Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Matrix

Matrix (1999)

Ano, ten film vykradl snad všechno od Japonských Anime, po komiksy, až po Totall Recall. Nicméně vykradl to vše s naprostou precizností, stylem a grácií. Viděl jsem ho poprvé na VHS s (musím říci kvalitním) českým dabingem, a okamžitě tomu podlehl. Ono aby taky ne, když mi bylo deset let, a od doby shlédnutí jsem začal mít pocit, že v Matrixu opravdu žijeme. Pak jsem se na něj koukl znovu. A znovu. A znovu a znovu a znovu... a dodnes se mi neomrzel. Na tom filmu není prostě absolutně nic špatně, nenašel jsem na něm nikdy jedinou nedokonalost. Perfektní hudba, perfektní triky, perfektní atmosféra... Atmosféra něčeho co vás přesahuje a vy to celou dobu během sledování filmu tušíte. Žádný snímek na mne zatím nezapůsobil tak silně jako tento. Patří mezi mé absolutní top a dodnes, patnáct let od shlédnutí nacházím nové a nové podněty, které tvůrce Matrixu inspirovaly a díky tomu objevuji nová fascinující díla, nové myšlenky a zcela nové světy. Matrix mi rozšířil obzory na desítky, ne-li stovky nových komiksových, filmových, FILOZOFICKÝCH, knižních sfér a vlivů. O kolika filmech tohle můžete říct?

Synecdoche, New York

Synecdoche, New York (2008)

"Můj otec zemřel. Říkali, že jeho tělo bylo plné rakoviny a on to nevěděl. Přišel, protože ho bolel prst. Říkali, že strašně trpěl. A že...se mě dovolával, než zemřel. A říkali, že říkal spoustu věcí. Nepočítaně. Říkali, že to byla nejdelší a nejsmutnější předsmrtná řeč, jakou kdy slyšeli ...Zbylo z něj tak málo, že museli rakev vyplnit vatovými tampóny aby v ní nerachtal." Film jsem viděl poprvé už asi v roce 2011. Bylo mi 21 a byl jsem naprosto zdrcen jeho absolutním smutkem a melancholií. Teď - v roce 2015 jsem ho viděl potřetí a stále mi nedává smysl ale zároveň smysl dává. Je to počin génia, ale taky chorého mozku. Je to počin umělce, ale zároveň průměrného člověka. Není to depresivní film. Jen neuvěřitelně smutný a skličující. V jeho průběhu mi několikrát vytryskly slzy.I když asi uplně tomuto filmu nerozumím, myslím, že Charlie Kaufmanovi rozumím naprosto dokonale. Přijde mi, že tímto snímkem vystihl pocity nás všech a zároveň nikoho. Vytvořil město všech a zároveň ničí. Myslím, že tento snímek nikdy nebude plně doceněn a pokud někdy ano, bude to dlouho po Kaufmanově i mé i Tvé smrti. A tak by si to nejspíš Kaufman přál....

Nauka o snech

Nauka o snech (2006)

Nádherný film, nádherná hudba, skvělá podmaňující si melancholie všechno a všechny. S příběhem Stephana se naplno ztotožňuji, žít normální život je tak těžké, když přeci stačí jen spát a člověk prožívá naplno snový & jiný & vždy dokonalý život...Jediný kdo mi film kazí je Charlotte Gainsbourg. Co na té "herečce" režiséři vidí, absolutně nepochopím.

Vadí nevadí

Vadí nevadí (2003)

Nádherný film o tom, že láska je věčná. Marion je tady neskutečně okouzlující a v těch červených šatech jí to příšerně sluší. Příběh není žádný kýč ani kravina, je to všechno hezky lidské a hřejivé. Film mě dokonce inspiroval natolik, že jednu jeho myšlenku jsem použil v jedné ze svých písní.

Štamgast

Štamgast (1987)

Scénář od mýho nejoblíbenějšího spisovatele, film točen za jeho asistence a jdoucí ruku v ruce s knihou hollywood. Normálně nejsem příznivcem spojení knih a filmů, ale Bez knihy Hollywood máte tenhle film poloviční. Dozvíte se v ní, že režisér byl pěknej psychopat, co vyhrožoval sebezmrzačením pokud film nevznikne, Mickey Rourke v tý době docela normální sebestřednej nudnej patron, co si vydupal scénu s palmovými brýlemi a všechny ostatní postavy víceméně šílenci. Scény v motelu před neonovým koněm se skutečně natáčely na místě kde Bukowski dřív bydlel atakdále. Bez knihy je film tak na tři a půl hvězdy, s knihou jasných pět.

Whiplash

Whiplash (2014)

smutná věc, ale jak jsem už tak brutálně zvyklej na americký happyendy, čekal jsem nějakej pořádnější doslov. Nějaký totální završení...ten kdo viděl, snad ví co myslím. Každopádně když tu někteří psali, že je to "náročný film" už sem skoro zapomněl co si pod tím představit, ale u Whiplashe jsem prozřel. To napětí v kterém vás ten film po celou dobu udržuje...bylo skoro až nesnesitelné. Fantastický střih...už dlouho jsem neviděl tak výbornou práci s kamerou a stavbou snímku vůbec. A J. K. Simmons mne jen utvrdil v tom, že role padouchů mu jdou nejlíp, čehož jsem si všiml už před 10-ti lety ve Spider-Manovi ;) Snímek by byl perfektní nebýt jediného, trochu přehnaného kiksu. Ale i přesto mu za jeho hloubku, dynamiku a dokonalé ztvárnění souboje mezi EGY dávám 5.

Potomci lidí

Potomci lidí (2006)

Cuarón je obzvlášť v akčních scénách mistr. Ten pocit co zažívám u akčních scén v tomdle filmu, znám snad už jenom ze zachraňte vojína ryana a možná tak dvou dalších. Takovej ten pocit kdy skoro ani nedejcháte a všechno před váma je v tý chvíli naprosto intenzivní. Theo nepoužívá palné zbraně, chová se jak by se dle mě chovala asi většina z nás, je tu tuna odkazů na růzké popkulturní vlivy a TOTÁLNÍ NÁŘEZ je jinak taky hudba. Když budete dávat pozor, uslyšíte jedny z nejzvučnějších elektronických jmen tehdejší dekády. Sice z reproduktorů a postapo ulic, ale uslyšíte. Zas holt jeden anglickej film co je hudebně extrémně napřed. Afex twinův remix tracku Omgyjya Switch přímo pro tento snímek je geniální (zenová hudba) .)) Celkově se jedná o film se skvělou atmosférou a vlastně téměř bezchyby. Jestli nevíte na co šáhnout, po takových kidulthood nebo ňákým hutným sci-fi, jděte do tohodle. P.S: V současnosti aktuálních světových událostí film až děsivě předpovídající budoucnost. Minimálně imigrantská problematika je zde VELICE znepokojivá. A to je to deset let staré. Celkové vyznění snímku extrémně depresivní. Prakticky jediná postava nezůstane ušetřena. Díky tomu napotřetí pět a film zařazen do topky.

Maska

Maska (1994)

Sakra, na tomhle sem vyrost! Bylo mi cca 7,8 a pobývali jsme v jakési boudě v beskydech. No a na VHS se NEUSTÁLE přehrával tenhle film pořád a pořád dokola. Už nevím jestli sme za to mohli my děti, nebo se líbil i dospělým, ale musel jsem vidět ten film snad stokrát. Dodnes mám pro něj slabost. A v češtině POUZE A JEDINĚ s dabingem Bohdana Tůmy. Soundtrack je taky skvělej. Pět.

Opustit Las Vegas

Opustit Las Vegas (1995)

Na druhej zátah tam bylo na mě trochu moc hudby. Asi jsem ještě neviděl film, kde by bylo hudby tolik. Byl to skoro až muzikál. Řeknu to takle: existuje vkusnej jazz a jazz ufňukanej a povrchní. a ten z úst stinga mi bohužel značně srážel kvalitu snímku. Na poprvý čtyři, srážím podruhé na tři. (btw nejvíc zajímavý je to, že mám potřebu si tyhle filmy pouštět zrovna když sem v abstinenci ;)

Slunovrat

Slunovrat (2019)

Pokud bych měl vyhodnotit midsommar jednou větou, tak by asi zněla: "cotokurvadopíčibylo." Dlouho sem neviděl něco tak divnýho a atmosférickýho. Nejsem si jistej co za žánr ten film vlastně byl. Byl to horor? Možná. Thriller? Možná. Psychedelickej Thriller? absolutní wtf??? Jo, to už sme blízko. Líbilo se mi vždy velice expresivní expresivní vyjádření utrpení hlavní hrdinky a hodně přesné ztvárnění vizuálních halucinací. Nelíbilo se mi nejdříve velice pomalé plynutí filmu, protože než přišel první zlom, začínal sem se dost nudit. Taky mi přišel nevhodný výběr hudby v závěrečných titulcích, film ve mně kvůli tomu zcela nedozněl. Film bych doporučil hlavně lidem, co chtěj vidět zase něco trochu jinýho a nevadí jim nějaká ta brutalita. Kam se hrabe Shyamalanova Vesnice .)

Ovládací panel
10 bodů