Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Dokumentární
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (764)

plakát

Zrádci (2020) (seriál) 

No po pravdě mám z toho celkem rozporuplné pocity, protože každé pozitivum, které si vybavím, má nějaké své "ale". Kamera byla veskrze zajímavá a osvěžující, s poměrně přiměřeným nádechem "reality show", ale někdy to naopak vypadalo jako na první dobrou. Nehezky roztřesená (že by zemětřesení?), zamlžování, jakési nečistoty (hmyz?). Střih podporoval atmosféru a spád, na některých místech to ale zas vypadalo dost humpolácky střižený, až jsem si řekl "au". Hudba byla skvělá, někdy tématicky dokreslovala scénu, jindy potěšila ta vykrádačka filmu Dead man. Ale zas mi přišlo, že jinde byla až nadužívána a ticho by bylo lépe podtrhující. Herecké výkony vesměs dobré, ale měl jsem trochu problém se identifikovat s valnou většinou postav. Příběh a způsob jeho výstavby mě bavil, ale některé pasáže byly až moc zkratkovité, jiné zas zbytečně nafouklé - což je asi dost subjektivní. A tak dále... Takže veskrze se mi to docela líbilo, ale víc než tři dát bohužel nechci. Uvidím časem, až a jestli se k tomu někdy ještě dostanu.

plakát

Osudové okamžiky (2019) (pořad) odpad!

Mno, JůHeleŤůb zas perlí, to automatický přehrávání se nesmí nechat bez dozoru. Dal jsem dva díly. V prvním byl Honzík Musilojc Jaromíra Soukupa se svým drámem Jaromíra Soukupa vo tom, kterak upadl ze žebříku Jana Musila... že by chyba v matrixu? Každopádně, tokali si tam převeledobře, Soukup vařil z vody a dělal citlivýho, lezli si do řiti... ale tohle ještě ušlo. Hlavně díky Musilovi. Pak mi byl však naservírován díl s nějakým týpkem na vozejku. Ten stihl pouze několikrát zopakovat, že se nenarodil normálně (asi se vylíhnul z vejce nebo co) a ohradit se proti tvrzení, že je invalida, pak už iniciativu přebral Jaromír Soukup Jaromíra Soukupa a bez obalu mluvil za něj. Když tam hupnul třetí díl, můj žaudek překonal moji lenost a šel jsem to přepnout. Lepší než zvracet, to už očividně udělal Jaromír Soukup. Opět.

plakát

Naušika z Větrného údolí (1984) 

Naprosto netuším, co napsat, protože bych asi musel dost přehnaně chválit. Poprvé jsem viděl ve francouzském znění, z čehož jsem moc neměl. Tedy měl, skvělý vizuální dojem a výbornou hudbu. Ovšem co si tam žabožroutili, to mi bylo záhadou a mohl jsem jenom vzdáleně odhadovat. Trvalo to nějakej ten pátek (tak patnáct let?), než jsem se k tomuhle skvostu dostal znovu. A váhám, protože když si připočtu i atmosféru a dívám se na to zpětně, nějak nenacházím negativa. Možná jen že by to mohlo bejt o pár hodin delší. Nechápu, že to někoho mohlo nudit, ale já nechápu víc věcí. Stále váhám a brouzdám svými dosavadními hodnoceními. A vidím. Vidím, že jsem jaksi rozhazovačný, co se hvězdiček týče. Takže nakonec asi není co řešit, tady prdnu pět a jdu se stydět za některá svá dřívější hodnocení. Rozhodně nejlepší film za poslední dva roky, už se teším na souseda Totoro.

plakát

Vlk z Wall Street (2013) 

Hodnotil a nekomentoval. Jak ošklivé, moc ošklivé! Trochu jako tahle komedie, ve které jsem moc vtipů nepochopil. Vysmíváme se v ní podobným ubožákům, jako byli hlavní hrdinové, ne? Jako ano, bylo to hezky udělaný, barevný, odsejpalo to, Leonardo DiCaprio i další celkem váleli a člověk se mohl nenudit. Na druhou stranu to byla příběhová šablona jak vyšívaná blockbusterovými klišé, navíc s jasným morálním ponaučením: Buď hajzl od jara do zimy a když nahrabeš, všecko dopadne dobře, i když to zrovna nedopadne. Takže vlastně nevím, proč jsem byl na tuhle vulgární variaci na Catch me if you can (což je vykrádačka Babího léta) tak mírnej. Proti panu Titanikovi ani zbla, na to jak mi lezl krkem uznávám, že je rok od roku větší radost ho vidět hrát. Ale filmy, ve kterých obvykle, zejména v poslední době, hraje... A tohle je možná nejzářnější příklad.

plakát

Neuvěřitelný zmenšující se muž (1957) 

Výborný film. Nejen proto, že předloha i adaptace jsou (očividně) klasika ze staré školy. Úplně to z toho prosakuje. A také (především) pro všechny ty skvělé nápady a triky, bez CGI a vylepšování. Takže žádní pobíhající křičící a peroucí se náctiletí polobozi se složitými sociálními vztahy. Žádné barvičky, světýlka ani výbuchy. Žádný nevtipný rádoby roztomilý humor, žádné prázdné tlachání lobotomiků (kruci, ten Picard mi leží v žaludku, fuj)... Je pravda, že rozjezd je pomalejší a taktéž že některé detaily občas prozradí, že se jedná o trik. To je nám sice jasné, ale většina filmu i po těch letech působí skvěle a uvěřitelně. Což je asi dost subjektivní a v dnešní době nebude moc lidí, kteří tenhle film patřičně docení, natož aby něco takovýho vůbec vyhledávali. Když už je to něco jako jejich vkus (o čemž se dá dnes u mnohých také úspěšně pochybovat). A přitom to bylo pravděpodobně lepší, než všechno co dávali včera na všech českých kanálech. Čtyři rozhodně.

plakát

Chaplin falešným hrabětem (1916) 

Podle mě je to jedno z toho slabšího od Charlie Chaplina. Předvádí sice některé hezké kousky a snad v každém jeho filmu se najde zajímavý nápad, ale, především v první polovině, jsem nenašel celkem nic k zasmání. Snad jen pousmání. Až po konci večeře to bylo trochu lepší (ač meloun ušel), ale stejně průměr, i vzhledem k mnoha daleko lepším filmům s roztomilými kopanci.

plakát

Přednosta (2003) 

Nemám celkem co dodat k pochvalným komentářům kolem. I napodruhé výborné, což se mimochodem pozná i tak, že jsem neměl čas hledat kdejakou pitomost a pak to tu dlouhosáhle pomlouvat. Ani jeden z trojice protagonistů nebyl otravnej či jinak pokřivenej idiot, moc příjemná atmosféra a k tomu vláčky... No dobře, mohlo jich bejt víc. Nebo celý ve vlaku. Nebo to mohl bejt příběh z planety vlaků... Co já bych ještě nechtěl? Ale jinak jsem prostě čuměl a pak byl (bohužel) konec. A to se tam vlastně zas tolik nestalo. Čtyři a možná časem i pět.

plakát

Star Trek: Picard - The Impossible Box (2020) (epizoda) 

Někdo se raduje, že Picard konečně začíná. V šestým díle, po tý pětihodinový vatě? Já teda rozhodně končím, vždyť jsem se přistihl, že si raději hraju se psem, než abych sledoval, jak je Picard senilní a nemožnej (za což by měl někdo viset). Navíc dělá "maso v sendviči z idiota" - blond telecí, tupej tupoň, kráva se sociálním problémem (a že jsem na tu její telenovelu zvědavej), mnou nenáviděná Sedmá z devíti a a a... a já nevim co dál za poskoky tam ještě s tím cirkusem cestuje. Jo ještě tam taky je ta pipina, jak o ní v každým díle povídá Picard. Vždyzky někam dorazí a běduje, že musí zachránit ňákou holku kdesi někde, nebo umře. Asi umřu já. A teď že mám čekat ještě na Rikera, kterej už nevěděl na co horšího by skočil, tak skočil na tu slepici Troi? Tak to by byla opravdová sci-fi. No, už chybí jenom Vlesley Kačer a poručík Wulf. A já se bál, aby to nebylo tak pitomý jako Enterprise. Já naiva. Nu ale tak hlavně že tam je nějakej ten humorek, světlíčka, barvičky, životně důežité problémy s Kelly...

plakát

Stopařův průvodce po Galaxii (2005) 

Byl jsem na tom před léty v kině a stále, i po asi ~14 letech, mi to nepřijde ani stejně zábavný jako knížka ani stejně pitoreskní jako britská několikadílná adaptace od BBC (mimochodem, ve filmu zazní i původní znělka). Dokonce ani jako česká rozhlasová adaptace. Nepamatuju si, jestli byl Ford černej, ale po tom divným zrzkovi... no přišel mi tam jenom jako vtipnej poskok a proto (taky) byl černej. Postavy mi byly veskrze ukradený a humor jakýsi vykleštěný. Nepamatuju si, jestli to v kině bylo v originále, tentokrát česky a ... a mám chuť si pustit ten britskej seriál. Závadný to sice není, ale je to někde jinde. Nic na hodnocení měnit nebudu, protože bych musel možná i snižovat. Mimochodem, kdo si na tenhle tuctovej film dneska jen tak vzpomene?

plakát

Místo zločinu Ostrava - Krásné světlo (2020) (epizoda) 

Česká takyvize uvádí: Místo zločinu [doplň město]. V hlavních rolích: Stanislav Majer jako generický vyšetřovatel s falešným knírem, Karel Dobrý jako sidekick vyšetřovatele, Pavel Kříž jako generický šéf, Štěpán Kozub jako mladý tech-mage a Pavla Beretová jako citlivá buchta. Dále hrají: Ten, co hrál ve Vyprávěj, ten, co neuměl hrát už v Kriminálce Anděl a ani ve Vyprávěj, Nela Boudová jako jeho žena, nějaký děti a další neherci. Tak generickou, šablonovitou a ani s přemáháním uvěřitelnou pitomost jsem nečekal. Předpokládal jsem že dostanu standardní tuctovou detektivku ČT, ale dostal jsem doslova výcuc, dřeň, vzorec toho, jak ČT dělá dnes kriminálky. Před deseti nebo patnácti lety to bylo originální, jednou. Ale už prakticky samotnej úvod je jak [doplň kirminální serál ČT z posledních let] přes kopírák. Dal jsem ještě další dva díly po tomhle třeskutém uniku, pak jsem to vzdal. Pyčo! (← a mám pravej komentář jak od ostravaka, © ČT)