Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Kmotr

Kmotr (1972)

Žebřícky: Afi 1998 3.místo, Afi 2007 2.místo, DigitalDreamdor 1.místo Zlatý glóbus:5 - Režie, Film, Herec Marlon Brando, Hudba, Scénář, Nominace - Herec Al pacino, herec vedl. role james Caan....Bafta:1 Hudba, Nominace - Herec Marlon Brando, Kostýmy, Nový objev Al Pacino, vedl.herec Robert Duvall......Scénář Francis Ford Coppola(adaptace), Mario Puzo(novela+adaptace), Hudba Nino Rota, Produkce Albert S. Ruddy......Tří hodinové mistrovsé dílo po všech stánkách dokonalé. Coppola svou režií dal filmu nesmírně sicilský nádech proložen skvělými hereckými výkony, kterým naprosto vévodí Marlon Brando, navíc Kmotr odstartoval kariéru jednoho z největších herců všech dob Al Pacina. I přes svou délku nemá film jedinné slabé místo, na tom má zásluhu rovněž precizní scénář a nemohu nezmínit skvělou hudbu. Můj nejoblíbenější film.

Jih proti Severu

Jih proti Severu (1939)

Gone with the Wind naprosto přesně naplňuje mé představy dokonalého filmu. Přenádherná nadčasová romance s krásně vykreslenými charaktery, úžasnou hudbou a skvělými hereckými výkony. Zkrátka nesmrtelná klasika a jedno z nejpodstatnějších děl v historii filmu.

Sunset Boulevard

Sunset Boulevard (1950)

Geniální noir od legendy Wildera, ukazující nemilosrdné zákulisí Hollywoodu. Co bych vyzdvihl nejvíc je režie která je po všech stránkách naprosto dokonalá a je pro mě naprosto nepochopitelná neproměněná nominace na oscara. Na celkovém výsledku se nemalou váhou podepsala Gloria Swanson, která i když nehorázně přehrávala, podala dechberoucí výkon. Sunset Boulevard bylo mé první setkání s filmem noir a i přes nespočet dalších noirů, které sem od té doby viděl, pro mě osobně stále zůstává nejlepším noirem všech dob.

Pojistka smrti

Pojistka smrti (1944)

Naprosto dokonalý film natočený géniem, nebo lepším výrazem by bylo spíše bohem a králem noiru Billy Wilderem. Double Indemnity je jeden z nejlépe natočených a napsaných filmů, který se kdy promítl na stříbrném plátně a jemu rovný kousek v žánru se dá najít pouze jeden(Ti kdo viděli Sunset Blvd. jistě tuší :-). Začínám zjišťovat, že film pyšnící se v titulcích ''Directed by Billy Wilder'' je záruka nejvyšší kvality.

Casablanca

Casablanca (1942)

Nádherný romantický film, klenot Ameriky. Nestárnoucí klasika nabízí ty nejlepší herecké výkony, skvělý scénář a krásnou hudbu . Nechápu negativní komentáře ostatních, tohle je jak američani říkají skutečně jeden z nejlepších filmů všech dob.

Občan Kane

Občan Kane (1941)

Scénář: Herman J. Mankiewicz, Orson Welles - Produkce: Orson Welles, George Schaefer - Hudba: Bernard Herrmann. Žebřícky nejlepších filmů - Americký filmový institut 1998 1.místo - Americký filmový institut 2007 1.místo - Entertainment Weekly 2.místo - Total Film's 6.místo, Digitaldreamdoor 2.místo....Po režijní stránce film předběhl několik filmových generací, scénář naprosto zaslouženě oscarový a nad herectvím Orsona Wellse zůstává rozum stát. Zkrátka naprosto dokonalé, mistrovské a nezapomenutelné dílo, které je absolutní poviností pro každého milovníka filmu.

Kmotr II

Kmotr II (1974)

Po shlédnutí prvního dílu jsem si nedokázal představit, že by mohlo vzniknout pokračování alespoň vzdáleně blízké kvalitám originálu. Druhý díl se ovšem mému nejoblíbenějšímu filmu téměř vyrovnal. Coppola je pan režisér oplývající filmařskou genialitou a oscara za režii si odnesl zcela po právu. Scénář opět napsaný na oscarových strojích Puzy a Coppoly je geniální. Herecké výkony se téměř vyrovnávají prvnímu dílu. Robert De Niro, nebo Lee Strasberg jsou ''jen'' silně nadprůměrní, ovšem to co předvádí Al Pacino by samo o sobě stačilo na 10 oscarů a řekl bych, že spolu s Psím odpolednem se jedná o jeho životní výkon. Kmotr 2 je zkrátka dokonale natočený film, tyčící se na nejvyšších postech světové kinematografie.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Lawrance z Arábie naprosto přesně ztvárňuje mé představy jak by měl vypadat dokonalý velkofilm. David Lean je režisér oplývající jistou dávkou geniality, která stvořila tuto gigantickou filmařinu s nádhernou a pravděpodobně nejrozsáhlejší výpravou všech dob, úžasnou hudbou a hlavně nezapomenutelným, dechberoucím a po všech stránkách dokonalým výkonem Petera O'Toola, jehož projev se pohybuje v závratných výšinách hereckého extrému. Lawrence z Arábie je zkrátka jeden z nejlepších filmů všech dob a naprostý král všech velkofilmů.