Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Drama

Recenze (666)

plakát

Červená Karkulka (1920) 

Z toho kanýna nemůžu, málem jsem spadl ze židle. A to mě nutí si najít celý film. Bohužel osud jej potkal stejný jako drtivou většinu filmů němé éry, když po kinopremiérách ztratily na aktuálnosti a nebylo tehdy možnost je prodat do televize. Stručně řečeno - je to nemožné.

plakát

Miami Vice (2006) 

V jednotlivých částech až perfektní. Nejde tu o naturalismus ani popcorn čistě na efekt, prostě taková střední cesta, kde pomalé tempo je víceméně nutností. Ovšem po setkání s Isabellou to prostě jde do kopru a dává najevo, že ta psychologie zkrátka nefunguje, jak by měla. Anebo zkrátka se tribute seriálu či žánru nerovná dlouhé a předražené epizodě, zvlášť když se po dvou dekádách ten osmdesátkový vibe opravdu velice špatně chytá. Zní to velmi cynicky, což možná není úplně fér vzhledem k tomu, jak dobře se na to sem tam dívá, ale na druhou stranu tržby řekly své.

plakát

Inspektor Šikula (1983) (seriál) 

Policajt debil byla dlouho populární premisa, není proto divu, že mu zde hlas půjčil Don Adams - představitel starého Maxwella Smarta - i když český dabing Stanislava Fišera (ošklivou nemocí si to později prošel) odkáže spíše na Jacquesa Clouseaua. Prostě jsem vždy měl pro takový námět slabost. Zdejší polda je však kyborg, kterýmu po zlé nehodě bylo nainstalováno do těla spousta vychytávek. Možná svou hloupost předstírá, možná získal až moc velký god komplex po svém implantátu, možná jsou mechanické součástky v jeho těle chytřejší než on sám, to v podstatě nevíme. Ovšem krk pro něj riskují malá neteř Penny a hlavně její psík, sám Šikula nevyřeší nic, to ale šéf nikdy neví. Je to seriál, který nutně necílí na velmi mladé diváky, rodiče a teenageři si snad najdou víc. Naneštěstí mám pocit, že repetitvnost téměř do puntíku to podkopává, přeci jen už byly 80. a ne 50./60. léta. Dosti slušnou popularitu si seriál přesto našel a ne jen proto, že jde o první a možná jediný skutečně vlastní seriál později notoricky světoznámé DIC po přesunu působiště z Francie do USA. Skutečnost, že o 2 dekády novější naspeedovaný spin-off Šikula a Šikulkové má epizody každou se svým vlastním scénářem, považuju osobně za zázrak.

plakát

Ordinace v růžové zahradě (2005) (seriál) odpad!

Ona mě vlastně fascinuje ta vytrvalost ze strany producentů i diváků. Spousta scén jakoby ze života, nějaké to lidové vtípkování a hlavně hromada dramatických zvratů a průserů - nutno poznamenat s “příhodnou” hudbou, aby to náhodou divák soustředící se na své žehlící prkno nezmeškal nebo mentálně pomalejší pochopil. Premisa střídající prostředí polikliniky, malé gynekologické ordinace (a nepřidala se později pediatrie?) a obydlí/okolí lékařů a blízkých. Spousta pacientů a jejich zdravotních problémů, spousta vztahů, slastí a slepých uliček a co z toho? Je to jen divadlo na obrazce, ba hůř - dekádu a půl v provozu. Na druhou stranu u milovníků těchto žánrových perel za Atlantikem - ať už v té části severní, střední či jižní - bychom se za tento seriál stydět nemuseli. P.S. Navíc je fakt komedie, jak asi po roce začal seriál jít pod názvem “Ordinace v růžové zahradě 2” a od té doby se této nesmyslné tradice drží.

plakát

4teens (2011) (seriál) 

Začalo to slibně, sympaticky a s nadhledem, po pár dílech to spadlo do žumpy. Neznalost současné mládeže sice byla vidět, ale nejdříve se to dalo snést, ten pokus o dramatickou stránku byl ovšem na facku. Taky jsem nepochopil, pro koho to má být určeno... a je jedno, jaký monopol popkultury ten seriál sponzoruje. Zlatí Horákovi se svým sociopatickým komínem, zcela vážně!

plakát

Kancl (2005) (seriál) 

Je až šílený, že když jsem se na profil podíval naposledy, měl seriál asi přesně kulatých 70% a teď kulatých 80%. Steve Carrell si našel roli, která mu padne víc než přímočaré šaškování - jako šašek z toho vyjde jiným způsobem a vlivem ostatních - a dokázal vyzdvihnout pro mě nijak zajímavé prostředí kanceláře na lehký nadprůměr, na který se slušně dívá. Tehdy to dávali někdy na čerstvě narozené Prima Cool, takže detailů si moc nevybavím. Nepochybuju však, že seznámení s britskou verzí by pravděpodobně bylo sympatičtější. Jinak sitcom nečekejte, jde o komediální seriál v podobě mockumentary satiry. PS: A teď 83%. Co se děje?

plakát

Himicu no Akko-čan (1969) (seriál) 

Jedna z prvních japonských magických dívek, de facto první v podobě mangy, ale prvenství je často přisuzováno Sally The Witch, která se hned a dřív objevila v TV (a byla inspirována americkým Bewitched). Ovšem Atsuko/Akko není dívka z jiného světa, ale obyčejná z naší planety, která je obdarována zvláštními schopnostmi - respektive přeměnou na co chce pomocí kapesního zrcátka. A tak se seznámíme s jejím okolím a trablemi samotné Akko i ostatních, kde přeměny přijdou vhod...

plakát

Mr. Bean (1990) (seriál) 

Rowan Atkinson - jeden z mála lidí, kteří v devadesátkách pomohli oživit klasickou grotesku. Bohužel ne nadlouho. Každopádně nepřeložení titulu (vedle těch pět a půl dialogů) má v našich končinách zaslouženě vícerozměrný význam, poněvadž pan Bean je skutečný mistr.