Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Prolomit vlny

Prolomit vlny (1996)

Ke komentáři k tomuto filmu jsem se odhodlal až po mnoha letech. I to samo o sobě svědčí o působivé síle díla Larse von Triera, do kterého se mu snad podařilo zaklít nějaké šamanské kouzlo. Film přes veškerou svou syrovost a zdánlivou prostotu vás téměř uhrane a svým vyzněním má pro vnímavého diváka doslova sílu očistce... se všemi jeho důsledky. Partička užvaněných teenagerů, se kterou jsem byl nucen tento film v kině sdílet, na jeho konci ani nedutala – bylo slyšet jenom hlasité smrkání do kapesníků… Tenhle snímek si doma asi moc často pouštět nebudete - ale silnější dojem ve vás už zřejmě žádný jiný film nezanechá…

Big Lebowski

Big Lebowski (1998)

Filmová lahůdka, právem patřící na filmový Olymp, stejně jako bratrské duo Coenů či Jeff Bridges, který s každou další rolí zraje jako dobré víno. Update: uvedení na Netflix - s údivem jsem zjistil, o kolik je původní skvělý český dabing lepší, než otitulkovaná verze.

Rocker

Rocker (2001)

Na CSFD neprávem nedoceněný hudební film vlastně není ani tak o rockové hudbě - tenhle film, to je novodobé evangelium… Jakkoliv je plný opravdu dobré a autentické rockové muziky - ostatně jak by také ne, když režisér angažoval taková muzikantská esa světového formátu, jakými jsou Zakk Wylde, Jason Bonham, Jeff Scott Soto či Myles Kennedy. Snímek mapuje strmou kariéru talentovaného mladíka od frontmana „garážové“ kapely až na pódia rockových monstrkoncertů (a zpět, chělo by se říci :-). Tahle cesta za slávou se zdá být až příliš snadná, ale jak Chris alias „Izzy“ záhy zjišťuje, vše je ve skutečnosti jinak, než jak to zvnějšku vypadalo a navíc, za vše se musí zaplatit - a čím jiným se platí za úspěch a bohatství, než vlastní duší? O nic menšího, než o Chrisovu duši, tu totiž nejde, a aby divák nebyl na pochybách, kdo že hodlá vystavit konečný účet, objeví se ve filmu satanské znamení vztyčeného ukazováčku s malíkem již po několika úvodních vteřinách a hned tak v průběhu filmu nezmizí… Nakonec, celý film je prošpikovaný skrytými symboly a významy, obsahuje i momenty, kdy vnímavého diváka lehce zamrazí – to když se kamera vzdaluje od kdysi přitažlivého Chrise, který zdrogovaný v pološeru chodby připomíná zbědovanou androgynní bytost, či scéna, kdy leader skupiny Steel Dragon vyvětluje „Izzymu“, ať zapomene na vlastní tvůrčí svobodu, protože bude zpívat či dělat jen to, co mu v kapele povolí – má přitom na sobě triko s ohromným iluminátským symbolem Nového Světového Řádu… Dodatek: na " přijímacím pohovoru" Chris zpívá první tóny skladby "Sympathy For The Devil"...(!)

Rivalové

Rivalové (2013)

Tento film si vysoké hodnocení právem zaslouží. Viděn hned dvakrát – dva dny po sobě - a v mém TOP 10 má své místo jisté. Nejsem žádný fanoušek F1 – a myslím, že to je v tomto případě určitá výhoda, neboť se nemusím dohadovat, jestli na konci závodu v Japonsku ještě pršelo nebo už nepršelo :-), ale mohu si vychutnávat tuto nefalšovanou poctu filmovému umění. Každý záběr je dokonalý, film diváka bez problémů vtáhne do děje a postaví před neřešitelné dilema: Hunt nebo Lauda? Ve filmu jsou jako oheň a voda - dva živly, každý na opačném pólu životních postojů. Mimochodem, pokud jde o hlavní představitele, když jsem si po zhlédnutí filmu vygooglil Nikiho a Marlene ze 70. let minulého století, nevěřil jsem vlastním očím…! Dokonalé!

Moulin Rouge

Moulin Rouge (2001)

Jaký že je to film? Inu úžasný a fascinující od prvního okamžiku...strhující od prvního hudebně-teatrálního čísla...ohromující audiovizuálním zpracováním, hýřící barevností výpravných scén, sršící ohňostrojem nápadů v historickém příběhu lásky neuvěřitelným a originálním způsobem poskládaném z na sebe navazujících útržků pop-rockových textů a melodií... Zkrátka: první film, ze kterého jsem zůstal paf... A pochopitelně, opět naprosto excelentní výkon skvělé Nicole Kidman.

REVENANT Zmrtvýchvstání

REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)

Kruci... od začátku až do konce filmu, po kteroužto dobu si divák ani na chvilku neoddechne, jsem si lámal hlavu, jestli má ten chlapík při svém nekonečném zápasu o přežití takovou zatracenou smůlu nebo takové neuvěřitelné štěstí... A po pravdě řečeno, doteď jsem to nerozlouskl. Ale jedno vám řeknu: Přesně takhle má vypadat to, čemu se říká filmařina.

Sicario: Nájemný vrah

Sicario: Nájemný vrah (2015)

No ty koky...tak tohle je pecka!!! Vpravdě ultimativní záležitost... Kromě režiséra a hlavních protagonistů, kterým vévodí Benicio Del Toro, si absolutorium zaslouží i autor skvělé hudby a kameraman, protože co záběr, to vizuální chuťovka... Na přebalu tohohle účinného antinarkotika pouze chybí upozornění: Nevhodné pro těhotné ženy, slabé povahy a osoby se zvýšeným krevním tlakem. Na druhou stranu - od filmu o boji proti drogovým bossům nebudete očekávat procházku růžovým sadem, tak jako nebudete čekat, že se v zásahových jednotkách bude hrát na nějaké genderové kvóty. Už teď jsem zvědav na dvojku...

Birdman

Birdman (2014)

Mistr režie se vydal po neprošlapané a klikaté cestě, do jejíchž serpentin se za ním jen tak někdo vydat nedokáže a natočil jeden z oscarových milníků novodobé kinematografie, který se právem zařadí mezi "povinnou četbu" na filmových akademiích. Iňárritu si určitě byl vědom peripetií s dílem spjatých, když vědomě vstoupil na tenký led originality, odvahy, kreativity, tvůrčí svobody a vytrvalosti, čehož je celý film důkazem, přestože - řečeno coenovskými slovy Buda Grossmana: "Moc peněz z toho nekouká..." Protože - co si budeme namlouvat - blockbusterem tento film být nechce, tak jako jeho hlavní hrdina nechce být dalším Birdmanem/Batmanem. Každopádně jde o režijní jakož i kameramanský majstrštyk a doslova herecký koncert Michaela Keatona a Edwarda Nortona, kterým zdatně sekundují všichni ostatní. Jak vyplývá z excelentních bonusů (to bývá u Iňárrituových filmů už samozřejmostí) neobvyklý způsob natáčení musel všechny zúčastněné stát neuvěřitelnou spoustu sil. Ale výsledek bezesporu stojí za to, navzdory místnímu ostudnému podhodnocení.

Velká nádhera

Velká nádhera (2013)

Asi nejlépe je vše vystiženo v oficiálním textu distributora: vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem a stárnoucím tělem. Já jen dodávám: na pozadí hédonistických radovánek dekadentní smetánky, nemající na nekonečných večírcích čas ani chuť uvědomit si, že "final countdown" už je za dveřmi.