Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Fantasy

Recenze (1 793)

plakát

Lola (2019) 

Spontánnost ústředního výletu fajn - žádné klišé, kde by se dva jinak rozhádaní jedinci předem dohodli, že teď prostě vyrazí na výlet, aby rozprášili popel. Pubertální transku jsem si nakonec oblíbil a tatěk, který se ze začátku choval jako chladnokrevný zmetek, se zkrátka jen neuměl vyrovnat s faktem, že jeho dítě prochází ohromnou proměnou. Příběh i charaktery obou postav podány velice realisticky, uvěřitelně a veškerá pravda byla odhalována postupně - nakonec z toho ani jeden nevyšel jako dobrý či špatný. Jednoznačné filmové překvapení, jen to pokazilo pár závěrečných pasáží - zejména extrémně homofobní dvojice policajtů nebo bezdůvodný výbuch auta (čekal jsem nějaké vysvětlení). Snímek na mě jinak silně zapůsobil a nebyl jsem daleko od plnobodového hodnocení. /// Viděno na Cinemaxu v originálním znění s českými titulky.

plakát

Zoom: Akademie pro superhrdiny (2006) 

Není to tak extrémně špatné, jak líčí zdejší hodnocení, ale zdaleka ne dobré. Je to ten typ nenáročného, bezduchého filmu, jaký poběží o sobotním dopoledni po boku Spy Kids v rámci programu pro děti. Celé to držel nad vodou leda sympaťák Tim Allen, zbytek se potýkal leda plytkým výcvikem čtyř superhrdinů, jejichž schopnosti se v podstatě vůbec nezužitkovaly - leda ve finálním souboji a ani tak to nebyla žádná hitparáda. A když už by přišla nějaká zajímavější dějová linka, konkrétně ohledně Zoomova bratra co sešel na scestí, zabil to opět důraz na jednoduchost. Škoda. /// Viděno na Film+ s českým dabingem.

plakát

Steve Jobs (2015) 

Slabší 3*. Fassbender mi na Jobse prostě nesedl, téměř dokonale ho dokázal ztvárnit leda Ashton Kutcher o pár let dřív. Také jsem měl jako spousta ostatních zde problém s dialogy - pro mě osobně nezáživné, příliš komplikované. Když se tvoří životopisný film, měl by být ztvárněn tak, aby ho dokázal divák snadno následovat, ne že se v té vší záplavě slovíčkaření ztratí. Příběh byl jinak fajn, přiblížil neúspěch Macintoshe, problémy mezi klíčovými členy týmu a i osobní život Jobse, který stál a padal na jeho aroganci a neschopnosti si uznat byť jedinou chybu. /// Viděno na HBO s českým dabingem.

plakát

Sangacu no Lion - Kirijama Rei / Kawazoi no mači (2016) (epizoda) 

Po finálním zhlédnutí Medu a čtyřlístku, tedy mé top anime sérii, jsem se nemohl vrhnout na nic jiného, než na další adaptaci mangy od stejné autorky - Sangatsu no Lion. Mé hodnocení bude z první epizody samozřejmě rozpačité - absolutně netuším, co od toho očekávat. Shogi nechápu, nerozumím jeho pravidlům a hodně doufám, že se na hru samotnou děj moc soustředit nebude. Co mě nejvíc zajímá, tak hlavní hrdina - byly tu náznaky, že něco provedl, potýká se s osamělostí a jeho kariéra profi shogi hráče asi taky nebude úplnou procházkou růžovou zahradou. Shaft jako animační studio je zajímavá, ale myslím si, že i dobrá volba. Už úvodní epizoda je plná ladných a živých animací - vlasy, závěsy, vše se jemně třepotá, na ulicích je zanimovaný každý človíček a vše je proloženo zajímavými, typicky Shafťáckými střihy (nechybí tu ani jejich taktéž typická ironie, kdy se obrázek obálky původní mangy ukáže na reklamách ve vlaku). Budu dál jen doufat, že mě toto anime alespoň dostatečně chytne a já budu mít na další týdny, ne-li i měsíce o zábavu postaráno.

plakát

Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka (2005) 

Od Wallace a Gromita jsem dosud nic jiného neviděl, poznávám pouze styl spojený s modelínovou animací. Popravdě mě začátek nějak nenadchl a byl jsem zvědavý, jestli nepůjde jen o ztřeštěnou pohádku bez duše - a kupodivu nešlo. Byla tam hromada narážek, které pochopí jen dospělé publikum, hravosti se slovy i situacemi a samozřejmě i parodie. Konkrétně ta na King Konga ke konci mě přímo nadchla, neboť jsem si před samotnými scénami říkal, že na tu střechu zkrátka musí ten králík vylézt a že tam musí být ta letadla - bylo tam všechno, jenom pojato s velkým nadhledem a humorem. Nebudu to tady nějak přehodnocovat, snímek si v hlavě asi moc dlouho nezachovám, ale po počátečních otázkách, co na tom může být tak dobrého, nakonec nezklamal. P. S.: Když se paradoxně stane nejlepší postavou ta, která za celou dobu ani jednou nepromluví (Gromit), je co říct! /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem.

plakát

Hráči se smrtí (2017) 

Začátek super - skupina rezidentů začala experimentovat se smrtí a mě jen zajímalo, jaké z toho vyvodí výsledky. Vědu ale vystřídal duchařský slasher říznutý napravováním chyb z minulosti. Z celého filmu se stal předvídatelný, nepromyšlený snímek, který mé počáteční nadšení shodil skoro až na samotné dno. Rád jsem každopádně opět viděl Elliot Page ještě jako ženu. /// Viděno na AXN s českým dabingem.

plakát

Bez věcí nad věcí (2018) 

Už nepochybuju o tom, že Němci umí točit filmy, když chtějí. Jen škoda, že jejich komedie dopadají nevybalancovaně, což je případ i této. Dobrý nápad, divný humor, snaha o komplexnější příběh a slušná dramatická stránka. Osobně nejsem fanouškem ztřeštěných komedií, proto jsem na filmu nejvíc ocenil právě ten vážnější tón v poslední půlhodině, kde i postupně vygradovalo přátelství mezi hlavními představiteli a padalo jedno moudro za druhým. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem.

plakát

Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic (2022) (TV film) 

Perfektní tečka za filmovou sérií! Bohužel se nedostavila spousta důležitých (žijících) herců a neposkytla tak rozhovory, které by bývaly mohly být zajímavé. Ale nechybělo úhlavní trio, důležité vedlejší postavy a hlavně komentář všech čtyř režisérů, kteří se na filmech postupně podíleli. Bylo vidět, jak k ní a hercům každý z nich přistupoval jinak a měl své osobité kouzlo, což bylo víceméně znát na výsledných snímcích. Líbily se mi pohledy do minulosti, na to, kde to všechno začalo a s čím vším se herci museli potýkat. Někteří tu kritizují, že je dokument příliš oslavný. Ano, je. Zbytečně se nezatěžuje nepříjemnostmi, sází na pozitivní a veselou notu, která se převrací akorát ke konci, kde se již nešetří naprosto přirozenými a upřímnými emocemi. Sám jsem měl co dělat, abych si zachoval svou neochvějnost a neronil slzy spolu s respondenty. Za mě velice zajímavé, dojemné a krásně zpracované povídání, které mně osobně úžasně uzavřelo další cestu za znovuzkouknutím všech filmů. Dozvěděl jsem se spoustu věcí okolo natáčení bez toho, aniž bych měl pocit, že by mě to jakkoliv vytrhlo z iluze fiktivního kouzelnického světa.

plakát

Diana (2013) 

Nezáživný, necharismarický snímek o snad ještě nudnější stránce Dianina života, tedy vztahu s arogantním Pákistáncem. Tohle ani nelze hodnotit průměrem, film na mě nezapůsobil po žádné stránce. Jednoznačně jeden z těch slabších životopisných filmů. /// 1. film viděný v roce 2022 /// Zhlédnuto na JOJ Cinema s českým dabingem.

plakát

Beetlejuice (1988) 

Dlouho jsem se u nějakého filmu tak nenudil. To nejzábavnější přišlo v zhruba poslední čtvrthodině, kde se konečně naplno projevil titulní Beetlejuice a započal ten pravý Burtonovský bizár. Do té doby? Nuda, nuda a ještě jednou nuda. Většinu filmu se akorát rádoby duchové dohadovali o tom, jak vystrnadit nové obyvatele jejich bývalého domu a nevedlo to absolutně nikam. Nebylo to zábavné, vtipné, prostě žádné. Nebavil mě příběh a vlastně ani postavy.