Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (21)

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Náhled do hrdinčiny duše zmítané vnitřním konfliktem již potřetí. Oproti minulým dílům méně povrchní, což si vyžaduje daň v podobě rozvláčného děje. Boj diktátora Snowa s po svobodě toužícími rebely je vyprávěn především jako sonda do lidských osudů z masa a kostí, kteří řeší těžké situace velmi reálně. Jennifer Lawrence opět dokazuje, že patří k herecké špičce. Celkově snímek hodnotím kladně, jen by potřeboval nůžky.

plakát

Koyaanisqatsi (1982) 

Fascinující pohled na naší planetu. Krásný kontrast mezi nedotčenou a poklidnou přírodou a uspěchanou, chaotickou, neustále se rozvíjející lidskou civilizací. Kompozičně a vizuálně skvělé zvládnuté záběry plné dynamiky i poklidu zároveň. Nádherná hudba Philipa Glasse, která dodává jednotlivým scénám neopakovatelnou atmosféru. Snímku sice chybí mluvené slovo a děj, ale to v tomto případě vůbec není na škodu. Koyaanisqatsi je podivuhodným srovnáním člověka a přírody, z kterého vyplývá, že i člověk je jen další esencí, ktreých máme na naší planetě mnoho.

plakát

Colette (2013) 

Příběh z prostředí koncentračního tábora plný klišé a kýče. Co se scénáře týče, tak to mnohdy šustí papírem. Dialogy svou stupidností a vyumělkovaností často působí jinak, jak bylo zamýšleno. Mádl mi sice v roli Viliho moc neseděl, ale celkově hrál docela dobře. Vůči Clémence Thioly v roli Collette žádné výhrady nemám. Eric Bouwer se sice snažil napodobit postavu Fienesova (výborně zahraného) Goetha v Schindlerově seznamu, ale to si ukousl příliš velké sousto. Jeho herecký repertoár se skládal asi ze dvou výrazů, které při některých scénách navíc neúspešně zaměnil.Andrej Hryc sice zas tak velký prostor neměl, ale i přesto svým charismatem na sebe dostatečně upozornil.Celkově na mě snímek působil jako hodně slabý odvar, který by ve srovnání se zahraničními (i některými tuzemskými) snímky rozhodně neobstál. Dvě hvězdy dávám za výpravu, která je asi jediným (zato docela velkým) plusem.

plakát

Boží šichta (2013) 

Maďarský guláš okořeněný špetkou Tarantina a typickým britským černým humorem. Výsledný produkt je delikatesou, kterou by si nikdo neměl nechat ujít.

plakát

Cyklus (2012) 

Velice rozvláčné sci-fi, u kterého jsem měl co dělat, abych při jeho sledování neusnul. Děj je velice chaotický, zbytečně velké množství "vatových scén". Jednu hvězdu za docela povedenou vizuální stránku, která však snímek nezachrání.

plakát

Až vyjde měsíc (2012) 

Film s mystickou až téměř pohádkovou atmosférou s nádechem absurdity. Anderson rozehrává komplexní příběh, který skrývá několik dějových linek, jež mohou být na první pohled snadno přehlédnutelné. Každá postava má v ději svůj význam a svou bizarností napomáhá dosáhnout kýženého efektu, tedy nezařaditelnosti a unikátnosti. Za zmínku zejména stojí výkon Kary Hayward, která se s úlohou herecké debutantky poprala s velkou grácií a své postavě dodává velkou dávku charismatu. Druhou osobností, která ve filmu nejvíce vyniká, je pro mě Bruce Willis. Těžko si představitele akčního Johna McClaina dokáži představit v atypičtější roli, než která mu byla přisouzena v tomto filmu. Willis dokazuje, že zvládne zahrát i introvertního, pasivního a nepříliš bystrého policistu, a tohoto úkolu se zhostil na výbornou. Anderson má zvláštní dar vytvářet zajímavé a barvité postavičky, kterým stačí se na plátně jen mihnout, aby na diváka zapůsobily. Mám tím na myslí třeba hvězdy Billyho Murraye nebo Harveyho Keitela. Snímek má i díky skvělé hudbě kouzelnou atmosféru, která se zas tak často nevidí.

plakát

Tyran (2014) (seriál) 

Zajímavý pohled za oponu diktátorem ovládaného státu. Dobře vybraný casting, z něhož vybočuje především svým vynikajícím výkonem Ashraf Barhom v roli otcem zkaženého Jamala. Jeho interakce s mladším zapadně uvažujícím bratrem slibuje do budoucna plno zajímavých momentů. Je vidět, že za seriálem stojí tvůrci vynikajícího Homelandu. Tyrant působí značně autenticky (pokud pomineme to, že všichni protagonisti mluví místo své mateřštiny anglicky) a bez příkras dává divákovi možnost náhlédnout do světa, který se pro něj může zdát do určité míry absurdní a nepochopitelný. Pokud si seriál udrží stejnou kvalitu jako pilotní díl, tak nás čeká parádní jízda.

plakát

Captain America: Návrat prvního Avengera (2014) 

Captain America ve stylizační rovině, ve které jsem zrovna ho úplně nečekal. Oproti prvnímu dílu je totiž temnější a vážnější. Americký patriotismus a patos sálající ze skoro každé scény v prvním díle byly značně zredukovány, a tak je ve dvojce až na pár výjimek skoro nenajdeme.. Co se zápletky týče, tak ta sice není moc originální, ale je podána takovou formou, že zaujme. Špionážní nádech dodává snímku nový rozměr, který diváka očekávajícího prostou komiksovou adaptaci mile překvapí. Film se samozřejmě nevyvaroval několika scén obsahujících klišé, ale zas tolik jich není, aby zkazily celkový divácký požitek. Vedle starých známých tváří (které odvedly standardní dobrou práci bez zbytečného přehrávání) upoutali pozornost především Robert Redford a Frank Grillo, kteří se svých rolí zhostili více než dobře. I přesto, že neměli moc velký prostor, tak své kolegy zastínili díky velké porci charismatu. Celkově me film mile překvapil.

plakát

Valčík s Bašírem (2008) 

Vizuálně působivé vyprávění o hrůzách války. Folman udělal dobře, když se rozhodl při vytváření tohoto snímku zvolit rotoskopii místo hraného filmu. Animace filmu svědčí, je protkán působivými scénami, které jen tak z hlavy nedostanete. Navíc by se dalo říci, že surrealistické výjevy povyšují snímek na uměleckou úroveň. Samozřejmě také musím vyzdvihnout hudbu, která svou krásou a podmanivostí dotváří již tak skvělý dojem z filmu. Valčík s Bashírem je po vizuální stránce skvostem, kterému však nechybí ani hloubka. Toto autobiografické hrůzné válečné svědectví diváka zkrátka pohltí svou atmosférou a umožní mu prožít silný smyslový i emoční prožitek.

plakát

Dům z lávy (1994) 

Jeden z nejnudnějších filmů, co jsem kdy viděl. Přehnaně dlouhé záběry, které nezaujmou ani po estetické stránce. Film nemá skoro žádný děj, který navíc plyne šnečím tempem.