Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Poslední recenze (47)

plakát

Napoleon (2023) 

Jelikož se klasická historická epika dnes už moc netočí, tak jsem si se Scottovým Napoleonem spojoval obrovská očekávání. V kině jsem na něm byl symbolicky 2. 12. 2023, tedy přesně 219 let po Napoleonově korunovaci císařem a 218 let po jeho největším vítězství v bitvě u Slavkova. Naladění tedy nemohlo být lepší... a dojmy z filmu mám spíš rozporuplné. Na jednu stranu úžasný Joaquin Phoenix a celkové audiovizuální zpracování včetně epických bitev, na druhou stranu nekoherentní děj, který působí jako velmi uspěchané útržky z Napoleonova života bez jakéhokoliv historického a politického kontextu. S tím se pojí i za mě ne moc zábavná ani zajímavá romance Napoleona a Josefíny, která pro mě spíše zabírala stopáž právě těm historicky a politicky zásadním momentům. Kinoverzi je pro mě tak hodně těžké hodnotit a těším se na tu režísérskou, která bude se stopáží přes 4 hodiny, doufejme, mnohem ucelenější zážitek.

plakát

Gran Turismo (2023) 

Jelikož filmy na motivy videoher většinou nestojí ani za starou belu, tak očekávání moc vysoká nebyla. Klasické béčko plné patosu a klišé, které přinejlepším neurazí, ale ani nenadchne, bylo dle mého maximum možného. Z kina jsem nicméně odcházel velmi spokojený. Je to béčko plné klišé a patosu? Vlastně asi jo. Jde o klasický popkorňák, u kterého můžete vypnout mozek? Vlastně taky. Ale všechny tyhle disciplíny Gran Turismo dle mého zvládá velmi dobře. Závodní pasáže jsou na perfektní úrovni a poněkud klasická zápletka je kupodivu zajímavá a zábavná. Dvě hodiny utekly jako nic. Líbily se mi i všechny tři hlavní postavy, zvláště David Harbour ztvárnil postavu nadmíru sympatickou. Ano, občas je skutečný příběh Janna Mardenborougha už trochu předramatizovaný, ale vlastně mi to v kontextu žánru ani nějak nevadilo. Poslední dva díly předlohy (Gran Turismo Sport a Gran Turismo 7) jsem hrál, sleduju F1 a moc rád mám třeba Rivaly nebo Le Mans 66, takže jsem byl asi tak trochu cílovka, i tak ale filmové Gran Turismo předčilo má očekávání. 8/10

plakát

Indiana Jones a nástroj osudu (2023) 

Na pátého Indyho jsem se strašně moc těšil. Přeci jen jsem na tom tak trochu vyrůstal a Dobyvatele ztracené archy společně s Poslední křížovou výpravou považuji za ty nejlepší dobrodružné filmy, kde si sedlo tak nějak úplně všechno. Chrám zkázy mi v hlavě moc neutkvěl a Království křišťálové lebky už takové kvality nemá, navíc tahat do Indyho světa, kde existují skutečně zázračné relikvie židovsko-křesťanské kultury, ještě ufony se mi úplně nezamlouvalo. A s Nástrojem osudu je to tak nějak podobné. Úvodní scéna s omlazeným Indym proti náckům byla super, náckové v roce 1969 už zase tolik ne. Chápu, že přesun do budoucnosti byl vzhledem k Fordově věku potřeba, ale kdyby byli záporáci zase Sověti, tak by to bylo možná lepší. Problém jsem měl se stěžejním artefaktem. Udělat z mechanismu z Antikythéry kompas k trhlinám v časoprostoru postavený Archimédem. To je minimálně velmi podivné a do Indyho světa to prostě nesedělo. A musím se přiznat, že mě zvlášť nenadchly ani akční scény, např. honička v Marrákeši mohla být klidně poloviční. Samotný závěr byl ale po zásluze kvalitní a dojemný. Skvělý byl naštěstí i Harrison Ford, který je jako Indy jeden z nejcharismatičtějších hrdinů filmového plátna, líbil se mi i Mads Mikkelsen jako hlavní záporák, naopak Phoebe Waller-Bridge moc neoslovila. Nad finálním hodnocením jsem strašně váhal, ale pak mi došlo, že čtyři hvězdy bych dal jen proto, že je to Indy. Proto tedy nakonec za tři, určitě je to ale dobrý film a rád ho uvidím někdy znova!

Poslední hodnocení (614)

Lajna - Série 2 (2019) (série) (S02)

22.03.2024

Duna: Část druhá (2024)

10.03.2024

Metoda Markovič: Hojer (2024) (seriál)

01.03.2024

Vyšehrad: Fylm (2022)

08.02.2024

Prvok, Šampón, Tečka a Karel (2021)

01.01.2024

Grinch (2018)

25.12.2023

Pán prstenů: Prsteny moci (2022) (seriál)

09.12.2023

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1 (2022) (série) (S01)

09.12.2023

Napoleon (2023)

02.12.2023

Reklama

Ovládací panel
2 body