Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (36)

plakát

Kosmonaut z Čech (2024) 

U lidí je naprosto běžné, že si uvědomí něco důležitého, až je jim to uvědomění k ničemu. Kosmonaut z Čech jim dává alespoň naději. Film pro mě výrazně získal na atraktivitě díky zasazení do českého prostředí, českými reáliemi (fotka Remka, Tatra 613...) a narážkami na české dějinné události.

plakát

Tajemství a smysl života (2023) 

Film rozdělí diváky na 2 póly – na ty, kteří z něj budou úplně nadšeni, protože odpovídá jejich pohledu na svět a úrovni jejich prožitku sebepoznání a duchovního rozvoje; a na ty, kteří jej budou považovat mírně řečeno za soubor prázdných mouder a citátů poskládaných za sebe jak na motivačních Facebookových stránkách. Hodnocení je tak u tohoto snímku zcela irelevantní. První skupina hodnotí velmi vysoko a druhá zpravidla do kina nepřijde a pokud tak ohodnotí nízko. Co mě ale ničilo, byla ta šílená délka 2,5 hodiny stejná, jako bych šel na Avatara.

plakát

Opolčenočka (2019) 

Hodně jsem váhal mezi hodnocením jednou hvězdičkou a odpadem. Je to totiž příliš silná propaganda pro ty, kteří situaci v regionu sledují alespoň povrchně. Vím, že vykreslit nepřítele ve zrůdných obrysech je principem mnoha akčních filmů, ale tady to tvůrci poněkud přehnali. Na film by se měli dívat jen ti, kteří se nenechají ošálit. Na druhou stranu jsou akční scény realistické.

plakát

ONEMANSHOW: The Movie (2023) 

Po prvním dni bylo hodnocení na ČSFD katastrofických 20 % a tak mě bylo jasné, že to bude propadák. Protože jsem dříve Kazmu sledoval a velkou část jeho tvorby znám, věděl jsem o čem film bude. Takto naladěn jsem nerad vstupoval do kina. Jak hluboce jsem se však ve svém úsudku a vlastně téměř ve všem mýlil. Co mi bylo „jasné“ a co jsem „věděl“ bylo nakonec úplně jinak. Film mě vtáhl okamžitě jak začal a vím, že jsem po celou dobu měl úsměv na tváři. Chvílemi pobavený, chvílemi radostný, chvílemi dojatý, ale stále jen úsměv. Před několika dny jsem byl na filmu Oppenheimer, kde jsem si přál, ať film běží rychleji, u ONEMANSHOW: The Movie jsem chtěl ať film ještě nekončí. Navíc musím tradičně ocenit skvělý Kazmův marketing a PR, jehož propracovanost snad ani nemůže nikoho překvapit. Z mého pohledu to byl s velkým náskokem nejlepší biják, který jsem viděl za mnoho let!

plakát

Poslední dny Mussoliniho (1974) 

O druhé světové válce vím mnoho a právě proto mě zajímají tyto detaily, epizody a nuance, které k tomuto konfliktu patří. Každý samozřejmě ví jak film dopadne, ale napínavý byl pro mě děj, který ke smrti Mussoliniho a Clary Petacciové vedl. Duce, který toužil být novodobým Caesarem zemřel bídně popraven v horách. Jeho konec mi připomněl smrt Nicolae Ceaușesca a jeho ženy Eleny. Také obdobně prchali a po krátkém procesu byli oba podobně popraveni.

plakát

Bakaláři - Šatna (1977) (epizoda) 

Stará černobílá povídka se slušným spádem, kdy každá scénka posouvá děj dál. Když jsem ji zachytil v televizi, chtěl jsem ji vypnout, ale povídka mě zaujala a vydržel jsem tak až do konce. Jen název "Šatna" mi k příběhu nesedí.

plakát

Tři Tygři ve filmu: JACKPOT (2022) 

No přiznám se, že jsem cca v polovině chtěl film vypnout s tím, že mám důležitější věci na práci. Nakonec jsem to ale vydržel s vidinou, že bych těžko mohl napsat recenzi, když jsem film neviděl celý. Tři tygři jsou výborný soubor na krátké skeče s jednoznačným rukopisem a v době covidu se skvěle prosadili. Jsou také velmi aktivní a zjevně pracovití, protože i přesto, že jsou z nejvzdálenějšího českého regionu od Prahy, jsou skutečně vidět. Všechna čest! Ale utáhnout celovečerní film? Mr. Beanovi se to povedlo, ale Třem tygrům ne. Je tam sice i pár nových vtipných pasáží (pokračují v hádce šeptáním i přesto, že už nejsou v divadle), ale skutečně jen pár.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Český velkofilm s touhou prorazit hlavně v zahraničí a proto v hlavních rolích angažoval výhradně cizí herce. Pro našince zakomponoval několik aspektů, které znají z hodin dějepisu – ať už samotného Žižku (v zahraničí se film jmenuje Medieval a i příběh filmu může být vlastně nastaven touto formou středověké báchorky na kohokoliv), chorál Ktož jsú boží bojovníci, práčata, český lev, Zikmund jako zrzek a nemůže chybět ani vozová hradba. Brutalita šarvátek je značná a při sledování filmu jsem se až divil, že se lidstvo dožilo dnešních dnů. / Budař, Cristovao jako kumán působí ve svých rolích tak nějak nepatřičně. / Jenže film je i business a je zjevné, že je nastavený na extrémně velkou návštěvnost a gigantické tržby, které v rámci žánru jsou jen velmi vzácné. Snad to doženou alespoň streamovací platformy. Petru Jáklovi, ale přeji v tomto projektu úspěch, protože nervy s tím musí mít hrozné.

plakát

Po stopách krve (1969) 

Skvěle zahraný major Kalaš, kterému Hrušínský vtiskl výrazné charisma. Zkušeně při výsleších psychicky rozebírá podezřelé, ví kdy je seznámit s fakty, kdy je konejšit a kdy udeřit. Myslím, že bych mu při konfrontaci prozradil všechny své hříchy i to, že jsem byl v páté třídě za školou. No a ještě k tomu ta temná atmosféra, která mi nedovolila od obrazu odvrátit zrak.

plakát

Bitva v ústí Šeldy (2020) 

Efektní válečný film popisují události pohledem německého i spojeneckého vojáka a také místních odbojářů. Dvě scény jsou naprosto úchvatné a dech beroucí. 1. poslední fáze letu britských výsadkářů v kluzáku Airspeed Horsa (skvělá podobnost s originálem) v hejnu ostatních letadel a tažných Lancasterů a 2. děsivý útok kanadské pěchoty proti připraveným Němcům.