Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (37)

plakát

Králův nesouhlas (2016) 

Do kina jsem šel pln skepticismu. Norská mediální scéna byla plná tohoto filmu, a tak jsem po bohatých zkušenostech z Česka šel do kina s tím, že se budu koukat na šmejd koprodukovaný televizemi, které se nyní snaží alespoň trošku z těch vyhozených peněz dostat nazpět. Byl jsem však pozitivně překvapen! Film je o tom, jak bylo Norsko zataženo do druhé světové války: Začíná německou invazí a sleduje jednak tehdejšího (a historicky prvního) norského krále, Haakona (Jesper Christensen), a jednak německého diplomata v Oslu (Karl Markovics). Zatímco král utíká společně se zbytkem norské vlády před postupujícími Němci z Osla, diplomat Markovics se naivně snaží nastalou situaci řešit diplomaticky a podle práva. Celý film vrcholí jejich schůzkou, během níž dojde k onomu "Kongens Nei", tedy "královu NE", kdy král odmítne podepsat spojenectví s nacistickým německem, především protože nechce nechat na holičkách lid, co jej zvolil (řada politiků by se mohla poučit). Navíc film poměrně hezky na Německu ilustruje odvěkou šmejdskou strategii "když uděláš X, rozbijeme ti hubu, ale nebude to naše vina, protože to TY jsi udělal X". Co se týče mého hodnocením: Nevím, jestli je zcela správné označovat snímek jako válečný film, když se jedná spíše o konverzační drama (pravda odehrávající se za války), ale rozhodně jsem se po celou dobu filmu nenudil. Právě naopak, ty jakoby válečné "akční" scény byly na filmu zdaleka to nejnudnější, ale naštěstí jich nebylo mnoho. Herecké výkony - zejména Markovicse a Christensena - jsou jednoduše vynikající a i těch pár efektů nebylo špatných. Film má objektivně několik drobných záporů: Například hudba je ucházející, ale místy jsem měl pocit, že se skladatel až příliš "inspiroval" u Inception. Další drobné mínus je místy až příliš uměle těkavá kamera a sem tam se objevující filmařská klišé ("zvonění v uších po výbuchu granátu" á la vojín Ryan apod.) Tak jako tak však pozitiva bohatě převyšují negativa. Pokud chcete vidět pro našince jistě zajímavý pohled na nepříliš známou tvář druhé světové války, tento film určitě stojí za to vidět. Doufám, že se alespoň v nějaké podobě dostane do Česka.

plakát

Případ pro exorcistu (2015) (seriál) 

Libovolné Vraždy v Midsomeru jsou lepší než tohle. "O naplnění detektivního žánru inspirovaného britskou literární a filmovou tradicí" se totiž série opravdu jen "pokouší". Jedna hvězda pro kameru a samotnou hudbu (NIKOLIV JEJÍ POUŽITÍ!!!), jinak nuda a plno WTF momentů...

plakát

Vraždy v kruhu (2015) (seriál) 

Na české poměry se jedná o řemeslně nadprůměrně povedenou kriminálku - rozhodně lepší, než třeba Hřebejkův utahaný a přehnaně hipsterský Exorcista. Škoda jen, že do toho hoši a děvčata tahají ty horoskopy... I tak ale dávám čtyři hvězdy, protože dobře odvedená kriminálka bez manýr a uměleckých extravagancí na ČT chyběla. ---Aktualizace po několika hraničně-debilních epizodách--- Nevermind, tak už jsme zase u klasické české podprůměrné porevoluční slátaniny... Škoda.

plakát

Kdyby byly ryby (2014) (TV film) odpad!

Nikdy nečekám od pohádek žádné zázraky, ale tohle je prostě průšvih. Scénář strašný, dialogy otřesné a zmatené, sociopolitická angažovanost přinejlepším hospodská a režii by zvládl lépe i ten slepý Woody Allen z Hollywood Ending. A co teprve herci! Tak příšerné herecké výkony téměř všech herců v televizní pohádce nepamatuji. To nejvtipnější, čeho se od této „Vánoční“ pohádky dočkáte, tak jsou Windowsácké zvuky kouzelného proutku. Inu, je poznat, že se tvůrci věnovali kouření směsi "20% blatouchu a 80% leknínu“ více než filmařině - a na poslední chvíli se z toho rozhodli udělat z nouze ctnost pro soudruhy artózní huliče. Smutné...

plakát

Duch nad zlato (2013) (TV film) odpad!

Tohle je opravdu strašně nepovedené dílo: scénář nestojí za nic, postavy se nevyvíjejí, "děj" se posunuje zásadně jen díky jejich hlouposti a neschopnosti dostat se i z těch nejbanálnějších situací, střihu je jednou málo a podruhé moc, "slavní herci" přehrávají bez přestávky... Pokusil bych se hodnotit i herecký výkon Františka Skopala v hlavní roli, ale není co hodnotit: žádný herecký výkon se nekoná. Spíše to vypadá, jako by mu před každou scénou někdo řekl něco jako: "Hele, sedni si sem, tvař se zasmušile a šoupej rukou nahoru a dolů po rukávu - on jak někdo za tebou foukne do záclony, tak to bude vypadat, že ti je zima..." nebo "Přejdeš semka, ohneš trochu obočí a řekneš 'Ouvej'. " Pí Bohdalová je samozřejmě kategorie sama pro sebe a i kdyby její postavu hrál výše zmíněný František Skopal uvedeným způsobem, dopadlo by to lépe než tato Kouzelná-teta-Křemílka-zahradníčka-mauntfýlďáčka. Jan Hrušínský se na můj vkus příliš pitvoří a jeho přiblblý král mě otravoval. Za zmínku stojí i výkon Martina Dejdara - jeho Hostinský totiž není nic jiného, nežli padoušská reinkarnace Ozzáka z Comebacku. Film se tak snaží držet nad vodou pouze Viktor Preiss a Veronika Kubařová, ale ani oni nemohou "vyhrát" ze scénaře nic kloudného. Jistě, někdo se může zaklínat mantrou "ALE VŽDYŤ JE TO PRO DĚTI!", nicméně - jak může potvrdit řada školních kuchařek - děti sežerou skoro všechno, takže je povinností dospělých krmit je něčím pořádným.

plakát

Sněžný drak (2013) (TV film) 

Aby bylo jasno: tahle pohádka se nestane jedním z tradičních Vánočních pokladů ČT, ale i tak se řadí k nejlepším televizním pohádkám posledních několika let. Místy sice ztrácí tempo, jindy naopak přistupuje k nepatřičně zkratkovitým zvratům a některé postavy scénárista mohl rovnou vyškrtnout, přesto jsem se na ni vydržel bez problémů dívat od začátku do konce. Velký kus práce odvedl David Ployhar s kamerou - tak dobré kompozice aby člověk v moderních českých filmech pohledal. Konečně i režie se projevuje poměrně dobře a herci nepřehrávají ani se nijak nepitvoří. Pohádka má u mě plné tři hvězdičky a tyto povyšuji o jednu hvězdičku coby motivační odměnu pro tvůrce; celkové skóre však zaokrouhluji na pět hvězdiček, aby existovala protiváha všem "odpadistům", jež zřejmě neviděli včerejší skutečný odpad. V absolutních hodnotách se totiž tato pohádka k včerejšímu veledílu s Bohdalkou a polenem v hlavní roli rozhodně blížit nemůže.

plakát

Univerzita pro příšerky (2013) 

Mně osobně se návrat do světa Příšerek líbil; po stránce technické (animační) mně dokonce vyrazil dech. Protože je však "in" hledat na Pixarovkách chyby, pokusím se o to i já zde: Pixarovské filmy, ať už krátkometrážní či celovečerní, se poslední dobou snaží především parodovat či vzdávat hold nejrůznějším žánrům. V tomto případě se tvůrci vydali na poměrně tenký led žánru amerických univerzitních komedií a povedlo se jim tomuto žánru nejen vzdát hold, ale dokonce vytvořit nejlepší film, který v tomto žánru existuje. Zde zřejmě číhá největší slabina Univerity pro Příšerky: univerzitní komedie jakožto žánr obecně totiž nepředstavují zrovna nejkvalitnější kus filmového žvance: kvanta zpravidla málo vykreslených postav, mimořádně rychlý děj, ve kterém se vlastně nic neděje a odkazy a americkou univerzitní "experience," jenž je většině zahraničních diváků cizí (zde bych rád vyzdvihl genialitu překladatelů, kterým se povedlo film dostatečně deamerikanizovat). I když se to může zdát jako hodně kritiky, Univerzita pro příšerky stále patři mezi lepší sorty animáků a rozhodně stojí za to vidět. Jistě, první Příšerky nepředčí, ale ani se před nimi nemusí stydět - což u animovaných sequelů/prequelů stále není samozřejmost.

plakát

Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana (2013) (pořad) 

Herec se nepřetvařoval a sám sebe ztvárnil poměrně věrohodně. Kamera byla dobrá, zvuku bylo rozumět, akorát střih byl poněkud mdlý a 3D skoro nebylo poznat. Také jsem postrádal větší akci a efekty byly vyloženě televizní. Jediné, co mi scházelo, však byla Jiřina Bohdalová, která by měla být součástí každého pořádného Vánočního programu.

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

2,51 Hvězdičky. Překvapivě sympatická krávovina. Očekával jsem něco mnohem strašnějšího, ale nakonec se z toho vyklubala docela snesitelná Hollywoodovina. Nejsměšnější (akorát nevím, jestli to byl záměr nebo ne) je, jak se všichni tváří naprosto vážně. Prostě Lincoln byl zabíječ upírů a hotovo. Deal with it. Už se těším na pokračování s Barackem Obamou.

plakát

Atlas mraků (2012) 

V záplavě zdejších komentářů volím jednoduchý komentář: film se mi líbil. Nebudu rozebírat proč, prostě se mi líbil. A chci je vidět znovu. Co nejdřív. Teď už jen najít další tři volné hodiny na to, abych tak mohl učinit...