Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (436)

plakát

Půlnoční mše (2021) (seriál) 

Co si budeme povídat, první tři díly jsou nuda. Seriál se z počátku vleče a než se dočkáme něčeho tajemného a hororového, jsme skoro v půlce. Náboženství, jenž přeroste v doktrínu, je děs běs. V pomalém tempu s depresivní náladou, svírající obyvatele pobřežní vísky, se odvíjí drama, které vyústí v až biblický konec. Porozumět rétorice příběhu, který se hodně opírá o kostel, nemusí být snadné. Tomu se přizpůsobil i děj, který je plný dialogů, kdy přítomný hororový prvek začne fungovat dost pozdě. Celé to drží hlavně obsazení. Nicméně po příběhové stránce je to postupně dost rozjetá zábava, která končí vcelku hororově. Finále jako takový paradox, kdy se z ostrova dostává novodobý Adam a Eva, kteří sice mohou znamenat naději pro ostrov a přežití, zároveň v sobě ale mohou nosit vir, co všechno zničí, bylo asi to uplně nejlepší. - "The more that we know, the less we bend."

plakát

Miranda (2009) (seriál) 

Miranda je tak trapná, až se za ní chvílemi stydíte. Většinou si ale dělá srandu sama ze sebe a její promluvy k divákovi jsou k nezaplacení. Miranda je velká, neforemná a společensky nepraktická. Ale ona a lidé v jejím okolí jsou tak báječně praštění, že je budete mít rádi. Gary, který se snaží být za alfasamce a její kamarádka Stevie, která je jak roztleskávačka na cracku. Výborná je i její matka, která by nejradši viděla Mirandu pod čepcem a která se k ní na veřejnosti radši ani nehlásí. Nejedná se rozhodnlně o trapnost v negativním slova smyslu. Pokud tedy milujete britský humor, Miranda vás totálně rozesměje. - "Thrust."

plakát

Potvora (2016) (seriál) 

Já musím absolutně souhlasit s tím, že tohle je prostě poklad. Zpočátku jsem měla rozpačité názory, ale zrovna tohle mi tak neuvěřitelně sedlo, smála jsem se vážně často a hodně. Neuvěřitelně reálný a inteligentní humor. Všemu nahrává specifický styl natáčení, kdy je Fleabag neustále v kontaktu s divákem a celý tenhle koncept filmového divadla a boření čtvrté stěny překvapivě funguje a vytváří dokonalou atmosféru zúčastněnosti, doslova nás vtahuje do děje. Fleabag je ztělesněním našich bad days, našich otravných a nevýstavních vlastností, které ale máme všichni a ve skrytu duše bez nich nedokážeme žít. Toto je rozhodně jeden z nejlepších seriálů, které jsem za poslední dobu viděla. Britský humor mám ráda, stejně tak ty trpko-sladké záležitosti, které dokážou vytěžit humor i z citlivějších situací s dávkou vkusu a inteligence. - "People make mistakes. That's why they put rubbers on the ends of pencils."

plakát

Black Books (2000) (seriál) 

Každý správný knihovník má rád svoje zákazníky, protože díky nim je živ. Věčně opilý Bernard není správný knihovník a svoje zákazníky ze srdce nenávidí. Kromě toho kolem sebe jen zřídkakdy někoho snese a je proto zázrak, že se v jeho blízkosti bez (závažnější) újmy dokážou pohybovat roztomile naivní Manny s naprosto vytříbeným vkusem pro umění a sociálně nepružná, nezdravě alkoholu a cigaretám holdující Fran. Ale ještěže tak, protože s tímhle nesourodým trojlístkem je legrace přímo náramná. Humor je to vskutku absurdní a musí sednout. Já už to prostředí útulně rozházeného antikvariátu považuji skoro za druhý domov, a to jsem se začala dívat až nedávno. Black Books jsou pro mě mezi seriály naprosto ojedinělým zjevem a jsem ráda, že jsem na něj narazila. - "Maybe the art is saying cows know something we don't."

plakát

Chucky (2021) (seriál) 

Jak jsem se těšila, tak jsem se zklamala. Seriál by to nebyl úplně špatný, ale tím, že se jedná o teen verzi starého dobrého Chuckyho, tak se to zdá býti místama docela směšné. Začátek ještě vypadá docela slibně, ale hned jak jsem ucítila hollywood a protlačování lgbtq/rasismu/feminismu, nadšení začalo opadávat... nemohou si tohle odpouštět aspoň u těch hororů? Jako by nestačilo, že to je v každém druhém filmu. Nadruhou stranu, postupný nárůst vražd je osvěžující, návraty starých herců taktéž, jen kdyby dostali trošku lepší příběh a prostor se více projevit. Celkově se z toho postupně stala jen hollywoodská ždímačka peněz, která pro mě osobně asi úplně nezatracuje čest originálu, ale na plnohodnotné ocenění, to také nemá. Přesto musím pochválit všechny ty maličkosti okolo, jako easter eggy, starší postavy a různé kultovní narážky a informace ohledně originálu. Brad Dourif hláškoval jako dřív a předvedl opravdu skvělý výkon. Popravdě, asi uplně nejlepší výkon z celého obsazení. Hodnocení celku by bylo tak maximálně na tři hvězdy, nicméně dávám čtyři... a to jen kvůli Chuckymu samotnému. Ten jako takový své kouzlo neztratil (když opomineme to CGI, protože co si budeme... to starému Chuckymu z 80. let nesahá ani po kotníky). Starý Chucky býval v obličeji hrůzostrašný a ošklivý, kdežto dnes přes všechny ty efekty, kterými se snaží všechno jen 'vylepšovat', vypadá Chucky místama spíš směšně. Nebýt starého klasického dabingu od Brada Dourifa, který dává Chuckymu to pravé kouzlo, tak bych koukat asi ani nezačala. - "I'm one of the most notorious slashers in history and I'm not going to give that up."

plakát

Million Dollar Baby (2004) 

Souhlasím s tvrzením, že cca půlka filmu je relativně odlehčená a jde spíše o počin pro milovníky boxerské techniky, kde se hlavní protagonistka snaží dostat mezi špičku boxerů a tvrdě na sobě pracuje. Přichází však těžký úraz a náboj filmu se dostává zcela jinam. Najednou to již není jen film pro sportovní fanoušky, ale emotivně vypjatý příběh plný lidskosti, zoufalství a přesto stále ještě přetrvávající naději. Současně však obrovského boje s vlastním svědomím, zda nechat dobrovolně odejít milovanou osobu z tohoto světa, i když je to její vlastní přání. Eutanázie je nelegální, ale zoufalství mladé ženy, jejíž stav absolutního ochrnutí se zhoršuje stále víc, to je jedna velká prosba o vysvobození z beznaděje, obrovských bolestí a psychického i fyzického trápení. Film ve mě zanechal opravdu silné dojmy a každý, kdo žije životem bazírujícím na hloupostech a prkotinách, by jej měl takřka povinně vidět. Třeba by pak začal vnímat svět jinak. - "It's the magic of risking everything for a dream that nobody sees but you."

plakát

Forrest Gump (1994) 

My name is Forrest, Forrest Gump. Kam se na toto tvrzení hrabe slavné Bond, James Bond. Když se to tak vezme, jde vlastně o neuvěřitelně manipulativní film, který vás snadno dokáže rozbrečet i rozesmát a myslím, že si až příliš dobře uvědomuje, že to dělá... s divákem si hraje a my ochotně posloucháme a líbí se nám to. Dokonce se nám to líbí tak moc, že i když se na něj podíváme poněkolikáté, stále ho milujeme. Forresta a mapu napříč jeho životem, kterou nám film vyzobrazuje, si prostě nelze nezamilovat. Dostává se nám průřez americkou historií v podání mírně zaostalého muže, který si zažil opravdu hodně. Citlivý příběh dětsky upřímného a opravdového Forresta zaujme každého, kdo alespoň někdy přemýšlí nad smyslem života, lásky, pravdy a bytí samotného. - "I'm not a smart man, but I know what love is."

plakát

Hra o trůny (2011) (seriál) 

Tomuto seriálu jsem se kvůli všeobecnému 'hypu' snažila vyhýbat. Ale pak jsem si pustila pilot a byla jsem mile překvapena. Najednou se ze skeptického odstupu vyklubala docela dost dobrá zkušenost. Intriky, vraždy, brutální zákulisí královských rodin, šokující situace, do toho nadpřirozené jevy; obři, draci, mysteriózní příšery a na druhou stranu neuvěřitelná síla, čest, odvaha a vůle přežít za každých okolností. Jedná se o jeden z nejlepších fantasy příběhů, který jsem kdy videla zpracovaný do takto kvalitního seriálu, kde vlastně nikdo nemá nic jisté. Jeden z důvodů, proč je GoT tak úspěšný, je množství postav, které nejsou černobílé, ale velmi pozvolna a přirozeně se vyvíjí (stejně jako divákův vztah k nim). Některé více, některé méně, ale vývojem projdou všechny. V několika dílech posledních sérií se navíc začínají objevovat velice dobře a věrohodně natočené bitvy, které na člověka působí velice realisticky. Nesmím opomenout skvělé herecké obsazení, hezké kostýmy, natáčecí lokace a pěknou hudbu. - "Once you accepted your flaws, no one can use them against you."

plakát

Dobrý doktor (2017) (seriál) 

Příběh se točí kolem mladého chirurga, který trpí autismem a zároveň má dokonalou paměť. Tento seriál provází spekulace na herecký výkon Freddieho Highmorea a musím říci, že oprávněné. Nemám s autisty osobní zkušenost, ale Shaun Murphy je pro mě napsaný a zahraný nanejvýš uvěřitelně; všechna ta gesta, vyhýbání se očnímu i fyzickému kontaktu, potřeba řádu a stereotypu, neschopnost lhát a rozeznat ironii nebo neorientování se v sociálních vztazích a s tím související brutální upřímnost, dělají ze Shauna dost netypickou hlavní postavu, na kterou se velice dobře dívá. Shaun se tedy snaží chápat mezilidskou komunikaci a jeho kolegové se zase snaží chápat jeho myšlení a pohled na svět. Mně osobně tento seriál dává pohled do světa autistů, který jsem doposud neměla, a taky do obtížných rozhodnutí, kterým čelí doktoři. "Whenever people want you to do something they think is wrong, they say it's reality."

plakát

Ozark (2017) (seriál) 

Ozark nás přivádí do světa šikovného a mazaného finanční poradce, který pere peníze pro mexický drogový kartel. Hlavním představitelem je právě poradce Marty Byrde, pracující v jedné poradenské firmě. K této nekalé práci ho zláká jeho přítel a dlouholetý kolega. Vidina snadného zbohatnutí převládne nad rizikem. Zvrtne se to ve chvíli, kdy jeden z jeho kolegů ošidí kartel pro vlastní obohacení, přičemž dojde k vyřizování účtů z čehož vyjde živý pouze Marty. Samozřejmě pouze pod jednou podmínkou a to že všechny peníze, které byly odcizeny, vypere a vrátí. Na to se s celou rodinou stěhuje do dalekého Missouri právě k jezeru Ozark, kde rozjíždí své nekalé finanční akce, ve kterých chce peníze vyprat. Manželka Wendy, ač se uplně ze začátku nezdá, v tom nakonec pojede s ním a oba se tak stávají nevypočitatelným párem, který za každých okolností (i když si občas musí sáhnout až na uplné dno) dosáhne svého. - "Money is, at its essence, that measure of a man's choices."