Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (1 449)

plakát

Transformers: Zánik (2014) 

Je to k nevíře, ale ve srovnání s Markem Wahlbergem skutečně vyniká Shiova schopnost komediálního načasování, a větší herecké flexibility. Škoda ho. Ve scénáři je také o dost méně humoru, měřítko závěrečné bitvy je mnohem menší než v předchozím díle, design autobotů jde možná až moc na ruku doslovnosti (samuraj, John Milius? :) ) atd.atd. Je to trochu jiné než předchozí části, ale v celku vlastně úplně stejně splácané ze všeho možného, místy i bizardní a trochu nudné. Na roboty je někdy radost se dívat, Bay párkrát představuje parádní záběr či akční scénu, ale celek moc nefunguje.

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

V podstatě stejně nevýrazný film jako první díl. Snad jen ten Electro Jamieho Foxxe je prostě lepší záporák než Rhys Ifans minule, tak to působí trochu víc jako film do kina. Ale Marc Webb prostě nepoužívá filmovou řeč, a točí rutinně, co mu přijde pod ruku bez výraznějšího režijního rukopisu.

plakát

American Horror Story - Murder House (2011) (série) 

S01 - do poloviny opravdu napínavé, překvapivé a na seriál vlastně dost originální. AHS dokazuje, že nejde ani tak o to, co sledujete, a že už jste to vyděli jinde, ale o to, v jakým způsobem je to poskládané. Tvůrcům se tak velmi dlouho daří úspěšně natahovat motivy, které jinde nudí už v dvouhodinové stopáži. Bohužel kolem poloviny je většina hlavních překvapení vyzrazena, napětí trochu opadne, a v ten moment už jen sledujete, jak se z toho tvůrci dokáží vymotat. Což funguje na úrovni standardního seriálu, ale horor už to zas tolik není.

plakát

Rio Lobo (1970) 

V Rio Lobo nepřítele odrovnáte jednou ranou pěstí. městečko je plné dychtivých krasavic, a bohužel většina těch mladých herců kolem Waynea jsou dost špatní herci, V Rio Lobo je pár skvělých momentů (přepadení vlaku a celá jiho-severoamerická premisa a přátelství je fajn), ale jinak je to i přes bezchybný tvůrčí tým docela slabota.

plakát

Na hraně zítřka (2014) 

Dost možná největší překvapení léta 2014. Dost možná překvapení roku. Tedy pokud máte rádi sci-fi.

plakát

Strážci Galaxie (2014) 

Nejblíž kam se kdy kdo dostal s navozením atmosféry původních Hvězdných válek a Indiany Jonese. Strašně sympatická skupina hrdinů, kteří fungují dohromady i jako jednotlivci. Hloubku v tom nemá smysl hledat, tohle je sázka na nostalgickou dobrodružnou vlnu pamětníků 80.let. Jediné, co to pro mě trochu shazuje je zatím až na pár detailů pouze tušená provázanost s univerzem Avengerů... bavilo by mě sledovat další filmy téhle skupinky a nevědět, že se někde může objevit Iron man nebo Thor. Guardians of galaxy by fungovali i bez nich.

plakát

Expendables: Postradatelní 3 (2014) 

Fatální selhání základní koncepce - koho zajímá skupina mladých rekrutů, když jsou tak na čase ochuzeni hlavní tahouni - tedy podstata Expandables a jejich diváckého úspěchu? Asi nejlépe to demonstruje idiotská poslední půhodina. Cca 15 hlavních hrdinů se rozuteče po velké budově - následuje zběsilá střihová smršť skákající z muže na motorce, na muže šplhajícího výtahem, chlápka uprostřed výskoku, jiného chlápka někam střílejícího, chlápka ve vrtulníku atp. Vše bez jakékoliv gradace jednotlivých scén, jen se to tak hromadí a dohromady to nedává žádný smysl. Po filmu jen kroutíte hlavou, protože stará garda prostě neměla prostor zcela na nic. Dokonce ani Statham, který v celé formulce fungoval jako potřebná omladina, a v podstatě hlavní Stalloneho parťák. Druhá zásadní chyba - absurdní snaha dostat na konci do jedné akce všechny hvězdy, aniž bych měl herce na jednom místě, vrcholí šílenou scénou, ve které Ford a Schwarzenegger letí v jednom vrtulníku (s nimi je tam pravděpodobně ještě Jet Li), ale společně je vidíte jen dole na letišti... řeší to opět bláznivý střih a ukrutné podhledy a detaily, které nedávají zahlédnout zbytek...a to je tam bohužel víckrát... Opravdu doufám, že čtvrtý díl bude poslední, všichni mládežnici v něm zemřou, a původní Expendables se vydají na svou poslední misi. Tentokrát už ale opravdu jen s jednosměrnou letenkou... (PS: i přes všechny výtky - Banderas má překvapivě dobře napsanou postavu; Gibson hraje stejně jako třeba v Machete, ale okolní prostředí převyšuje o několik levelů)

plakát

Krvavý stát (2011) 

Za málo peněz hodně muziky. Je to jiný Kevin Smith. Sešel z cesty :) A to je potřeba si uvědomit, a nečekat nic, na co jsme od něj zvyklí. Scénář se snaží stále překvapovat, a byla by škoda cokoliv vyzradit. Určitě se nejedná o Smithův nejlepší film, ale odvaha takhle radikálně odbočit ze zavedených kolejí, podle mě korunovaná úspěchem, stojí za pozornost.

plakát

The Rutles (1978) (TV film) 

Písničky Neila Innese jsou skutečně geniální. A celý film je při troše znalostí o skutečných Beatles opravdu fajn. (a krom jiných cameí se to objeví i Murray-Acroyd-Belushi ze SNL!). Pro plné vychutnání je ale potřeba si o filmu trochu přečíst, protože se jedná o velký kult opředený mnoha příběhy!

plakát

Úsvit planety opic (2014) 

Triky opět dokonalé, Caesar a jeho kamarádi jsou fajn, a v podstatě podávají lepší "výkony" než jejich lidské protějšky. Poctivě budovaný příběh o nemožností soužití lidí s opicemi však vrší jedno klišé za druhým, a ve snaze osudový zlom co nejvíce zdůvodnit se celkem vleče. Samotný závěr pak celému snažení trochu podsekne nohy, protože z Úsvitu udělá jen mezičlánek první a třetího dílu. Příště to totiž bude větší a zásadnější a definitivnější...