Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Stalker

Stalker (1979)

Naprosto dechberoucí! Naprosto vyčerpávající! Nepochopitélné a zároveň zcela jasné! Ještě pořád mám husí kůži, ještě pořád je mi trochu úzko. Jeden z nejbizarnějších filmů, které jsem měla tu čest vidět. Skládám poklonu všem tvůrcům. Jen jedna věc mi ale nejde na rozum, jak tohle mohlo vzniknout v Sovětském svazu a nebýt zatraceno dřív, než to spatřilo plátna kin?

Skřivánci na niti

Skřivánci na niti (1969)

Podle mě úplně nejlepší spolupráce pana Hrabala a pana Menzela. Satira, dramatičnost, komedie; všechno se krásně snoubí v jeden dechberoucí celek, který musí zapůsobit na každého - ať už si onu dobu prožil, nebo o ní jenom slyšel vyprávět. Je to snímek, který by mě shlédnout každý - dokud může, dokud film ještě není v trezoru.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Vyhoďmě ho z kola ven (v originále One Flew Over the Cuckoo's Nest) je jedna z nejlepších a zároveň nejděsnějších knih, co jsem četla. Totéž platí o Přeletu nad kukaččím hnízdem. Člověku až mrazí, když mu dojde, že se tohle dělo, že to není jen z hlavy Kena Keseyho a režíjního umu Miloše Fromana. Je to film, který se bojím znovu pustit, ale když to udělám, vždycky se pak do něho úplně ponořím a nechám se jím vycucat až na úplné dno.

Pelíšky

Pelíšky (1999)

Pro mě je tohle hrozně dojemný a smutný film! Ale alespoň mohu z části pochopit, v čem moji rodiče žili, a co všechno museli vydržet. Pana Hřebejka si za Pelíšky hrozně cením, zvlášť pak proto, že jsem četla předlohu, která mně tak zábavná a tragická jako film nepřišla. Z filmu celá ta atmosféra dýchá, prostupuje člověka, a kdo je vnímavější stejně jako já, musí být smutný... Nemůžu si pomoct, ale když na konci pan Kodet hraje na klavír hymnu, vždycky brečím.

1984

1984 (1984)

Nemohu porovnávat svojí nejoblíbenější knihu se strhujícím filmem a skvělým výkonem Johna Hurta. Pro mě nepřekonatelný příběh a nepřekonatelný osud jednoho z mnoha záznamů v matričním seznamu. A je mi jedno, jestli si o tom čtu, nebo se na to dívám. Oboje je tak deprimující - bylo by tak snadné, rázem se tam ocitnout! Jako že se vždy bojím filmových zpracování mých oblíbených knih, tady jsem nebyla zklamána, naopak tady jsem byla velice potěšená a fascinovaná. "Pod košatým kaštanem prodali jsme se navzájem."

Matrix

Matrix (1999)

Tenhle film jsem viděla, když mi bylo nějakých devět let - od té doby ho miluju a od té doby pochybuju o realitě. Postupem času a jak stárnu, ho miluju víc, a taky víc pochybuju o tom, co vidíme, a co je nám předkládáno. Taknějak by se dalo říct, že jsme se kvůli Matrixu naučila myslet za roh. Za to bratrům Wachowskim děkuju. No a co si budeme dámy nalhávat, Neo je prostě kus :D

Slavnosti sněženek

Slavnosti sněženek (1983)

"To je dost, žes nás taky vyvez!" a "To zas bude v álejích nablito!" - dvě legendární hlášky které se, mám ten pocit, staly součástí mluvy nejen naší rodiny, ale i mnoha jiných... Jedno herecké eso vedle druhého kočírované jedním velkým režisérským esem, které se věnuje adaptacím knih jednoho velkého českého literárního esa. Jedním slovem - nádhera!

Starci na chmelu

Starci na chmelu (1964)

Nejenže tenhle film zbožňuju už roky kvůli milým písničkám, a tak trochu na tu dobu nekorektnímu smýšlení, ale hlavně kvůli Filipovi. Filip je kluk/muž, jakého bych jednou chtěla potkat, nebo kterého jsem možná měla potkat, když mi bylo sedmnáct... Pro mě je to prostě prototyp správného člověka, který byl správným i v nesprávné době a mezi nesprávnými lidmi. Ten příběh oné lásky, i když velice civilní a tím mně blízký, je pro mě spíš jen v pozadí. Vnímám tady daleko složitější vnitřní, lidské pohnuty jako je třeba víra v pravdu a čest.

Jakubův žebřík

Jakubův žebřík (1990)

Po prvních dvaceti minutách jsem věděla, že tenhle film je přesně pro mě, a že ho budu milovat a pouštět si pořád dokola! Skvěle propracované, výborný scénář... A i když jsem už asi tak v polovině tušila, jak to všechno dopadne, o to víc jsem si celý zbytek filmu užívala, a o to víc jsem byla potěšená, že jsem myšlenku správně pochopila. Ovšem Jacob´s ladder v sobě nese víc, než to, co je na první shlédnutí jasné. Pohled na experimentování s drogami, přes traumata vojáků, až po uchopení života z té filozofické, objektivní stránky. Jacob´s ladder je ve všech ohledech kvalitní, různými sděleními nabušený, film.

Temný rytíř

Temný rytíř (2008)

Psychopat, blázen, oscarový Heath Ledger. Je asi klišé pořád dokola tvrdit, že Joker je to, co dělá Temného rytíře tak brilantním filmem. Jenže ono to tak prostě je. Joker, byť vrah prvního formátu, mě uchvacuje celou svojí podstatou, Joker není jen psychopat, je to veškeré zlo a inteligence snoubící se v jedné bytosti. Pokaždé když ten film vidím, žasnu nad jeho šílenou logikou, šílenou proto, že někde v koutku duše vím, že je "správná". Leckdy se do něho dovedu vcítít... víc než do Batmana - kde se stala chyba? Každopádně jeden z nejlepších "komiksáků" daleko přesahující tu komiksovou nálepku.

Ovládací panel
4 body