Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Horor

Recenze (2 482)

plakát

Síla (2021) 

Je skvěle vidět, co to vlastně je zač, tihle moderní filozofové. V tomhle případě je to slaboch, který touží byt chlapem a neví jak na to a stále se mu to nedaří. Ma byt velký? Nejde to. Ma byt vzdělaný? K ničemu. Tak nakonec se stát feministou a kritizovat muže? Vyjde to? Konečně se jim stane? Spis ne. Dokument to zmapoval spis mimoděk, ale je to super. Moje žena poznamenala, ze on je vlastně velké dítě, kterému asi chyběl mužský vzor a který za svůj neúspěch obviňuje něco venku (systém, toxickou maskulinitu… proste ublizene dítě. Ne dospěly muž).

plakát

Jedeme na teambuilding (2023) 

Reálně spis 4, ale trochu jsem chtel vyrovnat ta krutá hodnocení níže. Je to jednoduchá crazy komedie, která absolutně neodbocuje ze žánru a nestane se z ni v půlce romantika nebo jakoze seriózní příběh. Je to komedie a tak to taky funguje. V rámci žánru možná nejlepší česky film posledních deseti let. Hodnotte kurva filmy v rámci žánru.

plakát

Šógun - Osmero hradeb (2024) (epizoda) 

Pořad super. Už jsem si i zvyknul na hlavního bílého hrdinu, který je hodně jiný než ten z roku 1980 i ten knižní. V knížce mi přišel lodivod víc intelektuál, ale je otázka, zda by takový člověk sloužil na polo-pirátské lodi. Takže dobrý. Baví me, jak čím dal víc vplouva do japonské kultury.

plakát

Šógun - Sluhové dvou mistrů (2024) (epizoda) 

Zatím platí totéž, co pro první díl - věrnost předloze, bohatá výprava, dobří herci. Snad se to nezkazí.

plakát

Šógun - Andžin (2024) (epizoda) 

Clavellovu knížku jsem četl, první seriál z roku 1980 jsem viděl, takže mám s čím srovnávat. Super je, že podobně jako starší seriál, i tady se tvůrci drží velmi věrně předlohy, a to včetně popisů scén nebo dialogů. Na téhle verzi je vidět, že se nešetřilo na výpravě a na tricích, všechno to vypadá neuvěřitelně působivě. Zatím jsem nadšený. Oproti knížce tu akorát nastupuje o něco rychleji japonská politická linie a vysvětlení dění. V knížce je to déle postavené spíš z Andžinova pohledu, kdy na tohle všechno přichází až postupně. Nicméně nemyslím, že by to nějak vadilo.

plakát

Zimní prázdniny (2023) 

Chytrý, dobře zahrany, moc příjemný na koukani. Giamatti je nejvíc podceňováný herec dvě generace.

plakát

Bakaláři - Lokomotiva (1975) (epizoda) 

Výborný malý příběh, kde podstatou je alkáč fotr a kluk, co z toho už na Vánoce utekl. A přitom zabalené tak hezky. Fakt super.

plakát

Vteřiny před katastrofou - Bhópálská tragédie (2011) (epizoda) 

Je to televizní dokument, takže vizuálně nejde čekat žádnýho Oppenheimera, nicméně i tak se tvůrcům povedlo celou havárii popsat opravdu pěkně a srozumitelně. Líbila se mi i ta logika, kdy nejdřív ukážou, co bylo vidět zvenčí, jaké verze byly předloženy a pak verzi, kterou považují za nejpravděpodobnější. Pokud to tak fakt bylo, tak šlo o naprosto neuvěřitelné zanedbání bezpečnosti, protože ta fabrika zjevně měla systém zhruba šesti prvků, které mohly havárii zabránit, nicméně vinou ignorování jejich nefunkčnosti došlo, k čemu došlo. Z preventivních faktorů třeba to, že se nádrž napouštěla dusíkem a testovaly se případné netěsnosti - a přestože byly nalezeny, neřešilo se to. Že někdo vyndal pojistný ventil, který měl bránit průniku vody z ostatních trubek. Že se vypnul chladící systém MIK. Že nefungovala čistička plynů (a byla i tak málo kapacitní), že nefungoval systém na okamžité spálení případně uniklého plynu a že hadice na případné kropení úniku neměly tlak, aby dostříkly na komín. Fakt to celé zní až neuvěřitelně, s jakým hazardem provozovali chemičku.

plakát

Bratři z donucení (2008) 

Ba ne, pět * je moc. Jenže po té poušti plné sraček a romantických komedií, kde funguje jenom první půlka, je tu film, kde se s tím nemažou celou dobu. Jasně, že je to nadsázka celou dobu, ale když tu hru na 40letý puberťáky člověk přijme, je to fakt prdel. “Taky jsem chtel byt tyranosaurus, dělal si krátký ruce a běhal po dvoře. Ale pak přišel táta a říká, je ti sedmnáct, je čas to změnit. Tak jsem vystudoval medicínu… a pak jsem to všechno ztratil.”