Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (6)

Tommy

Tommy (1975)

Tommy Kena Rusella je trochu nepochopením původního alba The Who. Spousta textu písní je upravena, aby sloužili novému příběhu. Ten je však něčím! Sice chápu, že fanoušci původního alba film nemusí mít rádi kvůli změnám (a v něčem téměř zparodováním hippizáckého movementu), ale za mě je Tommy pecka všech pecek. Ken Russell, který proslul svými snovými sekvencemi a kacířskými scénami v The Devils se rozhodnul, že se společně s Jackem Nicolsem, Tinou Turner, Ericem Claptonem a Sirem Eltonem Johnem ve vedlejších rolí pustí do adaptace rockopery. Neuvěřitelné zapamatovatelné scény - Kostel svaté Marilyn Monroe, Synovcova píseň (moje nejoblíbenější scéna), Tina jako Cikánka - Královna LSD, Sir Elton John na chůdách jako Čaroděj Pinballu, flashbacky na druhou světovou, bláto z televize a nebo rozbití obličeje 12-ti leté fanynky otčímem hlavního hrdiny. Všechno, co jste chtěli míti ve filmu v jednoduše poživatelném DVD od Levných Knih. Ken Rusell je borec, který všechny své geniální filmy natočil v 70. letech jeden za druhým a pak už to byla jen po-drogová opice. Když jste v tom koukněte se na "The Devils" "Mahlera" a další...

Vlk samotář a mládě 2: Řeka smrti

Vlk samotář a mládě 2: Řeka smrti (1972)

Vlk Samotář a Mládě je pro mě osobně jedna z nejvtipnějších filmových sérií. Hlavním hrdinou je drsný samurai (bez pána), který se nechává najímat na vraždy. Zapomněl jsem jednu důležitou věc? Ano zapomněl! Vždy u sebe nosí vražedný kočárek a jeho 2 dvouletého syna v něm. Ten je také samurai roku a společně pobijí všechny nepřátelské klany a jiné hajzly. V dalším díle má kočárek i vystřelovací rakety. Tahle část má moje nejoblíbenější scény a řekl bych, že je i skvěle natočená (tvůrci se snaží naznačit nebezpečí jízdou kamery a bubny v pozadí). Scény jako: zabijačky ukazují své schopnosti, když rozsekají nindžu na kousíčky, zlé zabijačky útočí na Vlka převlečené za vesničanky za pomoci mrkví, syn zachraňuje otce poté co byl zraněn, požár lodi, tři bratry s fešnými čapkami, scéna "ve 3 se lépe zahřejeme", finále v poušti. Naprosto skvělý díl bez slabého momentu. Jsou věci, které se dají Vlkovi vyčítat, ale já tu sérii prostě miluji. Možná jinak než tvůrci zamýšleli, ale jako skvělé akční béčko je to pecka.

Gyakufunsha kazoku

Gyakufunsha kazoku (1984)

Finální satira na rodinné vztahy? Nebo finální řešení? Film od punkera Ishiiho, který sleduje jednu "šílenou" rodinu, která si pořídila dům na okraji Tokia, aby se dle otce zbavila "civilizační choroby". Syn studuje na přijímačky dnem i nocí, dcera sní o kariéře japonské celebrity, matka mluví s květinami a právě se přistěhoval škodolibý dědeček, který nemá kam jít. Bacha také na bílé mravence, co vám prožerou barák. Napětí stoupá, otec už toho má plné zuby. Pak přijde v půlce zvrat (který nevyspoileruji - nečtěte popisek filmu), který naprosto změní žánr filmu v "BOJ NA ŽIVOT A NA SMRT!". Rodinná komedie do každé rodiny. A jdu si kopat sklepní pokoj pro dědečka. Můj přečas na WebDl najdete na titulky.com.

Osvícení

Osvícení (1980)

Osvícení je pro mě dokonalý film. Každá scéna má smysl, je děsivá a pomáhá atmosféře. Před znovu zhlédnutím jsem téměř zapomněl, jak jsou všechny dialogy důležité. Rozhodně se tu neplýtvá slovy jako u Doktora Spánka. Scénář se přepisoval prý neustále během stavění kulis. Nejde o film, který odhalí, co všechno to strašení znamená a ani s nejlepším příběhem - ale je to zážitek jako žádný jiný. Jack Nickolson jako Jack Torrence se nedá zapomenout. Není divu, že je King naštvaný - jelikož z jeho knihy bylo uděláno mistrovské dílo, které ji ve spoustě věcí upravilo. Skvělý soundtrack, jako u každého Kubricka. Skvělé gradování, kdy titulek ukazuje stále kratší a kratší vzdálenost od přechozí scény. Film o tom, že každé místo má temnou minulost, které se nejde zbavit. Genocida původních obyvatel Ameriky či Německo (s vy víte čím). Nejde o konkrétní duchy, ale spíše o stíny špatných činů. PS.: Naprosto nepochopitelně nominovaný na Zlatou malinu, což dokazuje, jak je tato anti-cena neuvěřitelně hloupá.

Apokalypsa

Apokalypsa (1979)

Skvělý film, pokud jste vyučeným omáčkářem ve Vietnamu. Milujete vůni napalmu po ránu? Apocalypse Now sleduje průběh mise odstranit jednoho nepohodlného (a zjevně šíleného) plukovníka, který se ukryl s divochy kdesi v Kambodži. Jak však někdo může být považován za šíleného v této zbytečné válce? Je zde vůbec někdo při smyslech? Pod rukami FF Coppoly vzniká epika antických rozměrů. V malých příbězích a situacích vidíme spousty rovin a absurdit války ve Vietnamu. Vidíme zastřelení několika Vietnamců, kvůli tomu, že nechtěli ukázat co mají v sudu. Jsou to zbraně? Ne, jen jejich milované štěně. Vidíme, že útok na vesnici je vybraný jen z důvodu, že "jsou tam dobré vlny na surfování". Vidíme modelky (zajíčky) z Playboye, které jsou původně přivezené k zábavě vojákům, později donuceny k prostituci, aby se ze země vůbec dostali. A nakonec vidíme i francouzké kolonizátory, kteří už mají Vietnam jako kus "své země". Coppola vydal několik verzí ze kterých jsem viděl Final Cut a Redux. Obě verze mají, co do sebe. Final Cut má víc nosnější hlavní příběh kapitána Willarda, který se víc prolíná s vedlejšími zápletkami. I zkrácené finále s Brandonem je o trochu lepší - pár scén mi ale z Reduxu trochu chybělo. Přišlo mi třeba divné vystřihnout druhou scénu s "modelkami" jelikož šlo o vlastně zakončení jejich scény předchozí. Redux má také horší barvy, což je ale jen dobou, kdy sestřih vznikl (počítačová korekce barev nebyla zcela na úrovni). Stále však ve 4K vypadá film skvěle a některé scény stále nechápu, jak natočili. Zvlášť ty bitvy a útoky s helikoptérami.

Akira

Akira (1988)

Nejdražší anime v té době. Obří spektákl. Nádherné vizuály a neuvěřitelně plynulé. První anime pro dospělé, které uspělo na západě. Nadčasový design ovlivňující vše od Cyberpunku po osmdesátkový styl. A při tom všem to dokáže odvyprávět skvělý, emotivný příběh s téměř až spirituálním podtextem. Příběh dvou mladistvých členech motorkářského gangu, projíždějícím futuristickým Neotokyem. Dvou kamarádech z dětství, z niž si jeden uvědomí, že už nechce být ovládán tím druhým teprve až získá nadpřirozené schopnosti. Schopnosti, které když se to s nimi přežene zničí jejich hostitele a vše okolo. A už se to jednou stalo. A něco jménem "Akira" s tím souvisí. Je to Bůh? Nový prorok? Nikdo neví. Akira se vizálem dá srovnat s Blade Runnerem, ale příběh je trochu hlubší než Deckerovo pátrání po replikantech. Otomo se při své manze trochu inspiroval superhrdiny - odkaz na závěr na Supermanův plášť, ale výsledek je o něčem jiném. Založeno na manze, kterou Otomo sám napsal. Pak už natočil jeden film - technicky dokonalého Steamboye, který je však narozdíl od Akiry příběhem pro celou rodinu. Milník pro animaci a celkově skvělý film.