Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Poslední recenze (436)

plakát

Papírový dům (Netflix verze) (2017) (seriál) 

Skutečné, reálné, pohlcující. Tento seriál se vám slije v jeden dlouhý celovečerní film. Co je ale důležité - ani sekundu nenudí. Herecké výkony, režie, scénář, kamera... vše naprosto na nejvyšší úrovni. Jestli je impresionismus o pocitu, dojmu, který se skládá z maličkostí, tak tento seriál jej zcela naplňuje. Užila jsem si velkou "ránu", která byla důležitá asi pro každou z postav, které byli tak lidské, jak jen mohou být. Odnáším si je sebou, s úsměvem na tváři a pocitem, že nejsem sama.

plakát

Wilfred (2011) (seriál) 

Ryan je trošku psychicky labilní. Za určitých okolností ale dostane zvláštní schopnost; vidět sousedčina psa Wilfreda jako člověka v podivném psím kostýmu. Samozřejmě spolu mohou komunikovat, Wilfred však má jisté psí zvyky a chování. Ryan je tak trošku blázen i pokud vynecháme psa, takže nastává velké množství zajímavých a hlavně vtipných situací. Samozřejmě to, že vidí psa své sousedky jako člověka a vede s ním duchaplné konverzace, vede k vnitřnímu vývoji Ryana z introverta v trochu méně introvertní a průbojnější osobu. Tento vývoj, což vrcholí v závěru seriálu, kdy se z Ryana opět stává osoba, jíž nechtěl být na počátku seriálu, se mi opravdu libil. Myslím si, že seriál určitě stojí za shlédnutí, je svým způsobem jiný než ostatní komedie. Tenhle druh humoru mi tak nějak vyhovuje. "Getting tangled up in Christmas lights is a workout."

plakát

The Last of Us (2023) (seriál) 

Dvacet let po propuknutí smrtící pandemie a zániku moderní civilizace je otrlý morous Joel najat, aby dostal čtrnáctiletou Ellie z nebezpečné karanténní zóny do nemocnice v Salt Lake City. A v rámci této atmosféry sledujeme velmi osobní story o dívce, která může spasit svět. Ellie je totiž z nějakého důvodu imunní a houbové spory ji neovládají. Oba se tedy vydávají na cestu napříč Spojenými státy a spoléhají jeden na druhého, aby přežili. Nebezpečím totiž nejsou jen nelidští nemrtví prorostlí cordycepsem, ale i skupinky ozbrojenců, snažících se v rozvráceném světě přežít na úkor ostatních. Pedro Pascal i Bella Ramsey se jako Joel a Ellie v mnoha nuancích od předlohy liší, oba jsou ale ve svých rolích perfektní a jejich vzájemná chemie funguje. Závěr seriálu je pak i v jejich podání pořádným kopancem do žaludku. Oproti originálu je finále možná o něco málo úderné, o to lépe v něm ale vynikne motiv toxického lpění na milované osobě, kdy vám dojde, že jedním z nejsilnějších témat TLOU je hlavně láska jako hořkosladký cit, který obzvláště ve vztahu k dětem, umí člověka donutit k pudovým, mnohdy až brutálním činům. A klade-li si někdo otázku, zdali se seriál drží předlohy, pak vám s radostí říkám, že ano. Je potřeba mít ale správná očekávání. TLOU totiž není jen další zombie vyvražďovačka, jak si plno lidí myslí a proto v první řadě tento seriál schytává tolik negativních ohlasů. Ještě ve druhém díle bude seriál znalcům předlohy silně povědomý svou videoherní strukturou, kdy postavy prochází post-apokalyptickým městem, postupně se prokousávají jejími rozpadlými prohnilými budovami, pomáhají si překonat zatopené prostory, kde se setkávají s clickers a runners, před kterými se jen tak neschovají. Následně se ale vyprávění seriálu citelně promění, a jak Joel a Ellie na své cestě potkávají další postavy, stává se jejich putování vypravěčským pojítkem několika osobních příběhů a tragédií, spíš než záminkou pro vyvražďování cordycepsem prolezlých mozků. Je bez debat, že tohle kreativní rozhodnutí při změně vyprávěcího média ze hry na seriál nejen že skvěle funguje, ale dává i smysl. Řečí hráčů, seriál zkrátka vynechává při své adaptaci gameplay a servíruje nám krásně přehrané cutscény, přičemž ty nejpamátnější a nejsilnější s úctou cituje slovo od slova. I fandové originálu se nicméně mohou těšit na řadu zcela nových momentů a scén, které součástí hry nebyly vůbec, zajímavě a smysluplně ale rozvíjí její mytologii. I některé vedlejší linky se dočkaly citelných úprav a rozhodně stojí za to vidět. Nutno podotknout, že božský soundtrack v určitých sekvencích byl také ponechán v souladu s předlohou, to má potom jeden pocit, jako kdyby opět seděl s joystickem v ruce a měl život Joela a Ellie opět jen ve svých rukou. Za mě prostě dokonalá herní adaptace. - "You'd just come after her."

Poslední hodnocení (3 326)

Tři muži v negližé (1995)

27.12.2023

Pět nocí u Freddyho (2023)

06.11.2023

Kostlivec (2023)

20.09.2023

Meg 2: Příkop (2023)

20.09.2023

Papírový dům (Netflix verze) - Série 5 (2021) (série) (S05)

19.09.2023

Papírový dům (Netflix verze) - Série 4 (2020) (série) (S04)

19.09.2023

Papírový dům (Netflix verze) - Série 3 (2019) (série) (S03)

19.09.2023

Papírový dům (Netflix verze) - Série 2 (2017) (série) (S02)

19.09.2023

Papírový dům (Netflix verze) - Série 1 (2017) (série) (S01)

19.09.2023

Reklama