Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (136)

plakát

Bod varu (2021) 

Extrémní blázinec. Lyrické zobrazení vrcholové psychárny. Bohužel, na další den jsem skoro již zapomněl, že jsem tento film viděl. Zážitkově skvělé, ale ani zdaleka tak úderné jako Aronnofského filmy. Je to jako vanilková zmrzlina při tropickém dni. Je v ten moment super. Ale víte, že příště si dáte nějákou sofistikovanější příchuť. Nikdo si nedává vanilkovou. Skvělý výkon neuvěřitelného Stephen Graham (nar. 1973, Velká Británie)

plakát

Třináct životů (2022) 

Absolutně strhující podívaná. Člověk si skrze novinové články vůbec nedokáže představit, jaká rizika celá operace přinášela. Klaustofobní záběry ze zatopené průrvy a komplexu tunelů jsou fantasticky stísňující. Z některých skličujících scén se mi dělalo až nevolno. Kvituji především přechodové záběry na rozmezí hladiny. Dokonce bych řekl, že se jedná o nejlépe zfilmovaný hrdinský snímek. Důvodem je fakt, že typické hrdinské scény plné dramatické hudby absentují. Tak komorní a přesto eposní drama snadno strčí do kapsy i snímek Everest (2015). Viggo s Farrellem jsou absolutně precizní, tak jak si situace vyžádala. Nejvíce jsem vděčný za to, že konečně jsem schopen plnohodnotně projevit svůj respekt vůči týmu potapěčů, kteří se museli touto živoucí noční můrou proplavat. Snímek by si zasloužil určitě více pozornosti. Škoda, že produkce opustila od plnohodnotné prezentace ve světových kinosálech a rozhodla se pro streaming. Jednoduché. Přímočaré. Perfektní podívaná. 

plakát

Vyšší moc (2014) 

Ruben umí! Unikátních filmových námětů je jako šafránu a já jsem za každý takový počin srdečně rád. Je to velmi notřelé a hlavně zarévající se pod kůži. U filmování absurdních scénářů je velice tenká hrana mezi genialitou a absolutním šílenstvím. Zde filmu napomáhá podmanivé prstředí Alp, které se v průběhu snímku stává velice úzkostním až ztísněným. Všechno neokoukané je v podstatě krásné a u tohotosnímku to platí dvojnásob. Nádherná tragi-komedie.

plakát

Ona je ta pravá (2022) 

Extrémně průměrná žánrovka. I přes štítek komedie jsem se nezasmál ani jednou. Ústřední postava je poměrně sympaťák. Rád bych ho viděl i v jiných snímcích, ale tímto si rozhodně brány do světa filmu neotevřel.

plakát

Nic ve zlým (2023) 

Příběh není originální a je plný klišé, ale zároveň je vtipný a s dobrým spádem. Film má navíc příznivou stopáž, což je také velmi příjemné. Mít hereckou hvězdu oceněnou Oscarem takovém filmu mi přijde trochu škoda. V podstatě je to celé jedna velká One Woman Show Jennifer Lawrence (nar. 1990, USA). V porovnání s Terapie láskou (2012) se však jedná o výrazně horší počin. Jako celek je to zábavný snímek, ve kterém ale nevidím nic víc, než jen pubertální vtipy, které stačí vidět jednou.

plakát

Drak (2021) 

Nádherné. Zarévající se pod kůži. Úžasný snímek. "Cesta spravedlivého ze všech stran lemována jest nespravedlností, sobectvím a tyranií lidské zloby. Požehnán buď ten, kdo ve jménu lásky a dobré vůle vyvede slabé z údolí temnoty, neb ten jest skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí. A já srazím k zemi mocným trestem a divokým hněvem všechny, kdo se pokusí otrávit a zničit mé bratry. A když uvalím svou mstu na tebe, seznáš, že jméno mé je Bůh…" Ezechiel 25:17

plakát

Lunana: Jak ve třídě (2019) 

Zde jednoznačně převažuje Lyrická složka nad tou příběhovou. Jako kdybyste se dívali na Posledního Samuraje bez samurajů a válečných konfliktů. Jednoduché. Výstižné. A přesto velmi silné. Ta panoramata silně podtrhují krásu a čistotu celého filmu.

plakát

Spirála lží (2022) 

Thriller to není, kriminálka to není... a ve výsledku to není ani tak dramatické jak se zdá. Nejde o to, že by to bylo špatně natočené, ale scénář by poutavěji napsal i čerstvý absolvent základní školy. Žádná kreativita, žádné invence, žádné originální tvůrčí nápady. Ve výsledku vcelku nuda.

plakát

Hra (2011) 

Opravdu velice znepokojivý snímek. Tak zvláštní atmosféru jsem snad při sledování filmu nezažil. Jedná se jinak o čistě festivalový zážitek, který stačí vidět pouze jednou. Lyrický aspekt zde hraje první housle. Když vezmu v potaz jakým tématem se film zaobírá, tak dnes už by takové dílo nejspíše neprošlo.