Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Recenze (625)

plakát

Kaidžútó no kessen: Godzilla no musuko (1967) 

Další, snad ještě zábavnější "fukudovina." Uznávám, že Jun Fukuda udělal z Godzilly taškařici pro děcka, mě to ale právě proto skoro stejně baví! Ocenit musím chybějící pomalý rozjezd. Monstra se objevují od prvních minut až do konce, jde o jednu z nejakčnějších Godzill vůbec. Minilla vypadá hrozně tupě a stejně tupě se i chová (pořád padá a hrozně kvičí, nejlepší je jeho vřeštění radostí). Ale jeho chování a chování jeho otce je jedno z nejzábavnějších, co jsem měl zatím z Godzilly možnost vidět. Velehmyz je moc hezky "vyroben" a hudba je stejně jako u předchozího dílu veselá a opět dělá film ještě zábavnějším a hloupějším.

plakát

Godzilla, Ebira, Mosura: Nankai no daikettó (1966) 

Od Fukudy jsem čekal mnohem větší blbost a ještě slabší efekty. Taková hrůza se nedostavila a jsem tedy poměrně spokojen. Na příchod monster se čeká ještě déle než obvykle (pokud nepočítáme pár z moře vyčuhujících klepet Ebiry a spící Godzillu; Godzilla se probudí až 45 min, po začátku filmu!), ale tentokrát je čekání o něco snesitelnější a to hlavně díky lidštějším postavám, které se místy pokouší i o vtip (!). Po probuzení je Godzilla poměrně akční a její činy jsou docela hezky zpracované. Líbil se mi typický modrý plamen, který se v několika posledních dílech neobjevil a také kontrast mezi malými lidmi a monstrem. Naopak Ebira je zatím nejnudnější monstrum. A Mosura je tam tentokrát úplně k ničemu, spí skoro až do konce filmu. Za zmínku stojí nová hudba, která rozhodně není na škodu. Chyběly mi sice typické Ifukubeho hudební motivy, Sató je ale plně vynahradil nemístnou veselou "disco melodií", která udělala souboje ještě vtipnějšími. A Godzilla si sem tam dokonce zatančila! 2,5*

plakát

Tajný svět měkkýšů (2013) (TV film) 

No... Od dokumentu bych čekal troch více než jen pěkné obrázky ze světa měkkýšů, ty si můžu najít na internetu. Chybělo mi více informací a hlavně něco o suchozemských měkkýších, o kterých dokument vůbec nepojednával (zas tak by mi to nevadilo - když si ale film nazvu "Tajný svět měkkýšů" tak předpokládám, že bude o všech měkkýších). Přes všechny výtky musím ocenit vůbec zvolené téma, lepší, než se dívat posté na dokument o zvířatech ze savan apod.

plakát

San daikaidžú: Čikjú saidai no kessen (1964) 

Zatím nejvíce monster v jednom filmu o Godzille a historicky první Godzilla-ochránce - to slibuje parádní podívanou. První půl hodina mi přišla ještě nudnější než začátky předchozích dílů. Monstrům to tentokrát nějak trvalo. Vše se změnilo vynořením Rodana ze sopky a následným objevením se Godzilly. King Ghidorah se vylíhne z meteoritu brzy po té. Druhá půlhodina je již zábavnější díky soubojům Rodana s Godzillou (geniální je jakýsi "šutr tenis" - Godzilla vrhne kámen, Rodan ho odhlavičkuje, Godzilla odbxne zase na hlavu Rodanovi - toto se opakuje asi pětkrát) a pustošením měst Ghidorahem. Pořád je ale mnoho nudných scén bez monster. Ta pravá "show" přichází až s příchodem moudré Mothry (pobavil mě její uražený odchod), která logickými argumenty přesvědčí Rodana s Godzillou, aby spojily síly proti zlovolnému Ghidorahovi. A tady začíná pravý masakr. Godzilla kope šutry na Ghidoraha, zatímco Mothra se mu zakusuje do ocasu a Rodan zmateně poletuje. Ghidorah se nevzdává, šlehá žluté paprsky, které odhazují nepřátelské příšery desítky metrů daleko. Monstra brzy začnou bojovat sehraně - Mothra vyleze na Rodana a stříká na Ghidoraha sliz, Godzilla ho zatím tahá za ocas. Nakonec ho odhodí a zlomený Ghidorah se vzdá a odletí... *-*-*-* Přesvědčil jsem vás vyčerpávajícím popisem, jaký je to "výtečný" film? Doufám, že jo... 3,5*

plakát

Rango (2011) 

Animák, který není pro děti, což potvrzuje i úspěch u Akademie. Scény, které odkazují na klasické (spaghetti) westerny se všemi klišé jsou výborné a téměř bezchybné, stejně jako na animák neobvyklý, místy i černý humor "pro dospělé." Celkový dojem z filmu kazí newesternové pasáže, překombinovaný přeakční konec a občasné "dětské" vtipy. I tak jde o jeden z nepříjemnějších a nejoriginálnějších animáků, které jsem měl za poslední dobu možnost vidět.

plakát

Waltr, Tommy, Ute & Marry ...Daniela Landy (2009) (amatérský film) 

Nemám rád Danila Landu, takže mu takové zpracování nadanou dvojicí "Cejpek a Veselý" snad i přeju... ale ne, tohle nepřeju nikomu.

plakát

Zaražený vítr (2008) (amatérský film) odpad!

Už jenom zvolené téma je na odpad. Provedení je jen "třešničkou na dortu."

plakát

Godzilla - Útok z neznáma (1965) 

Příběh mi ze všech dílů přišel zatím nejsložitější a nejzajímavější (i když pořád značně pitomý, ale tak to má být) a byly zajímavé i pasáže bez monster, což se o většině kaiju filmů říct nedá. A to není jediný zvláštní jev, který jsem u u Útoku z neznáma zaznamenal - konečně jsem postřehl trochu zajímavější vztahy mezi lidmi, kteří už se dokonce pokouší o vtipy. Jinak stále godzillý "standard", efekty dokonce mírně nadprůměrné, škoda nevyužité hudby.

plakát

X-Men: Budoucí minulost (2014) 

Je to tak epické, až je to překombinované - takže ještě téhož večera si nedokážete vybavit jedinou zajímavou scénu, nedokážete si vybavit vůbec nic. U (nejen) superhrdinských filmů častý jev. Cestování v čase nevyužité a přitom i tak obsahuje nelogičnosti, na které by přišel snad i člověk z pomocné školy. A upřímně mě nezaujala ani "přítomost" (zničený svět nepopsán podrobně - neschopnost ztotožnit se s nelehkou situací hl. hrdinů; odpudivý maxi kýčovitý "buddhistický" chrám a debilní nepřehledný souboj v něm), ani "minulost" (pohybování se z místa na místo, od postavy k postavě - nepřehlednost; divný závěr bez emocí - stadion spadnuvší na Bílý dům?!). Ale zase tak tragické to nebylo. Filmu nemohu upřít již zmíněnou epičnost, některé zajímavé záběry, mnoho povedených akčních scén, design 70. let (až na ty futuristické roboty), vtipné momenty a nadhled, který například "jedničce" úplně chyběl. *-*-*-* Já vím, neměl bych ty komiksovky brát tak vážně. Snažím se, bohužel se mi to (většinou) nedaří. Proč na ně tedy chodím do kina???

plakát

Vinnetou (2008) (amatérský film) 

Další perla z dílny Veselý film. A veselé to moc není, byť se to o veselost pokouší. Dokážu si ale představit, že by se tomu mohl někdo zasmát, takže proto nedávám odpad. Jinak kvalita (kamera, kostýmy, obraz, herecké výkony, příběh...) opět na nule.