Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (171)

plakát

Star Wars: Síla se probouzí (2015) 

Očekávání byla obrovská a poslední minuty před půlnoční premiérou ve mně snad i rostla nervozita z toho, že přijde na řadu zklamání. Že to bude hovadina jak vrata, J.J. Abrams bude muset do vyhnanství jako mistr Yoda a svět nebude nikdy jako dřív. Naštěstí od první scény je jasné, že chyba se nepřipouští. Vizuálně je to na jedničku s hvězdičkou. Tam kde se v nové trilogii honil Lucas za pixely a zelené plátno smrdí z každého záběru, je díky fyzickým kulisám vše hmatatelné, přirozené a kombinace s digitálními triky tolik nebije do očí. Abrams si jistou rukou hraje s každým záběrem a mě jako diváka měl absolutně ve své moci. Bitva na planetě Takodana i závěrečný duel v lese, aneb vrcholy filmu ve mně rezonují ještě dva dny po opuštění kina. Na druhou stranu je to ale doslova a do písmene novodobá kopie epizody IV. Je třeba zničit obdobu Hvězdy smrti, noví hrdinové objevují Sílu a kostrbatě jí používají a vše kolem záporných postav je načrtnuto jen lehkou linkou, aby v dalších filmech bylo na čem stavět. Takže ve výsledku nám JJ. na Vánoce nadělil nové Star Wars, krásné, naleštěné, víceméně bez vad na kráse ovšem obsahově slabší. Měli bychom se na něj snad kvůli otevřenému konci a povrchnímu ději bez patřičné hloubky zlobit? Při srovnání s předchozími úvodními filmy každé trilogie ani omylem, dostali jsme Epizodu IV ušitou přesně podle dnešních hollywoodských střihů. Ohromnou, spektakulární, dojemnou i tragickou. Nechal jsem si po projekci dva dny na rozmyšlenou a dal bych objektivně čtyři hvězdy, ale za to jaké měl Abrams koule vůbec kývnout na téměř nesplnitelnou misi a s jakou jistotou nám svůj předkrm servíruje, přidám jednu Hvězdu smrti navíc. George Lucas zajisté odpustí, ale takhle by to neukočíroval ani omylem.

plakát

Free to Play (2014) 

Dota 2 jsem nehrál a v bláhové iluzi, že se o ní něco dozvím, jsem okusil tento pokus o dokument. O principech hry samotné padne jen pár vět, většina času je věnována několika jednotlivcům a jejich pohledu na samotný turnaj. Nutno podotknout, že dva roky starý a tudíž z pohledu herního průmyslu již zasypaný prachem historie. Postup zúčastněných skrz turnaj i s pokusem zachytit jejich vnitřní rozpoložení je zde divákovi dramaticky servírován, nicméně poslední půl hodinu již šíleně nudí a konec se zdá být v nedohlednu. Naštěstí nakonec přijde, ale až po srdceryvném osudu, který jednoho z hráčů přivedl k hraní. Tento prvoplánový tah na branku však v mých očích srazil na kolena i poslední zbytky objektivity. Ti, kteří Dota 2 neokusili, si mohou s klidným srdcem odpustit i tento dokument, nic nového jim nepřinese. Film se tak stává pouhým naleštěným pozlátkem a zjevně i modlou pro všechny aktivní hráče zmíněné hry.

plakát

Interview (2014) 

Narovinu musím říct, že občas jsem se nudil. Dialogové smeče nefungují vždy, ale jednou za čas přijde tak neskutečná hláška, až jsem byl nucen se slzami smíchu to hluché místo Rogenovi odpustit. Navíc mi film rozšířil obzory. Pořád jsem si říkal k čemu jsou dobré ty popové sračky, které ze sebe tlačí Kačenka Perry, a od teď si už explodující vrtulník nedokážu představit jinak, než s podkresem "Cause, baby, you`re a fiiiiiiirework"…

plakát

LEGO® příběh (2014) 

O půl čtvrté sedím v kině plném dětí, které sice potěší pestrobarevný film plný kostek stavebnice, se kterou si denně hrají, ale více než polovina vtipů je ušitá na tělo dospělého diváka. A hned od prvních vteřin film pálí do diváka jednu perlu za druhou. Tvůrci si postupně kopnou snad do každého blockbusteru posledních let, od Supermana přes Batmana až po Star Wars. Když si pár dní po shlédnutí filmu vzpomenu na některé hlášky, tak mi stále cukají koutky, ty fóry se prostě neomrzí. Proto neváhejte ani minutu, jde o jeden z nejlepších animáků poslední doby.

plakát

Apokalypsa v Hollywoodu (2013) 

Lze vůbec něco zazlívat partě herců, kteří si jen tak pro radost natočí komedii, kde si utahují sami ze sebe a z celého Hollywoodu? Bohužel ano. Rogenův humor je přesně pro mou krevní skupinu, evidentně má v tomto směru talent, ale ještě by mu někdo měl vysvětlit pravidla správného načasování gagu. První hláška - bez chyby, učůrávám smíchy, podruhé to člověk ještě zkousne, ale když se jedna a ta samá záležitost rozpitvává pět minut v kuse až do stádia naprosté nechutnosti a trapnosti, tak po ní zbude jistá pachuť. Takových okamžiků je naštěstí v celém filmu jen pár a zbytek scén vše zdatně kompenzuje. Fotbal s hlavou, neuvěřitelné množství různých filmových narážek a fakt, že všichni zúčastnění byli ochotni si ze sebe hodinu a půl dělat legraci s takovým nadhledem, že je musí člověk místy až obdivovat, mi naštěstí na zmíněné hluché místa trapnosti daly rychle zapomenout. Před-závěrečná zpověď všech zúčastněných byla jen třešničkou na dortu.

plakát

Armstrongova lež (2013) 

Velice chytlavý dokument o dopingu ve sportovním odvětví, kde by podpůrné prostředky nečekal jen naprostý ignorant. Každý, kdo občas rád šlápne do pedálů, si užije neskutečně vyhrocenou jízdu plnou intrik, zapírání, infuzí, ztrát iluzí a nespočtu diskuzí. V rámci možností lze označit film za nestranný a jen výjimečně je divák k výslednému názoru tlačen trošičku jednostrannými výpověďmi.

plakát

Banshee (2013) (seriál) 

Díl co díl sex, surová (a dalo by se říci i syrová) akce a potoky krve. Teď si vše, co jste si představili, vynásobte dvěma a dostanete přibližnou představu o Banshee. Falešný šerif ve vidlákově původně zněl jako námět na dva tři díly, ale místo broukání té samé písničky pořád dokola, se postupně vytvořilo několikavrstvé drama, které dokáže každou epizodu plně udržet mou pozornost a hlavně natěšit na epizodu další. Víceméně každé postavě můžete nějakým způsobem fandit a zároveň ji považovat za zápornou. K černobílým charakterům dobra a zla mají skutečně daleko a míra frajer/hajzl se přelívá ze strany na stranu díl od dílu. Sice se všichni po všem tom kočkování, kuchání, střílení a řezání záhadně rychle uzdravují, ale co už. Kdo by chtěl několik dílů sledovat uzdravujícího se šerifa/zloděje, místo záživné akce a vypjatých sexuálních vsuvek? První sezóna rozehrála vše až podivuhodně dobře, snad se na tom s dalšími díly nic měnit nebude. Výborných seriálů není nikdy dost.

plakát

Bling Ring: Jako VIPky (2013) 

Co říct k filmu, ve kterém si nedokážete vytvořit s hlavními hrdiny jakýkoli vztah, protože jediným jejich životním cílem a posláním je camrat se po cizích domech, hrát si na děsně cool stylisty, non-stop vše mrskat na facebook a prokládat tyto dýchánky troškou toho nakradeného kokainu. Od začátku až do konce bylo mé jediné přání vidět celou tu sebranku za katrem a nevycházel jsem z údivu jak dlouhá cesta do takové americké basy vede. Zřejmě jde skutečně o zemi neomezených možností a neomezené blbosti. Emmě Watson se vcelku daří vymanit se ze škatulky "Hermiona dětský idol", zbytek osazenstva pak hází do placu celkem průměrné výkony. Navíc přemíra zpomalovaček je až otravná a v mnoha případech se dá říct i neopodstatněná, protože pointu či umělecký záměr toho, jak se nějaká fetka čučí zpomaleně do zdi, jsem skutečně nepochopil. Jinak ale film funguje a vše se sune logickými kroky k hezky vypointovaném závěru. Povinnost zhlédnutí je zde pro ty, kteří touží vidět v jakém humusáckém domě bydlí Paris Hilton.

plakát

Don Jon (2013) 

Roztomilá pohádka o narušeném hošíkovi, kterého místo odborníka vyléčí z věčného čučení na péčko starší paní před důchodem. No a teď vážně. Nic proti filmům pro dospělé nemám, ba ani proti námětu, ale vývoj hlavní postavy je tak uspěchaný, neuvěřitelný a je ke konečné změně vedený tak pochybnými událostmi, že celková plytkost příběhu hraje velice nefér partii s divákovými nervy. Na druhou stranu, občas jsem se zasmál a Scarlett Johansson celkem dobře zahrála solidní mršku.

plakát

Gangster Squad – Lovci mafie (2013) 

Na rovinu přiznám, že zklamání bylo veliké. Sean Penn se snaží tvářit, jako by se Mickeym Cohenem narodil, ale většinou to až moc přehání. Na ostatní členy sestavy po filmu snadno zapomenete, protože každý z nich má tak povrchně zpracovanou postavu, že vlastně ani nevíte, komu fandit. Rychlé a možná by se dalo říci až epizodické tempo děje taky moc nepotěší, protože vám tak nezbude nic k zapamatování. Než nějaká akce pořádně začne, tak během pár chvil je po všem a jede se rychle dál, hlavně aby divák nezačal přemýšlet. "Založeno na skutečné události" snad nikdy nebylo tak daleko od reality a ten sprostý happy end by se měl trestat kovovou tyčí. No ale na druhou stranu si u filmu hezky odpočinete, necháte se unášet rychlým dějem a videoklipovými přestřelkami a nakonec si řeknete, že to sice bylo o ničem, ale alespoň to vypadalo jakože cool. Průměr, ale za Emmu Stone a zpracování závěrečných titulků přimhouřím obě bulvy.