Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Rodinný

Recenze (167)

plakát

Song of the Moon (2022) (seriál) 

Plný počet * si seriál zasloužil především za přenádherný vizuál. Neonové barvy podvodního světa, vrcholky hor v oblacích pohádkového světa jsou možná krásnější než v Avatarovi 1 a 2 dohromady. Také kostýmy plně dostojí kategorizaci seriálu - "kostýmní drama". Kombinacemi černé a bílé se tvůrci snažili vystihnout na které straně jin-jangového kruhu se postava právě nachází, a že to některé z nich neměly jednoduché - v průběhu seriálu změnili několikrát stranu. Také mužský svatební oblek pošitý tisíci rubíny jsem ještě neviděl. Co mi trochu pokazilo dojem byl konec resp. konce, kdy jsem moc nepochopil záměr tvůrců a tak nějak mi připadlo, že se na závěr pohádali producent, režisér a scénárista a každý to chtěl zakončit po svém a protože ani jeden z nich neměl sílu přehlasovat ty ostatní, natočili je všechny a s hodně chabým vysvětlením je všechny použili. A na závěr, něco obecnějšího, k tomu, co jistý typ lidí, včetně mě, na těchto seriálech přitahuje. Hlavní hrdina několikrát odnáší zraněnou hrdinku v náručí, přes mnohé nevraživé pohledy a všichni tak nějak víme, že ona je v absolutním bezpečí. Dámy a pánové, kteří jste milovníky těchto seriálů - kdo z vás by v tu chvíli nechtěl být na místě hrdinky/hrdiny, a to včetně její postavy mající max. tak 50 kilo? ;-)

plakát

Dance of the Phoenix (2020) (seriál) 

Opravdu váhám kolik * si seriál zaslouží, ještě kolem 20. dílu to vypadalo na max. 4, ale závěr to vylepšil, takže po započtení * pro mou oblíbenou herečku a * za to, že většina kladných postav se dožila konce, i když v případě některých, bylo jejich přežití s podivem i v rámci žánru, je to za 5.  Co se týká zranění a smrtí, je to nejen v tomto seriálu mimo realitu. Na jednu stranu lidé padají a pravděpodobně umírají po řezu mečem, či jiným ostrým předmětem na krku – ano je to smrtelné, ale tepenné krvácení, tedy stříkající krev, nečekejte. Na druhou stranu, poté, co meč projede vlevo od hrudní kosti mezi žebry a vyjede vedle lopatky (anebo obráceně), je hrdina sice těžce zraněn, ale zpravidla za pomocí hrdinky vyléčen. Ano, oni ti „kultivující“ a „nesmrtelní“ mají asi tužší kořínek, ale pokud nemají srdce někde jinde než my obyčejní smrtelníci, tak by to opravdu neměli přežít. A na závěr, ještě zmínka o zavádějícím obsahu na My drama listu. Ten, kdo si jej přečte a následně zhlédne seriál má dojem, že muselo dojít k nějaké záměně. V obsahu se mluví o současné dívce Meng Yuan, studentce tradiční čínské medicíny, ale v celém seriálu není ze současnosti ani jeden záběr a jméno Meng Yuan také nepadne. Pouze hlavní hrdinka, tak nějak tuší, že její skutečný život je jiný než ve fantasy kontinentu. Možná je to v knižní předloze, možná některé díly nakonec nebyly uvedeny, jisté je, že seriál si nechává otevřený konec, ale natočení pokračování je ve hvězdách.

plakát

Seal of Love (2022) (seriál) 

Konečně čínský fantasy seriál u nějž nestrávíte iks bezesných nocí. A přitom v něm nechybí snad všechna žánrová klišé, snad s výjimkou podávání medicíny z úst do úst. Navíc, uvidíte, co jste jinde neviděli - Mistr je žena a učedník je muž! Dlouho jsem váhal nad hodnocením, ale nakonec jsem se rozhodl pro 5*, přestože se to může zdát jako urážka všech xianxia seriálů, které jsem doposud zhlédl. Seal of Love je totiž jedničkou ve své kategorii - no, já v jeho kategorii nic jiného neviděl, ale to mi nebrání v mém odvážném tvrzení. Už se těším na 2. sezónu, ale obávám se, že to s ní dopadne úplně stejně, jako s plánovaným českým velkofilmem J. Svěráka Akumulátor 2. Na závěr přidávám charakteristiku hlavní hrdinky odpovídající již třem xianxia seriálům, které jsem letos zhlédl, ale protože jsou v něm obrácené role, je i vývoj hrdinky reverzní: V průběhu seriálu se z dospělé ženy (jang) stává po několika přerodech (převtěleních) tragickým osudem zkoušená naivní dívka (jin) s nevelkými schopnostmi. Tento vývoj je vyjádřen změnou líčení od původně výrazného k minimalistickému a změnou barvy oblečení od původně červené jang na bílou jin.

plakát

Love and Redemption (2020) (seriál) 

Tak dlouhý seriál si zaslouží i dlouhou recenzi. Prozatím přidávám její první část... Hlavní hrdina Si Feng naprosto přesně naplňuje čtyři mužské archetypy C. G. Junga a R. Moorea. V prvé řadě je to Milovník. Nejde u něj jen o romantickou lásku a už vůbec ne o sex. Má v sobě potenciál prožívat všechny typy lásky – rodinnou, přátelskou, lásku k lidem obecně, věcem a hodnotám, v něž věří, k životu samotnému. Dobře vidí do lidí a bez větší námahy se orientujete v nejrůznějších sociálních situacích. Je velice smyslový a užívá si toho, co svět nabízí, ale nedělá to jen tak zbůhdarma, svými smysly se snaží objevit smysl života. Za druhé je to Bojovník. Není to jen hrdina, ale jeho vyzrálejší fáze. Ví, jak použít agresi, ale má vytyčený smysl života a ví, jaký má jeho existence na tomto světě význam. Vládne vnitřním klidem a rozvážností, díky které svou ničivou sílu používá s rozmyslem. Má schopnost adaptovat se na nejrůznější situace, ovládá umění minimalismu v životě, zbytečné věci nechává za sebou. Vládne i rozhodností a obratností, protože s bojem má hodně zkušeností, nenechá se pohltit strachem nebo zastrašit nepřítelem. Na rozdíl od hrdiny, který je loajální pouze sám k sobě a svým zájmům a hrdinskými činy se předvádí před ostatními. Si Feng uznání nepotřebuje, slouží někomu nebo něčemu, co je větší než on sám a dobře to ví. Třetí archetyp je Mág. Má vědění, které je jiným skryto. Jedná se o hluboké vědění a znalost nejrůznějších tajemství. Je také velmi hloubavý. Jestliže je Bojovník archetypem akce, Mág naopak reflektuje a přemýšlí třeba i nad smyslem mise. Je to tajnůstkář, své vědění neodhalí jen tak někomu. Je také alchymistou života, dokáže s ním dobře kouzlit. Rozumí spojení mezi světem spirituálním, lidským a přírodním, tedy říší nebes, smrtelníků a démonů. A nakonec je to Král. Drží vše pohromadě, má silnou vnitřní rovnováhu a nenarušitelnou integritu. V mnoha kulturách je král považován za spojku mezi nebem a zemí, což se na závěr v případě Si Fenga potvrdí. Není ale samolibým centrem světa, kolem kterého se vše točí a vše se mu přizpůsobuje. Naopak má v sobě sílu, která vytváří řád z chaosu. Je vyrovnaný a rozhodný, ochraňuje svůj kmen a zajišťuje, aby řád, který nastoluje, platil pro všechny.

plakát

Ashes of Love (2018) (seriál) 

Předem upozorňuji na možné spoilery. Nevím, jestli tradiční čínská dramata jsou také stavěna jako řecké tragédie, anebo jestli to je až novodobé použití klasického schématu, ale seriál byl vystavěn tak, že by starořečtí dramatici zajásali. Po krátkém prologu líčícím narození hlavní hrdinky následuje expozice představující další 2 hlavní hrdiny – nevlastní bratry, kteří přestože jsou jako oheň a led, a to v některých chvílích doslova, se navzájem doplňují a nezištně spolupracují. Jeden po druhém se zamilují do hlavní hrdinky, což musí zákonitě vyvolat kolizi, která poté, co v lásce průběžně prohrávající bratr se odmítne stát „pouze“ nejlepším přítelem přeroste v krizi. Původně dobrý a ctnostný člověk se postupně mění ve vypočítavého psychopata, který se přes nejrůznější peripetie ve kterých slaví dílčí vítězství nakonec dopracuje k závěrečné katastrofě. Dva bratři se ocitnou v čele nepřátelských armád a hlavní hrdinka tragicky mezi nimi. Naštěstí, závěrečné dva díly přinášejí katarzi, která nejen citlivějším povahám vžene slzy do očí. Kdyby se všichni zúčastnění a hlavně prohrávající bratr drželi Epiktetových rad: „Nechtěj, co není, a chtěj, co je, a budeš spokojen.“ „Nepřemožitelný můžeš být, nepustíš-li se do žádného zápasu, v němž zvítězit není ve tvé moci.“ „Nežádej, aby se věci děly, jak chceš, ale chtěj, aby se věci děly tak, jak se dějí, a bude ti v životě dobře.“, mohli si ušetřit mnoho bolesti a trápení, ale o čem by pak těch 63 dílů bylo, že? Na závěr přidávám charakteristiku hlavní hrdinky odpovídající již třem xianxia seriálům, které jsem letos zhlédl: V průběhu seriálu se z naivní, prostořeké dívky (jin) s nevelkými schopnostmi stává po několika přerodech (převtěleních) tragickým osudem a ne zcela naplněnou láskou zkoušená dospělá žena (jang). Tento vývoj je vyjádřen změnou líčení od původně minimalistického k výraznému a změnou barvy oblečení od původně bílé a růžové jin na červenou a černou jang.

plakát

Chong zi (2023) (seriál) 

Seriál o lásce mezi Chong Zi, čistou a laskavou dívkou, prokletou neblahým osudem; a jejím učitelem Luo Yinfan, nesmrtelným, který na sebe bere ochranu světa. Představitelka hlavní role má na Číňanku netypicky velké oči a v některých záběrech z určitého úhlu mi strašně připomínala "naši Popelku" L. Šafránkovou. Není divu, že polovina mužských hlavních hrdinů seriálu byla do Chong Zi zamilovaná. Na závěr přidávám charakteristiku hlavní hrdinky odpovídající již třem xianxia seriálům, které jsem letos zhlédl: V průběhu seriálu se z naivní, prostořeké dívky (jin) s nevelkými schopnostmi stává po několika přerodech (převtěleních) tragickým osudem a ne zcela naplněnou láskou zkoušená dospělá žena (jang). Tento vývoj je vyjádřen změnou líčení od původně minimalistického k výraznému a změnou barvy oblečení od původně bílé a růžové jin na červenou a černou jang.

plakát

Ancient Love Poetry (2021) (seriál) 

Krásná pohádka o lásce a nenávisti, jeden z čínských fantasy seriálů s nesporně dobrým koncem - to není spoiler - přece každá pohádka musí mít dobrý konec - dobro musí zvítězit nad zlem a po zimě musí vždy přijít jaro. Na závěr přidávám charakteristiku hlavní hrdinky odpovídající již třem xianxia seriálům, které jsem letos zhlédl: V průběhu seriálu se z naivní, prostořeké dívky (jin) s nevelkými schopnostmi stává po několika přerodech (převtěleních) tragickým osudem a ne zcela naplněnou láskou zkoušená dospělá žena (jang). Tento vývoj je vyjádřen změnou líčení od původně minimalistického k výraznému a změnou barvy oblečení od původně bílé a růžové jin na červenou a černou jang.

plakát

Fights Break Spheres (2018) (seriál) 

Náhodou jsem narazil na YT na krátkou ukázku, která mě zaujala tak, že jsem vyhledal další a další, až jsem našel celou serii. V klasické čínštině, a to ani s titulky v čínštině zjednodušené bych to nedal... :-) Ale naštěstí jsou tam taky titulky anglické (to mi vzhledem k mému roku narození moc nepomáhá), a hlavně automatický překlad. Pokud si člověk zvykne na galimatiáš v mluvnických rodech (já se oženila) a na to, že slůvko fine ve významu fajn je překládáno jako pokuta, tak se to dá. A to až tak, že se dá 45 dílů po 45 minutách zhlédnout za 3 noci a dva dny... Pokud máte rádi Pána prstenů, Harryho Potera a Kung Fu pandu a navíc ještě zbožňujete RPG nenechte si seriál ujít. Jen doporučuji přerušit sledování vždy uprostřed dílu, protože přesně podle seriálových zákonitostí je konec dílu spojen s přerušením nějaké akce, takže vás to přímo nutí pustit díl další...

plakát

Kráska a zvíře (2017) 

Váhám mezi 4 a 5* - pro 5* tomu chybí takový ten wow efekt (to je těžké, když jsem v předevčírem viděl původní animák), na druho stranu, už jsem dal 5 i slabším filmům a nechce se mi vše "přeceňovat". Viděl jsem dabovanou verzi a chystám se na titulkovou - tak nechám rozhodnutí na pak. Ale jinak - má romantická duše byla několikrát pěkně pohlazena...