Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (244)

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

V IMAXu, který je vždy na čtvercovitější poměr stran jasnou volbou, jsem i přes stáří projektoru a sálu u bitek v nejpísečnatější poušti trošičku pomlaskával. Narozdíl od jiných mě to nervalo uši a rád jsem si poslechl i přehnaně hlasité šlapání v písku. Film je plný epických i "epických" scén a bohužel a prostě, hrál si trochu na něco čím úplně nebyl, tak jako seriál pán prstenů. Nelogicky často v bitvách nepoužívali štíty, nebo dlouho čekali než zaútočí zbytek, nebo naprostá absence pokročilých senzorů pro záporáky, kteří ale používají nejmodernější vesmírné lodě atp. Hlavní postava byla ne moc zajímavá a bloumala světem, pak se relativně rychle přerodila v supervědmu a věděla i co divák neví do dalšího dílu. Zbytek byli hloupí poskokové a nebylo se tak s kým identifikovat. Snad jen hezká nomádka, slečna Zendaya, hrála uvěřitelně. Taktéž reverend matky ze spolku Bene Gesserit nebyly špatné, jak je všechny převezly, i sebe navzájem :-D. Většinu evidentně baví, ale nevím proč, radši bych okatě Bčkové nechutné harkoneny z původního filmu.

plakát

Temný případ - Noční krajina (2024) (série) 

Z čtvrté série True detective číší nízkorozpočtovost nebo taková levnost víc než z té první. Scénáristi si zaškrtli všechny kolonky toho co do seriálu umístit a za to jim dík, ale musí se to umět. Když pak rejža všechny(skoro) ty mystična nedokáže natočit uvěřitelně, co zbývá než říct že se to stáčí k Bčkové tvorbě. Bavilo mě to asi o chlup více než třetí série kvůli zajímavějšímu prostředí a zajímavější zápletce, ale kulhá to ze všech sérií nejvíce právě na provedení. Co že nejdůležitější mužská postava dělala mopslíka jedné z hlavních hrdinek. Co že druhá nejviditelnější mužská postava byla jen nástroj pro ukojení citů druhé hlavní hrdinky. Ale že i všichni neschopní záporáci byli muži a že jediný relativně schopný záporák byla žena... to už je trochu moc i na mě. S kým se pak má člověk v té nehostinné pustině plné stigmatizovaných žen a tupých chlapů sžít? Navrch toho noční zima nebyla na pohled tak chladná a to mě mrzelo, když kulisy byly tak příhodně bílé.

plakát

Barbie (2023) 

Hmm. Bylo to zajímavé. Počkal jsem si na 4K HDR Blu ray verzi a ještě jsem nebyl součástí velkého WOW. S téměř pravidelností mě filmy od ženských režisérek nesednou a zde to nebylo jinak. Stále si ale myslím, že je to nezkušeností/ nezralostí režisérek a možná že jim to i muži-pomocníci trochu sabotují :-). !SPOILER alert! Neměl jsem ani tak problém s tlustými nebo černošskými barbie. Ani mi nevadilo, že to Ken zmatlal a nebyl si schopen připustit chybu. A trošku mi vadilo, že se Barbie nakonec stala opravdovou ženou. Líbili se mi vtipné odkazy na kulturní události, líbili se mi praktické vtípky, a líbili se mi i jednoduché oboustranně nekorektní poznámky. Ano, chápu, je to celé vlastně blbost a trochu pohádka pro ženské, ale neodpustím tomu řekněme nekonzistentnost toho co je opravdové a co ne. Ztrácel jsem se ve složitosti logiky převratu v Barbielandu. Hlavní myšlenka, že muži mají na ženy přehnané nároky a v kontrastu že barbie v "dokonalém" světě mají keny za samozřejmost, ke mě sice došla, ale nějak nezazvonil zvoneček spokojenosti. Vedlejší příběhy taktéž nedořešené. Bylo hezké dívat se na Margot Robbie i Americu Fererru, která(s lehkou pidlookostí-sic!) působí opravdu přirozeně a dokonale. Nemůžu se rozhodnout zda ji ve svých snech chtít za maminku nebo za milenku :-D. Znám ji jen z Patroly a Superstoru. Bohužel ve filmech blíže mého žánru nehraje :-/.

plakát

Extraktoři (2023) (seriál) 

Mám z toho smíšené pocity. Obecně technické zpracování, zejména kamera a prostředí mě přišlo na velmi dobré úrovni. Dívky a afhánci na svém písečku taky herecky úplně v pořádku. Ale čeští herci... to je pořád takovéto české hraníčko. Hlavní hrdinka a extraktoři předvádí skvělé záběry na které je radost hledět, aby o pár záběrů později vystupovali buď ve v hloupém osobním dialogu nebo neuvěřitelných(ne v dobrém) akčních scénách. Není to dostatečně satirické, aby to české přehráváníčko byla akční satira alas deadpool nebo např. Případ mrtvého nebožtíka. A není to ani dost seriózní aby jsme viděli 30 minut po půlnoci. Vložená linka arabského šejka mě nepřišla zajímavá vůbec, ale možná jsem to jen já. 50%

plakát

Frontline - 20 dnů v Mariupolu (2023) (epizoda) 

Je jasné, že v době kdy natáčeli nešlo tak jednoznačně vědět, na co se zaměřit. Ale pro rok 2023 je to biased pro podporu Ukrajiny a jedná se tak spíš o takový reklamní zákusek toho co dělali tito specifičtí reportéři.

plakát

Make My Day (2023) (seriál) 

Bohužel logika postav a děje umírá, čím víc se seriál blíží ke konci. Jako interaktivní hra by asi nebyl špatné. Jako seriál průměr.

plakát

Mengele mi říkal prosím (2023) (TV film) 

Dnes bych rozhodně neskončil jako pan Artur. Zastřelili by mě, kvůli protestu, kvůli nasrání, kvůli pohodlnosti. Byl to borec, že to dal, já ho chápu, ale jako on bych  němce poslouchat nadokázal. Dávám 4 hvězdy ne tak kvůli tvůrcům, jako spíš kvůli opravdovému příběhu Artura, který i přes Ježíšovskou náturu dokázal tak dlouho přežít.

plakát

Reality (2023) 

Na to že se to jmenuje Reality to jako realita nevypadá(ano, jmenuje se tak předobraz hlavní hrdinky). Chápu, že hlavní hrdinka nebude průměrný američan, ale hned od začátku ta první konfrontace byla dost trapná. Občas kouknu na videa s policejních záběrů a nějaké americké běžnoživoty. OK, co řekli bylo z nahrávky, ale to jak se chovala a intonovala hlavní hrdinka nebylo přesvědčivé. Navíc ty small talk výkřiky FBI agentů byly falešné jak Vlasta ze Záskoku. /offtopic: Z tohodle je nádherně vidět, že když občas tvůrci natočí úspěšný film a snaží se svůj úspěch zopakovat, nezvládnou i při větších financích a "promakanějším" příběhu vzít atmosféru prvního filmu a - bác, realita je taková, že si člověk tu skvělost filmu musí domýšlet./Na druhou stranu mě to přivědlo k tomu přečíst si o tom na wiki na co se vlastně po tom vyšetření přišlo a to je určitě super. Akorát to nemuselo být tak dlouhé - aneb - byla naštvaná na politicko mediální scénu, proto vynesla informaci o tom, že volby na amerického prezidenta mohlý být ovlivněny.

plakát

Rytíř v černém (2023) (seriál) 

Ne až tak nápadité. Začátek dobře natočený, ale čím dále se děj posouvá, tím méně je to zajímavé a tím více blbostí člověk vidí. typycky suchá netflixovina 55%