Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (2 439)

plakát

Byl jednou jeden polda (1995) 

Totální konina, která je ale jednou z mých nejoblíbenějších tuzemských guilty pleasure. Maisner je fakt magor, ale skvělej.

plakát

Steve Jobs (2015) 

Egoista, asociál i vizionář. Steve Jobs si zřejmě doopravdy zasloužil lepší biografii, než jaká vznikla o dva roky dříve s Ashtonem Kutcherem, protože tentokrát scénář napsal Aaron Sorkin, film zrežíroval Danny Boyle a Jobse hrál opravdový herec Michael Fassbender. K tomu si připočtěte nejlepší herecký výkon Kate Winslet za hodně dlouhou dobu a Setha Rogena jako Steva Wozniaka. Neskutečný spád to má, což je docela překvapivé vzhledem k divácky dost riskantní metodě vyprávění.

plakát

Sázka na nejistotu (2015) 

Vteřiny (roky) před katastrofou. Finanční průmysl je po přelomu milénia na nevídaném vzrůstu a nikoho zdá se nezajímá, že v každé ekonomické příručce je v jedné z prvních kapitol napsáno, že růst není nekonečný a po konjunktuře zpravidla přichází recese. Čtyři sympaťáci s tvářemi slavných hollywoodských herců si však dokázali spočítat a hlavně připustit si to, co celý zbytek světa ne. Že přijde krize. A bude bolet. Hodně. Celkově po všech stránkách naprosto vynikající záležitost. Scénář perfektní (Oscar), ve kterém se ztratí jen málokdo, režie na takto upovídané drama nezvykle hravá a akční (střih, kamera, intermezza s Margot Robbie, Selenou Gomez a tím kuchtíkem). Adam McKay tak získává jen a jen kladné body. No a herecká stránka? Když máte k dispozici čtveřici ve složení Bale - Carell - Gosling - Pitt, máte vyhráno. Zvlášť když Bale hraje jednu z dalších svých vyšinutých postav, Carell agresivního finančního buldoka, Gosling frajera, jaký k němu sedí nejlépe, a Pitt samotářského paranoidního podivína. Margin Call byl dobrý film vystihující atmosféru finanční krize, ale na The Big Short se teda ani náhodou nechytá.

plakát

Spotlight (2015) 

Spotlight je velice důležitý film, zejména pro žurnalistiku. Ještě důležitější potom je, že pracuje s tak choulostivým tématem, který je navíc bezvadně zpracován a náležitě oceněn (Oscar za scénář a film roku). McCarthy své vrcholné dílo vede podobným způsobem jako slavné investigativní thrillery sedmdesátých let, avšak zde je v roli horlivého novináře místo Roberta Redforda Mark Ruffal, kterému v posledních letech doopravdy jak se říká "ide karta". Plus je skvělé sledovat každým krokem stále více obnovující se hereckou kariéru Michaela Keatona, vždy milou a v poslední době i čím dál lepší herečku Rachel McAdams a mého velice oblíbeného krále vedlejších rolí Stanlyho Tucciho. Jednoznačná záležitost, paráda.

plakát

Funny Games USA (2007) 

Remake se vším všudy, totálně stejný jako originál.

plakát

International (2009) 

Známý německý režisér především festivalových a alternativních filmů s velkou mezinárodní produkcí a hollywoodskými herci v hloupém scénáři vytváří film, který velice snadno do pár dnů po projekci zapomenete. Nad průměr hotel International vytahuje jen zajímavě vystupňované napětí a naprosto fenomenální akce v galerii, tam si Tykwer opravdu vyhrál, jinak nic moc.

plakát

Potomci lidí (2006) 

Relativní zklamání, pokud se tak dá označit hodnocení lepší 4*, jelikož jsem přece jen čekal alespoň příběhově něco více než jsem nakonec dostal.

plakát

Zakázané ovoce (1998) 

Celý film jednoznačně táhne hlavní dvojice a jejich (přes to, že se to zpočátku nezdá) velice realistický a uvěřitelný vztah. George Clooney hraje sám sebe, což mu jde ostatně nejlépe, a Jennifer Lopez krásnou osudovou ženu, což jí jde také velice dobře. To, co je však na nich nejvíce zajímavé, je to, že vztah, který mezi sebou mají, rozhodně nesplňuje nějaké zaběhlé hollywoodské zvyky. Druhou věcí, proč Zakázané ovoce hodnotím tak vysoko, je kompozice, která člověka nechává v napětí po celou dobu, kdy musí sledovat jednotlivá vodítka a orientovat se, aby se náhodou neztratil. Skvěle ubíhající krimi romantickou komediální podívanou doplňují ve vedlejších rolích i Don Cheadle, Dennis Farina, Catherine Keener, Michael Keaton, Sam L. Jackson a hlavně král vedlejších rolí devadesátých let Ving Rhames.

plakát

Kafka (1991) 

Schizofrenní, nezařaditelné a neskutečně divné. Stejně jako Kafka sám. Jeden z vůbec prvních filmů, které se tu u nás po revoluci natočily a já jsem rád, že to byl právě tehdy ještě mladičký talent Steven Soderbergh a že objektem jeho natáčení byl Franz Kafka, protože touto kombinací mu mohl vzniknout takový malý velký filmový pomník.