Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (235)

plakát

Acid House (1998) 

Co na to říct? Deprese. Jestli chtěl režisér vyvolat depresi, povedlo se mu to dokonale. Depresivní reálie, depresivní život, hlavní hrdinové a jejich rodiče, depresivní moucha a robertek v prdeli jeho otce, depresivní všechno. Opravdu. Naději nikdo nemá. nelze o ní ani uvažovat. Film černý jako bota. Deprese se valí z tohoto snímku jako velká voda a celého vás pohltí. Nenudil jsem se, ale zůstal opařený jako čerstvě zabité prase...

plakát

Aeon Flux (2005) 

Pěkná exhibice Charlize v úžasných oblečcích a vylepšená kamarádka, to jsou ty hvězdičky navíc. Bohužel je to asi tak vše. Pokus o nějakou high-tech podívanou moc nevyšel, naivní scénář také neuchvátil a těch pár dobrých nápadů (kuličky a zprávy v tabletkách) film nezachránilo. Ale pohled to byl příjemný.

plakát

Akce B (1951) 

K tomuto tématu jsem si něco přečetl a ač jsem přímým odpůrcem komunistů, jejich vlády a všech filmů, které zavánějí agitací, musím uznat, že tento film zřejmě nebyl postaven úplně na lži. Samozřejmě ryzí charaktery jak soudruhů tak Banderovců bijí do očí, nadlidská chrabrost a neskutečný počet nábojů srážejí tento film k ostatním postnormálním dílům, ale to je daň poúnorového běsnění, kterému se nevyhnul (nejednou) ani Jiří Sovák. Od ostatních se liší alespoň ne úplně vymyšlenou story a přenádhernou krajinou ve slovenských horách.

plakát

Akce v Istanbulu (1975) 

Československá socialistická filmová představa Jamese Bonda. Dokola se opakující záběr na jednu ulici kdesi v Německu, prosťáčci v CIA a neskutečně vynalézavá agentka naší rozvědky, která několika rychlými manévry s vystupováním a nastupováním do auta zamete s Němci, to je ekvivalent akčního démona 007. Ovšem náš agent má jedinou úlohu. Ukázat všem, že na západě jsou všichni mínus a u nás a v SSSR žijeme ten pravý socialistický život, který si nenecháme těmi lotry vzít. A že na nás mají amíci spadeno...

plakát

Americká krása (1999) 

Skvělá sonda do nitra člověka, který je otráven životem okolo a je si vědom, že sám je ostatním jedem. Snaží se o restart, cítí, že na to má, ale okolí jej dál nechápe. Tragický konec je snad jediným možným řešením. Hořká zábava, tak podobná hořkostem běžného bytí. Snad jen východiska bývají přece jen běžnější a konce méně bizarní. Takže (ne)Americká "krása" zaslouženě na piedestalu mého top ten.

plakát

Anakonda (2008) 

Nejlepší špatný flm všech dob. Kdo má rád zhovadilosti, musí si tento kousek plný suverénních přehmatů, situací vycucaných z prstu a neuvěřitelných postav krásně vychutnat. Pětice mladých jede na víkend na nějakou chatu. Po cestě srazí ženskou a její muž je perfektně do detailů nakreslí (aniž by je pořádně viděl). Jeho kouzelná tužka umí všechny nakreslené pomocí krokodýlohada zabít. Tento film má úžasné scény. Například když se chtějí bránit nestvůře(asi 10 metrové), vyrobí si jistě velmi účinnou zbraň ze stolní (50centimetrové)lampy. Jenže jeden z těch lidí je inženýr, tak lampu zdokonalí a přidá k ní vidličky, příborové. To ale zdaleka není všechno. V kufru auta se náhle objeví mladší bratr hlavního organizátora výletu(v té době poprávu mrtvého), kterého od té doby nevidíte jinak než se skateboardem v ruce. Upozorňuji, že děj se odehrává na poli a on jej neodkládá ani při boji s hadem. To že had už pak ani nerozlišoval nakreslené od obyčejných :-) toho už si ani nevšimnete. Těchto scén je ve filmu více a já přeji mnoho úžasných zážitků s tímto skvostem světové kinematografie.

plakát

Andělé a démoni (2009) 

Plusy: přímočarost, geniálně rychlé soudy hlavního hrdiny, krásná vševědoucí fyzička a nečekané převrácení celého děje. Zápory: přílišná přímočarost, příliš geniální soudy hlavího hrdiny, krásná vševědoucí fyzička a přílišné převrácení celého děje na konci. Jinak nenudil jsem se, ale ničím se tento film v hlavě nezaháčkoval.

plakát

Anna proletářka (1952) odpad!

Je s podivem, kolik bystrých mozků podlehlo této zcestné myšlence a kolik jich bylo ochotno ji bránit i za cenu vražd a násilí. Tento film podle předlohy popleteného Olbrachta byl jakýsi vrchol přiblblosti tehdejších elit. S podivem rovněž je, že přímými protivníky komunistů jsou zde sociální demokrati v čele s nedotknutelným Masarykem. Později zase o koryto s komunisty bojovali Němečtí socialističtí nacionalisté. Kde byla v té době pravice je pro mne záhadou.

plakát

Armáda démonů: Matka slz (2007) 

Na horor málo strašidelné, na pohádku příliš brutální, na porno příliš slušné a na dobrý film příliš slabé.

plakát

Atomová katedrála (1984) odpad!

Zase film z 80. let, kde převládá téměř dokumentární kamera. Trapný Krampol a neskutečný Kříž, jehož postava s věčně zaťatými zuby by se hodila do kteréhokoliv filmu z prostředí blázince nebo léčebny drogově závislých. Smrt hlavního hrdiny na konci je už jenom vystoupání na pomyslný vrchol rozpačitosti českého filmu. Ještě jedna douška na konec. Já s bratrem, tehdy jsme měli kolem10 let , byli jsme na tento skvost vyslání naším strýcem - komunistou do kina, když jsme u něj byli na prázdninách s tím, že jde o dokonalou švandu s tehdy populárním Krampolem. No umíte si představit jaký obrovský dojem to v nás zanechalo po představení ve vesnickém kině, kde se sedělo na rozvrzaných židlích půjčených z hospody. Myslím, že tehdy jsem plně pochopil všechna sprostá slova mého otce, zarytého antikomunisty na adresu života v tehdejším ČSSR.