Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Drama

Recenze (666)

plakát

Norbit (2007) 

Eddie Murphy nikdy neklesnul takhle hluboko a to je co říct. Samozřejmě nekorektní humor není u tohoto chlapíka zdaleka nic nového a jeho osmdesátkovou kariéru velmi uznávám, v další dekádě již to byl sešup dolů. Ale upřímně - manželské týrání (a opravdu si nexeru do huby) se tu vydává za bláznivý humor. Tomu se máme smát? Ale pooočkat, oba z manželského páru hraje sám Eddie Murphy, tak to jóóó!! Ne.  Samozřejmě hraje to na alibismus, že všechno nakonec “dobře dopadne”, hezky podle klasických hollywoodských pohádkových linií. E.M. na druhou stranu své masky překonal, ve své trojroli ho ani nepoznáte. Z morálního hlediska film však patří do záchoda a z humorného se tomu též velmi přibližuje.

plakát

Gumáci (1994) (seriál) 

Největší handicap seriálu stojící v cestě plně funkční satiře je průhlednost pointy většiny scén, jako jednorázové rýpnutí do politiky tehdy 90. let dostačující. Rozmanitost premis je úctyhodná, se scénářem bohužel slabším. Gumové loutky karikující známé politické tváře (a nejen je) jsou impozantní, nemluvě o hlasech. Už proto je to výrazně zábavnější než pitvoření Tele Tele kvartetu (zejména v čele s GS duem) v jinak velmi slibných kulisách. Ovšem Petr Čtvrtníček a politická střihová gymnastika v České sodě jsou v naplnění svého účelu úplně někde jinde.

plakát

Machři (2010) 

Vlastně nic zvláštního - pár frat pack přátel se sešlo, trochu popilo a hodilo to před kameru. Tedy ne jako amatérské video, ale s pomocí poměrně řemeslně zdatných jedinců. A překvapivě diváka na tu svou party vtáhne, i když po vystřízlivění si člověk zas tak moc nepamatuje. A k tomu jakási basketbalová linie, bláblá. Tak samozřejmě Rob Schneider mi nikdy vtipný nepřišel, ale ostatní tváře zapadnou dobře a nevadí. Nevím, co v takovém filmu dělá Steve Buscemi - a že nad jeho sádrou někdo zapláče - nebo Salma Hayek, ale ta vypadá skvěle, že na to nemyslíte. Celý film v podstatě působí jako jeho scéna s tobogánem - rychle si ho párkrát sjedete, ale po nějaké době zbydou jen pocitové vzpomínky, ne ty vizuální. Ale když si sami sjedete tobogán, bude to větší sranda. A jo - rozhodně se vyhněte dvojce, blé.

plakát

Falešná hra s králíkem Rogerem (1988) 

Velmi zvláštní film, který ve scénách jen se živými herci nevypadá jako rodinný/dětský, ale jakmile ti kreslouni jdou na scénu… ovšem co působí na první pohled schizofrenně, má svou myšlenku i šarm. Dětská old school groteska, detektivka 40. let a satira bořící mýtus hollywoodského amerického snu v jednom. Na live-action a kreslené postavy působí jiné fyzikální zákony a na tom je svět postaven. Sexuální innuendo extrémně časté a silně explicitní, ale vzhledem k premise na místě. Adrenalinová nostalgie, jaké není rovno!

plakát

Osvícení (1980) 

Robin Williams pravděpodobně nikdy nebyl do role zvažován, jde o mýtus podle Leeho Unkricha. Byl ovšem zhruba starý jako Shelley Duvall a zahráli si i spolu v Pepkovi taky z roku 1980. Každopádně tento horor nestárne. Ať jde o “dvojčata”, pokoj 237, samotného Jacka Nicholsona i další věci, které nechci vyzradit. Za zmínku stojí i úplný závěr filmu, který podle Kubricka vlastně ve své době (i nyní) sám od sebe nepochopil snad nikdo. P.S. Profesionální recenze ukazují, jak malý průmysl filmová kritika před internetovým boomem byla, a ty nominace na Maliny, jak tehdy notorická anticena močila do plenek.

plakát

Alvin a Chipmunkové (2007) odpad!

- “Můj život devastují mluvící čipmankové.” - - “Ty ses vůbec nezměnil, Dave!” // S poselstvím neupřímné, poněvadž tihle hlodavci byli na světě tak půlstoletí před tímto filmem. Ale ty digitální potvory to holt mají vytrhnout, no. Oprašte pro děcko radši VHS s nahranou Rychlou rotou z N@vy.

plakát

Noc v muzeu (2006) 

Robin Williams je charizmatický, o tom žádná. Ale ze skutečného Stillera si pamatuju málo. Navíc přes zajímavý námět jde vlastně o jedno velké rodinné klišé, kterému by více slušela animovaná forma na VHS v 90. Na druhou stranu narozdíl od dvojky je to aspoň o něčem. 2,5*

plakát

Ohňostroj marnosti (1990) 

Prostě mi to nedalo a musel jsem si sehnat film, kde se o hlavní dějové linie dělí Tom Hanks a Bruce Willis a spojuje je Morgan Freeman. Satira, která už v dobu vzniku urazí mávnutím ruky miliony lidí (natož dneska) a nešetří absolutně nikoho, ale suma sumárum jde o bořič mýtu o spravedlnosti soudnictví a žurnalistiky. Na druhou stranu děj je vlastně prostinký a rozuzlení až schématické, kvůli čemuž film působí nezvykle velkohubě a proč si tolik vylámal zuby, zejména pokud jde o tržby. Nemůžu ovšem říct, že bych s filmem nějak ztratil čas, i když většina asi bude ráda, když zůstane v propadlišti dějin.

plakát

Vraždy v Brokenwoodu (2014) (seriál) 

Novozélandských krimi či jakýchkoli seriálů se sem asi jen tak moc nedostane. Každopádně jde o lepší žánrový standard a je to i vtipné. Díl se steampunkem byl tedy slušný úlet. A neviděl jsem tam Škodu? Jako policejní káry tam totiž opravdu jezdí.

plakát

Hudson Hawk (1991) 

Zloduši ve stylu Jamese Bonda jsou možná až přehnané a monotónní kreatury, výraznější děj to nemá, ale na druhou stranu cartoonovské gagy či nějaký ten soulový zpěv při akci mi nevadí - naopak, má to styl. Satira není top notch, ale dostatečně přijatelně inteligentní a tím pádem silná stránka filmu. Hvězda Bruce Willise v raných letech a ve formě. Dokážu pochopit, co od toho diváci čekali a proč to byla taková finanční katastrofa, ale za mě palce nahoru.