Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (170)

plakát

Dvě slova jako klíč (2023) 

Kydání mouder, hříchů a vykoupení z celého světa. Jednotlivé zmatené dějové linky jsou bohužel mimo realitu, logiku, o smyslu nemluvě. Výsledkem je nechtěně zábavná esoparodie. Nerad dávám odpad (muselo to dát dost práce a energie), tak alespoň jednu hvězdu za scenérie a druhou za Pierre Richarda. A dvě slova jako klíč? Třeba Fu.k it?

plakát

Půlnoční nebe (2020) 

Clooney - what elese ... Obyvatelná planeta u Jupitera - sbohem, rozume ...

plakát

1917 (2019) 

Teda tímhle mě Mendes fakt "dostal do kolen". Bilbo Pytlík zachraňuje svět. Počítačová FPS hra ve stylu Indiana Jonese s tklivou hudbou jak z Pána prstenů. Pecka. Hlavní postavy mají na sobě vojenské hadry, ale jinak se chovají jako nějací dementní idioti na tripu ... Netušil jsem, že to bude až takhle komický. Chvílema jsem dostával opravdu záchvaty smíchu. Už tam chyběl jen Rowan Atkinson coby Černá zmije. Inu, pokud tohle byl jeden z vážně míněných kandidátů na Oscary, tak je to vlastně spíš k pláči. Pocta mrtvým? Hodně blbej vtip.

plakát

Irčan (2019) 

Zajimavý pokus o mafiánský špageťák. Excelentní obsazení, vizuálně působivé, ale přesto z toho mám smíšené pocity. Film má téměř 3,5 hodiny a často je to natahované zbytečně. Žánrově je to podivný hybrid - místy komedie jako Mazaný Filip, místy dokument, místy pokus o drama. Ta rozvolněnost a snaha dostat tam všechno je bohužel spíše na škodu.

plakát

Nabarvené ptáče (2019) 

… vypravěčskou strukturou naprosto jednotvárný, postrádající dramatický oblouk, uměleckou symboliku … Trochu mě tyhle kritiky připomínají známý sklepácký skeč literárních kritiků meditujících nad biblí: „Přátelé, je to dlouhý …“ Pro mě je to, že tenhle FILM v našich končinách a poměrech vzniknul, naprostý zázrak a zjevení - unikum. Srovnání s ním u nás snesou podle mého názoru maximálně tak top kusy Vláčila nebo Křižanův porevoluční Sekal. Václav Marhoul zvládnul Nabarvené ptáče natočit s precizností, s citem a se silným závěrem. Násilí (vůbec není proč, prchat ze sálu) není rozhodně podáváno šokujícím naturalistickým způsobem a přesto je prožitek mimořádně intenzivní. Lví podíl na kvalitě filmu má kamera Vladimíra Smutného. Vím, že je výtečný kameraman, ale tohle je majstrštyk a vizuální pecka, plně využívající potenciál černobílého provedení (film, na který se rozhodně vyplatí zajít do kina). Úspěchu na festivale v Benátkách se vůbec nedivím a moc přeji filmu a tvůrcům další úspěchy ve světě. Přeji je tedy i doma, ale když vidím ta hodnocení :-) … Inu, kdo je doma prorokem, že? Děkuji za mimořádný zážitek.

plakát

Solaris (2002) 

Složité, sledovat to, když znáte magické zpracování Tarkovského. Z počátku jsem měl obavu jestli to vůbec půjde, ale nakonec jsem byl s výsledkem docela spokojen (tak na 70%). Celé je to rychlejší a polopatičtější, ale kouzlo Solarisu se Soderberghovi podařilo zachovat.

plakát

Titus (1999) 

Jedna z top Shakespearovských adaptací. Moderní a přesto klasické pojetí. Vynikající obsazení s neskutečným Hopkinsem v čele. Nezapomenutelné vizuální hody a výborná hudba. V kuchařském finále jakoby ožil Hannibal Lecter :-). Titus je opravdu asi nejbrutálnější Shakespearova hra - nic pro slabší povahy. Přesto vřele doporučuji.

plakát

Ponorka (2018) (seriál) 

Název svádí ke srovnávání s nejlepší Ponorkou všech dob, ale tento seriál kombinuje několik rovin válečného konfliktu ve dvou hlavních dějových liniích - na moři a na souši. A docela se to povedlo. Dobré obsazení a typická seriálová gradace napětí na konci dílu :-). Za mě slušné, jak na moři, tak na souši.

plakát

Robin Hood (2018) 

Dosti atypickej a ujetej Robin Hood, ale docela pěkně a zábavně. Hodně zajímavé je prostředí a reálie. Steampunkový vzhled mi velmi silně připomínal atmosféru hry Dishonored a to je pro mě plus. Herecky velmi slušně obsazené. Jenom Jamie Dornan je tragickej jako obvykle, ale v jeho roli je to i docela zábavné. Bavilo mě to. Je to tak na 3,5 hvězdičky, ale zaokrouhlím nahoru.

plakát

Hora mezi námi (2017) 

Nechtěně zábavné ... tak trochu Jeníček s Mařenkou na tripu. Puma útočící jak tygr. No, zaplať pánbůh, že medvědi v lednu spí.

Ovládací panel
11 bodů