Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Zúčtování v Malém Tokiu

Zúčtování v Malém Tokiu (1991)

Zábavný akční snímek s komiksovým nádechem. Klasika, která se zapsala do historie akčních filmů. Zde se setkali dvě přední postavy: Dolph Lundgren a Brandon Lee. Oba hrají policisty, kteří se staly parťáky. Byť každý s jinou povahou se výborně doplňují, hláškují a snaží se dát Yakuze co proto. Nezvykle krátká stopáž filmu nekazí dojem z dobré poctivé filmařské práce. Vyprávění příběhu jde svým tempem, akční scény mají švih a zábavnost snímku odlehčuje divácký zážitek. Nostalgie, která si zaslouží úctu.

Studentka

Studentka (1988)

Nejzamilovanější film, jaký jsem zatím viděl. A takový umějí natočit jen Francouzi. Sešla se tu opět trojka, která se už společně podílela na filmech 'Večírek' a 'Večírek 2' a to scénáristka, režisér a představitelka hlavní role. Údajně se říká, že je to vlastně jejich pokračování, protože stylem jsou si velmi podobný. Sophie Marceau tu hraje krásnou přirozenou francouzskou studentku se svými chybami, která má před zkouškami, a která potká muže který se do ní zamiluje. Jejich milostný vztah tu však prochází všemi překážkami, jaké se kdy mohli naskytnout. Závěrečné vyznání lásky během školních zkoušek, kterou předcházela bolestná hádka, je to nejlepší z celého filmu. Nejedno oko nezůstalo suché. Herecké výkony jsou velice uvěřitelné, příběh se odvíjí plynule a je doprovázen nádhernou melodií, která je vlastně hlavním songem tohoto vynikajícího filmu. Romantický film, který se hodí na každý romantický večírek.

Pošetilost mocných

Pošetilost mocných (1971)

Vynikající výpravná historická komedie, kde si Louis de Funès střihl záporáka a to způsobem sobě vlastním. Humorných gagů je tu bezpočet, až mu nejeden divák fandí. Westernová hlavní hudba dává snímku punc vážnosti a tak se film může řadit mezi obdobné francouzské dobrodružně-romantické filmy. Funèsova komika nenechá bránici klidnou. Mnohé hlášky zlidověly a staly se nesmrtelnými. Výborně mu sekunduje Yves Montand, ale spíše je to takový nahrávač. Vznikla tu dvojka, která funguje a která nepřestává bavit za každých okolností. Jedná se tedy o jeden z nejlepších Funèsovek, jaký kdy natočil a který svým humorem, zvýrazněný neodolatelným Františkem Filipovským, rozhodně nestárne.

Pomerančový kluk

Pomerančový kluk (1975)

Tento vynikající snímek ukazuje, jak složitý je návrat do běžného života z " pasťáku ". Vyprávění je jemné a srozumitelné. Nezadrhává se a ukazuje vše, co v životě takového člověka může nastat. Příběh se odehrává za rané normalizace, takže např. oslava za překročení plánu je zcela na místě. Příběh poukazuje na problémy, které se naskytají a které nejsou nijak řešeny. Proto asi je také otevřený konec. Takových odvážných snímků na toto téma je opravdu velice málo.

Slzy slunce

Slzy slunce (2003)

Dal by se očekávat další akčně válečný bezduchý film, ale hlavně svou základní výpovědí se jedná o překvapení. Tady skutečně o něco jde. Americké nerozvážné velení opět nezklamalo, a tak se musel objevit další voják, který neuposlechne rozkaz a s lidskostí a soucitem se pustí do záchrany několika uprchlíků. Příběh je stavěný tak, že se tu střílí jenom když se opravdu musí, takže o válečnou řežbu tu rozhodně nejde. Jedná se o citově dramatický thriller, který se pomalu dostává až do grandiózního dech beroucího finále. Na začátku se však tempo příběhu zdá dosti uspěchané. Jinak výborná kamera, nádherné scenérie, šokující scény plné nenávisti a smrti, použitá africká hudba a typický kamenný mariňácký výraz Bruce Willise. Vznikl hodně dobrý emočně založený válečný thriller své doby, který sebou nese i jisté poselství a který světu ukazuje reálnou problematiku v některých afrických zemích.

Invaze U.S.A.

Invaze U.S.A. (1985)

Jedna z nejlepších klasik z filmografie Chucka Norrise. 80. léta mu velmi přála, a tak točil snímky s vervou sobě vlastní, které u nás byli ve své době velmi vyhledávané mezi pirátskými VHS kazetami. Teorie o přepadení Spojených států Sověty tady už jednou byla. Snímek se jmenuje 'Rudý úsvit' a představuje, jak by taková situace asi mohla vypadat. Tady je něco podobného, ale krapet v jiném duchu. Tentokrát je zde typický akční hrdina, který si ví rady za každých okolností. Ano, to je Chuck Norris ve své typické nesmrtelné roli. Snímek má příjemnou dramatickou atmosféru, kde ani o napětí není nouze. V ničem se netlačí na pilu, takže má příběh přirozený rozjezd, a každá událost má svůj prostor. Určitého patosu se tvůrci ani zde nevyhnuli, ale je fakt, že bez toho by to snad ani nešlo. V českých televizích zapomenutý snímek a nechápu proč. Pořád je to lepší, než ty hrůzy od Azylumu, které nám neustále vytrvale předhazují.

Diktátor

Diktátor (1940)

Nestárnoucí klasika prvního zvukového filmu, kde Charlie Chaplin promluvil. Dílo na svou dobu velice odvážné, a však přímo vypovídající o hrůze doby. Mnohé scény skutečně děsí, ale použitý humor přesto nenechá bránici klidnou. Chaplin dokázal nemožné. Tak dokonale zesměšnil nacistickou ideologii, že pobouřil i samotného Hitlera. Jeho parodie vůdce je až neuvěřitelná. Při porovnání s dobovými materiály ho trefil naprosto věrně. Úžasný je závěrečný mírový projev v jeho typickém stylu. Budí smích a naději zároveň. A nezůstalo jen u něj. Göringa či Mussoliniho nikde jinde nelze takto spatřit. Film nestárne. Stále slouží jako varování před diktátorským režimem v jakékoli době a v jakékoli zemi. Stal se navždy nadčasovým. A co si budeme povídat, je to jediný film, kterému se to povedlo.

Čas zabíjet

Čas zabíjet (1996)

Po fenomenálním snímku ´Hořící Mississippi´ zabývající se rasovými předsudky, názorovými postoji a protestů, tu máme další snímek z této problematiky zohledňující i morální hodnoty a především touhu po spravedlnosti. Silný soudní příběh o brutálním znásilnění afroamerického desetiletého děvčátka dvěma bílými silně opilými muži a kruté smrtící pomstě jejího otce se zbraní v rukou vede k zamyšlení o vině a nevině a právu na trest bez rozdílu rasy. Příběh neopomíjí naprosto žádné aspekty s tím související. Protesty afroameričanů, probuzení Ku-Klux-Klanu a jejich násilných činů a zastrašování, politickosprávní i osobní názorové postoje. Rasový problém přetrvávající po staletí a případ kde jde především o malou nevinnou holku, poukazuje na stále neřešitelnou problematiku všedních dnů. Silně emoční závěrečná řeč obhájce na konci soudního přelíčení nenechá snad nikoho rozumného klidným. Snímek je zcela nestranný a sleduje hlavně kvůli vyváženosti obě strany a jejich názory na danou věc. Je až s podivem, že tohle natočil mezi svými podivnými Batmany Joel Schumacher. Klobouk dolů.

300: Bitva u Thermopyl

300: Bitva u Thermopyl (2006)

Velice vyjímečný snímek věrně převedeného komiksu od Franka Millera, který se mimo jiné v Česku dočkal již třetího vydání. https://knihy.abz.cz/imgs/products/img_361958_orig.jpg Příběh detailně zachycuje jeden z nejskvělejších válečných příběhů celé historie lidstva. Tři sta odvážných mužů zadrží v Horkých branách mnohonásobně početnější armádu perského krále Xerxa a dodá Řekům aureolu neporazitelných válečníků na dlouhá staletí. V jedné kritice komiksu se píše: ´Miller zvolil způsob vyprávění, v němž velkou roli hraje přednes příběhů u táborových ohňů. I to dodává zdání dobové autentičnosti. Vypravěči v knize mu slouží k umocnění jeho vlastního uměleckého podání doplněného jedinečnou vizuální stránkou. Miller je pověstný svými „kamerovými“ záběry, které jsou neuvěřitelně citlivé na perspektivu. A právě zde dosáhl ve svém umění prozatímního vrcholu. Filmaři to pochopili také a film je dosti přesnou transkripcí komiksové podoby příběhu.´ A s tím nelze jinak než souhlasit. Vizuální stránka věci je naprosto úchvatná a skutečně kopíruje jednotlivá okénka samotného komiksu. http://static.flickr.com/107/262552533_fb74811ad3_o.jpg , https://c1.staticflickr.com/1/115/262551703_f3ff6493db_z.jpg?zz=1 To se děje i s vyobrazenou krví, jehož vizuál se stal u mnohých nepochopen. Takže jednoduše řečeno, kdo nečetl komiks, nemá šanci pochopit tento film.

Zhan lang 2

Zhan lang 2 (2017)

Tak v tomto volném pokračování se Jacky Wu překonal. Naprostá akční masáž, že i snad John Woo bledne závistí. Nechybí ani pro čínský film typické citové výjevy a i pro humor se místo našlo. Příběh se odehrává v Africe a námětově se podobá americkému snímku s Bruce Willisem ´Slzy slunce´. Scenáristicky je děj oproti předchozímu daleko bohatší a protože je zaměřen převážně na akci, je tu toho tolik, že má akční fanoušek doslova orgie. Nejedná se však o nic bezduchého. Vše má svůj řád a patřičný vývoj, který velmi často ani nenechá vydechnout. Vše doprovází mistrovská kamera. Na mnohých místech dokonce pro změnu připomíná postupy viděné u snímků Michaela Baye. Ano, samozřejmě je to všechno ohromný kýč, ale v rámci žánru lze toto považovat za mistrovské dílo a rozhodně se nejedná o přehánění. V Číně či v Hongkongu v minulosti vzniklo hodně drsných akčních snímků a jak je vidět, nijak tam na vavřínech neusnuli. Už teď vzniká otázka, jak bude vypadat chystané třetí pokračování. Opět se Jacky překoná, nebo už doplatí na tradiční neduh třetích dílů? Inu, uvidíme.