Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Bratříčku, kde jsi?

Bratříčku, kde jsi? (2000)

Jeden řetěz. Tři rozdílní lidé. Takové jsou základní počty Coenovic variace na starého, dobrého Homéra. Tři trestanci se musí spojit, protože ve hře je poklad v hodnotě 1,2 miliónů dolarů zakopaný na dně rokle, která bude během pár dnů zaplavena (No Odyseus měl na putování jenom deset let) a to vše na jihu Ameriky třicátých let, kde se uprchlým vězňům daří asi tak stejně dobře jako černochům. Na své pouti se setkají se sirénami, kyklopem (skvělý John Goodman), největším gangsterem století Georgem "Babyface" Nelsonem (pst já to neřekl) a spoustou dalších. Rovnou přiznávám, že podobné filmy, které míchají realitu s nadpřirozenými prvky v silně černo-humorném balení, jsou vysloveně moje krevní skupina (i moje povídková tvorba se nese v podobném duchu). Když k tomu připočtu skvěle vytvořenou jižanskou atmosféru, výpravu, skvělé herecké obsazení a chytlavé scény s pokřtěním v řece či taneček Ku-Klux-Klanu, tak svého bratříčka už hledat nemusím (jedna sestra mi bohatě stačí), protože se mi už dávno usadil v TOP 15.

Interstate 60

Interstate 60 (2002)

Neil Oliver je v otázce svého života stejně nerozhodný, jako Paroubek když se rozhodoval, které íčko napsat do smsky policistům zasahujícím na CzechTechu ve větě ,,Nechte je b*t!" Na štěstí Neil potká v den svých 22. narozenin zvláštního človíčka jménem O. W. Grant, který plní lidem jejich přání. Ovšem každému podle svého a aktuální nálady. Když byste si například přáli nestárnout, tak by vás O. W. nechal zmrazit. Jenže Neilovo přání ,,naznačuje hloubku místo žravosti" a tak ho O. W. pošle na neexistuíjcí dálnici s posláním doručit balíček. Neilovi se během cesty nabízejí různé životní řešení: drogy, sex, hledání pravdy, aby se Neil v napínavém finále naučil, že vždy neexistují jen ta rozhodnutí, která mu normální vidění světa přináší. Interstate 60 je první režijní počin Boba Galea, který psal spolu se Zemeckisem scénáře k Návratům do budoucnosti a je to znát, neboť ,,šedesátka" stojí hlavně na geniálním scénáři, který je poučný a zábavný zároveň. K tomu podali herci dobré výkony v čele s tradičně dobrým Gary Oldmanem a spousta slavných jmen se ukázala v cameo rolích. Interstate 60 je jeden z mých nejoblíbenějších filmů.

Pravdivá romance

Pravdivá romance (1993)

Tenhle film mi kdykoliv zvedne náladu. Tarantinův scénář je dokonalý a Scott také nezaostává. Ve filmu se sešla skvělá řádka herců a težko říct, která postavička je lepší. Slater s Arquett film úžasně táhnou a mají zde asi svoje životní role. Filmem se line optimistická atmosféra a celou dobu s Clarencem tak nějak soucítím. Existuje lepší místo, kde potkat svojí životní lásku než v kině?:)

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Kdybych chtěl Společenstvo prstenu ohodnotit jediným slovem, zřejmě bych napsal, že je tenhle film geniální, ale já nejsem přítel krátkého vyjadřování a tohle si zaslouží více chvály. Na začátku musím přiznat, že když jsem Společenstvo viděl poprvé, tak jsem vůbec nevěděl o co jde. Proto jsem také i přes varování kamarádů vypil během prvních dvaceti minut litrovou colu s tím, že ta pohádka nebude tak dlouhá, ale zbytek filmu jsem měl co dělat abych se nepočůral, protože mi bylo líto od takhle skvělého filmu odejít. Peter Jackson dokázal nemožné a natočil Tolkienovu nezfilmovatelnou (ha!) knihu, ke které jsem se díky tomuto filmu dostal i já. Jacksonovi zřejmě nestačilo, že si jen neutrhl ostudu ,ale všem rovnou vytřel zrak, když dokázal Tolkienovu poetiku přenést na filmové plátno a naservíroval tak s přesností básníka nádherné scenérie (Hobitín, Větrov, Roklinka atd.) zasazené do panenské přírody Nového Zélandu. K tomu vybral perfektní herce jak do vedlejších rolí (Iam Holm, Christopher Lee, Sean Bean) tak do rolí hlavních v čele s perfektními Ianem McKellenem a Elijahem Woodem. K tomu přibral krásnou Liv Tyler a Cate Blanchett. Opravdu je problém najít ve Společenstvu špatný herecký výkon. I mnou nenáviděný Orlando Bloom a jeho prkenný projev se ztrácí v podání elegantního elfa, který svojí rychlopalbou ukazuje, že samopal je zbytečný vynález. K tomu Howard Shore napsal strhující hudbu a Andrew Lesnie za kamerou vše dobře natočil. Jeho průlety kamerou Železným pasem nebo lesem při závěrečné bitvě jsou dech beroucí. Efekty jsou také výtečné a je chvályhodné, že spolu s napínavou akcí nezastiňují příběh, který si najde čas i na psychologii postav. Na příklad Aragorn je pronásledován prokletím své rodiny a bojí se, že by mohl zklamat, nebo Boromir, který má zase velice blízko ke zradě ze strachu o svůj utlačovaný lid. Ještě musím pochválit masky skřetů, ze kterých nejvíce zaujme Lurz jako ideální záporák na jedno použití. Takže jediné co bych mohl zkritizovat je delší stopáž (což já velice nerad), ale tady si to nedovolím, protože tu není jediný záběr, jediná scéna navíc. Film je přesně ve správný moment naivní, napínavý, strašidelný, srandovní a dojemný (konec mi snad vždy nažene slzy do očí). Sice se jedná o mainstrem, ale takový, který se jednou zapíše do filmových učebnic po bok Titanicu nebo Jurského parku. Na tomto snímku je vidět láska, kterou mu autoři věnovali. Společenstvo musela být radost natáčet a ještě větší radost je se na něj dívat. Paolini jdi se bodnout se svým Eragonem. Společenstvo je nádherný protiválečný film, který ukazuje stejně jako jeho předloha, že i jeden člověk se může postavit zlu.Podobné filmy: Eragon (2006), Letopisy Narnie (2005), PP: Dvě věže (2002), Návrat krále (2003)