Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (2 279)

plakát

Stůj, nebo se netrefím! (1997) 

Snaha o český Velký flám, či Sedmou rodu se hrubě nevydařila. Ne nadarmo jsou francouzské komedie světoznámé a naše ne. Ani dobré obsazení a kvalitní výprava film jako celek nezachránila. Trojka Chlumský, Šebánek, Čepelka jednoduše nedokázala stvořit vtipnou komedii. Příběh veškerý žádný, což by ani nevadilo, když jde o situační komedii. Bohužel toho zábavného bylo také skutečně málo. Tam, kde Francouzi dokáži jakékoli situace skvěle vypointovat, Češi selhávají. Sám jsem se pousmál jen několikrát. O to víc bylo situací, které měly blíže k trapnu, než k humoru.

plakát

Dron - stačí stisknout spoušť (2014) 

Dron – stačí stisknout spoušť, je dokumentární snímek, který jsem viděl během některého z ročníků AFO. Jak už je zřejmé z názvu a z obsahu, dokument pojednává o dronech jako o relativně nové vojenské zbrani, která výrazně usnadňuje zabíjení na dálku. Bral bych ho jako takový úvod do tématu. Tvůrci nastolují více otázek než odpovědí. Jak snadné je zabíjet jen stisknutím tlačítka? Je správné takhle využívat technologie? Je zabíjení s odstupem čistší, případně méně náročné pro zabijáka? Jak je morální a etické využívat podobné zbraně? Kolik je při tom nevinných obětí? Na tyto otázky ať si odpoví každý sám. Tvůrci mají v postoji poměrně jasno a dokument není moc objektivní. Chybí také větší ponoření do problematiky a pohled z více stran. Jako úvod do tématu dokument ujde. Pokud o tom ale již něco víte, další informace hledejte raději jinde.

plakát

Slavné historky zbojnické (1985) (seriál) 

Postupně si doplňuji klasické československé televizní seriály z archivu webu České televize. Ten mimochodem doporučuji, není na škodu si na pár měsíců vypnout třeba Netflix a podobné služby a celý archiv ČT si projít. Lze tam najít spoustu dobrých seriálů. Slavné historky zbojnické ale patří bohužel k těm slabším. Za celou dobu mě nedokázaly pořádně chytit. Jednotlivé díly mají kolem hodiny, přesto jsem ani jeden nedokázal dát v celku. Téměř všechny díly mi přišly zvláštně mdlé a hodně se táhly. Chyběl tomu lepší scénář, poutavěji podaný příběh, silnější gradace, … nevím,  jednoduše mě moc nebavily. Navíc mě štval vypravěč. Nic proti Miloši Kopeckému nemám, ale ta postava tam nemusela vůbec být. Taky nevím, proč se vždycky začínalo u koní a proč se přirovnávali zbojníci ke koním? Nakonec nechávám i tu slabší třetí hvězdu. Za obsazení, občasný humor a pár nových informací, které si z období 18. - 19. století může divák odnést.

plakát

Kvík (2022) 

O víkendu bylo na pobíhání venku hnusně, proto jsme s dětmi zvolili kino. Naštěstí dávali v pro nás vhodný čas dětský animák, který neměl úplně nehorší trailer, tak jsme vyrazili. Na poměrně krátké délce se odehrává jednoduchý příběh o prasátku Kvík. Hlavní hrdinka Babs jej dostane od svého dosud neznámého a lehce podezřelého dědy. Celá rodinka je vegetariánská a prasátko by mohlo být v bezpečí, pokud ale nepočítáme podezřelého dědu… Námět pro dětský film jako stvořený. Bohužel tvůrci jinak moc originality nepředvedli. Animace je spíše průměrná, občas se to i při té krátké délce vleklo a především musím vytknout povětšinou nepovedenou snahu o humor. Často zůstalo právě jen u té snahy a vtipného toho moc nebylo. Nečastější a typickou „humornou“ scénou bylo, že se prasátko pokadilo. Na skluzavku, na koberec, do mlýnku na maso a pořád prdělo. Tvůrci nedokázali pokročit na vyšší level humoru a zůstali jen při zemi. Ach jo, zase se podceňovaly děti, které by se jinak asi nesmály? :-( Ty moje se sice vydržely dívat do konce, ale nijak extra se u toho také nebavily... slabé dvě hvězdy.

plakát

Káťa a Škubánek (1982) (seriál) 

Káťa a Škubánek byl průměrný večerníček mého dětství. Na večerníčku se mi nejvíc líbil samotný Škubánek, protože psa jsem chtěl taky. :-) Jinak si z něj jednotlivé příhody nepamatuji. Viděl jsem jej párkrát a na rozdíl od těch podařenějších se k němu nemám potřebu vracet se svými dětmi. Ač jinak moc nemusím Jitku Molavcovou, sem se překvapivě jako vypravěčka hodila a její hlas dokázal vytvořit alespoň nějakou atmosféru.

plakát

Kosí bratři (1980) (seriál) 

Jeden z mála našich československých večerníčků, který mě nebral. Mohla za to především až moc jednoduchá animace. Ta mě nezaujala, stejně jako příběhy a kupodivu ani vypravěč. Popravdě si z něj moc nepamatuji a jeden díl pro osvěžení mě nepřesvědčil k tomu, abych Kosí bratry pustil svým dětem. Přeci jen byla velká hromada jiných a lepších.

plakát

Starosta Kingstownu (2021) (seriál) 

Projekty Taylora Sheridana už sleduji pozorně. Jeho filmy (Wind River a Sicario) se mi líbily hodně a z jeho minisérie 1883 jsem byl nadšený. Seriál Yellowstone už mám v pořadníku a jen čekám, až na něj budu mít více čas. Z těchto důvodů jsem se také nadšeně pustil do Mayor of Kingstown a rozhodně jsem zklamaný nebyl. Budu se jen znovu opakovat, když řeknu, že Taylor Sheridan je borec! Vybral si výtečné prostředí (zkorumpované město, které žije z provozu věznic), dobrý námět (snaha o relativní klid a mír), zvolil perfektní obsazení (především Jeremy Renner) a sám dodal uvěřitelný, pomalu se rozjíždějící, ale přímo skvěle gradující příběh. Po pomalejším a možná pro někoho lehce nepřehledném prvním dílu se všechno začalo rozjíždět a během několika dílů jsme byli naprosto chyceni v pavučinách důmyslně vyprávěného vrstevnatého a napínavého příběhu. Taylor Sheridan opět přinesl fungující filmový/seriálový svět při neuvěřitelné řemeslné zručnosti. Výtky jsou jen drobné. Jediná větší je možná až moc rychlý závěr a mírně otevřený konec, což je daň za úspěch. Ač mě svět seriál Mayor of Kingstown velmi bavil, klidně bych si další sérii odpustil. Byla by škoda, kdyby se vysoká kvalita rozředila jen kvůli dalším výdělkům. Dávám hodně velké čtyři hvězdy a doporučení na celou tvorbu Sheridana… svěží vítr v mainstreamu.

plakát

Sicario: Nájemný vrah (2015) 

První Sicario byl vůbec prvním filmem od scénáristy Taylora Sheridana, který jsem viděl. O filmu jsem dopředu nevěděl nic a dostal jsem se k němu díky fajn traileru. Výtečná gradace příběhu, uvěřitelný a nesmlouvavě drsný drogový svět, boj s větrnými mlýny, famózní dunívá depresivní hudba, perfektní obsazení…. To jsou myšlenky a plusy, které mě po několika setkáních se Sicariem napadaly. Ano, film jsem viděl vícekrát a fungoval na mě i opakovaně. Sice se vytratilo kouzlo a napětí z dobře napsaného příběhu, ale na druhou stranu jsem si všímal povedených detailů, které posilovaly už tak povedenou atmosféru. Samostatnou pochvalu si ode mě vyslouží ještě hudba. Nevyznívá moc pozitivně, ale atmosféru buduje už sama o sobě skvěle. Soundtrack k filmu jsem slyšel už mnohokrát.

plakát

Pan Nikdo (2009) 

Film Pan Nikdo mě velmi lákal svým tématem, které se dobře povedlo ztvárnit například ve filmu Osudový dotek a také svým obsazením, Jared Leto je výborný herec. Bohužel jsem měl asi příliš velká očekávání a po filmu jsem byl spíše zklamán. Je vidět, že tvůrci měli velké ambice. Ty se projevily především ve vizuálu, který se povedl. Nicméně celková atmosféra mě naplno vtáhnout nedokázala. Stejně jako příběh. Ten byl nevyváženým mixem romantiky a filozofie a nevyzněl tak dobře, jak mohl. Je to asi jako když si na školním srazu říkáte, proč jsem si vybral svou současnou ženu a ne tuhle, nebo támhle tu spolužačku. Proč jsem se rozhodl zrovna takhle a bylo to opravdu to nejlepší rozhodnutí? To nikam nevede, stejně jako Pan Nikdo. Slabší tři hvězdy a jako doporučení dám raději výše zmíněný Osudový dotek.

plakát

Malý velký muž (1970) 

Forrest Gump po indiánsku, tak na mě působí Malý velký muž. Hlavní hrdina byl bezvýznamný prosťáček, který všude byl a všechno zažil. Ničeho se aktivně účastnit ani moc nechtěl, jen se nechal vláčet osudem a byl chvíli tu a chvílí jinde a než se stačil rozkoukat, už ho to odválo opět někam jinam, často přímo na opačnou stranu k nepřátelům. Jen se změnilo prostředí a dějově se to přesunulo více do historie, do období Divokého západ, rovnou do střetů Indiánů a bílých mužů. Oceňuji výpravu, herecký výkon Dustina Hoffmana a občasnou povedenou scénu. Jako celek mě film ale moc nebavil. Podobně jako s Forrestem Gumpem mám problém s příliš bohatým životem hlavního hrdiny. Kdy toho zažívá až moc a ve svých dobrodružstvích jen tak klouže po povrchu. Navíc se celou dobu tváří, že se ho to netýká a moc ho to nebaví. Stejně jako to moc nebavilo ani mě, slabší tři hvězdy.