Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (898)

plakát

Lawrence z Arábie (1962) 

Filmový epos po všech stránkách. To je Lawrence z Arábie. Životní role Peter O'Toole. Excelentní režie David Lean. Dechberoucí kamera Freddie Young. Famózní hudba Maurice Jarre. Dokonalý příběh britského poručíka, který se stal vojenským velitelem arabské armády v boji proti tureckému vojsku. Co víc k tomu dodat. Možná jen to, že snímek utekl jako voda, ačkoli jsem zhlédl verzi, která má stopáž 228 min.

plakát

Dracula (1931) 

Úplně první zpracování hororového příběhu o hraběti Drákulovi z Transylvánie. Bela Lugosi jako hlavní představitel, který si postavu již zahrál v divadelním představení na Brodwayi. A jeho herecký projev plný gest a výrazů ve tváři je znamenitý. Škoda jen, že film toho nenabízí více. Začátek je velice slibný, kdy obchodník Renfield přijíždí k tajuplnému a děsivému hradu. Pak bohužel snímek klesá dolů a nějaká hrůza či napětí jsou nenávratně fuč. Malinko film oživí odhalení profesora Van Helsinga ohledně Drákuly, ovšem i to je dost málo. A i samotný závěr mohl být lépe zpracován, proto nemůže být Drákula hodnocen výše.

plakát

Bob Kennedy - muž, který chtěl změnit Ameriku (2003) 

Poučný filmový dokument o Robertu Francisovi Kennedyovi. Snímek jasně a srozumitelně zobrazuje muže, který byl pravou rukou svého staršího bratra Johna F. Kennedyho při kandidování na post senátora později prezidenta USA. Byl to právě Boby, jak se Robertovi Kennedyhovi přezdívalo, který zápasil jako ministr spravedlnosti proti korupci a organizovanému zločinu. Střetával se také s ředitelem FBI Hooverem, zakrýval a urovnával milostné aféry prezidenta J.F. Kennedyho. Bojoval proti Fidelovi Castrovi a sovětům ve studené válce. Musel také řešit nepokoje černošských jižanských států a zejména se vyrovnat se zavražděním svého bratra v listopadu 1963. Dále sledujeme jeho kandidaturu na úřad senátora za stát New York a následné zvolení do funkce. Stává se skoro filmovou hvězdou, jelikož lidi ho milují za jeho chuť a odvahu bojovat proti chudobě, nemocím, negramotnosti, nesnášenlivosti a útlaku. Chce spravedlivější a lepší svět i pro svých osm dětí. Nevyhýbá se mu však ani kritika na Vietnamskou válku a čelí obvinění na odposlouchávaní Martina Luthera Kinga. I přesto kandiduje na prezidenta a získává si velkou podporu z nižších vrstev, bez ohledu na rasu či náboženství. Boby vítězí v Kalifornii v prezidentských volbách, zároveň však končí naděje pro všechny Američany, kteří do něj vkládali očekávání na změnu a to po atentátu na něj ve 42 letech, 6 června 1968. Díky množství dochovaných scén a záběrů velmi zajímavý dokument.

plakát

Atentát v Ambassadoru (2006) 

Osudy několika postav na pozadí jedné tragické události v dějinách nejen americké historie. Dne 5. června 1968 byl postřelen senátor Robert F. Kennedy v hotelu Ambassador v Los Angeles, ve kterém přednášel svůj projev v rámci své kandidatury na prezidenta Spojených států. Není to ovšem o Kennedym a jeho atentátu, ale o obyčejných lidech, kteří jsou akorát přítomni v tomto osudném hotelu. Některé postavy a jejich příběhy se postupně protnou, jiné se završí až na konci snímku, kde sledujeme atentát na Kennedyho. Obrovskou roli v tomto případě hraje obsazení daných postav, které je opravdu skvostné a představí se v něm hollywoodská špička. Hlavně díky ní je film velmi dobře stravitelný. Přispívají k tomu i archivní záběry Roberta Kennedyho, jejž se dochovali a dotvářejí tak atmosféru, která spěje k nešťastnému okamžiku. Opravdu povedený snímek se zajímavými postavami, které mohli být součásti jednoho atentátu.

plakát

Keith (2008) 

Další ze snímků, zabývajících se dramatickým vztahem dvou mladých lidí, z nichž jeden má jistý závažný problém. Keith ale rozhodně patří k těm lepším filmům s touto problematikou, ačkoli od začátku je již jasné, o čem vlastně celý snímek bude. Natalie je mladá, chytrá, talentovaná a hezká holka, která má velké plány do budoucnosti. Chtěla by se stát editorkou a později založit svůj vlastní časopis. Zároveň je tlačena svými ambiciózními rodiči na prestižní univerzitu a k obdržení značného stipendia, které má získat, díky hraní tenisu. Naopak Keith, je kluk, kterého nezajímá škola, rád dělá věci po svém a nemá žádné vysněné cíle. Jediné, co ho opravdu baví, je opravovat stáré auta a jezdit s nimi kolem. Když se Natalie a Keith potkají při laboratorní práci, ani jeden netuší, jak moc je to ovlivní. Natali z počátku bere setkání s Keithem pouze jako nutnou spolupráci ve škole, jelikož stejně nyní začíná chodit s Raffem. Keith si chce zase s Natali pouze užít, protože ví, že mu příliš času nezbývá. Přestože příběh míří jasným směrem, rozhodně nenudí. Pouto mezi hlavními postavami je nevšední, stejně jako jejich neobyčejné prožitky. Je pravda, že Keith byl někdy až k nesnesení, na druhou stranu se zase hezky odrážel v napovrch všehoschopné Natali. Nakonec podařený teen film, který přesně zapadá do daného žánru.

plakát

Světla velkoměsta (1931) 

Úžasný film. Charlie Chaplin a jeho mistrovství v celé své kráse. Nejenže rozveselí a pobaví díky své komičnosti, ale také odvypráví dojemný příběh o přátelství a lásce. A přidávám se k tomu, že právě takový boxerský zápas se jen tak nevidí a patří k tomu nejlepšímu, jaký můžete mezi provazy zhlédnout.

plakát

Ted Lasso (2020) (seriál) 

Dlouho tady nebyl takový to seriál. Originální, vtipný, veselý a moc příjemný na sledování. Navíc odehrávající se z oblíbeného fotbalového prostředí. Ted Lasso trenér amerického fotbalu přijíždí do Anglie, aby zde trénoval místní fotbalový tým v Premier League a to bez jakékoli zkušenosti s tímto sportem. Děje se tak na popud nové majitelky klubu, která tímto krokem, angažováním naprostého neznalce britského fotbalu, očekává pád do druhé ligy. Tím se chce především pomstít svému bývalému manželovi, který právě vlastnil AFC Richmond. Po úvodních dílech, kdy se seriál veze zejména na odlišnostech americké a anglické kultury a začlenění příchozího trenéra, se Ted Lasso v dalších epizodách už konečně pouští do pořádné trenérské práce. A že to je opravdu zábava. Jeho rozjařená a až přehnaně pozitivní povaha nakazí celé mužstvo a to tím správným směrem. Pomalu stárnoucího kapitána, namyšlenou hvězdu, další členy týmu, ale i roztržitou majitelku klubu. Je moc dobře, že se seriál nezaměřuje pouze a čistě na samotné trénování a hraní kopané, ale také, a to z větší části, na fungování uvnitř klubu. Na mezilidské vztahy mezi jednotlivými hráči a koučem, trenérem a majitelkou a rovněž řeší komplikovaný vztah mezi trenérem a svou manželkou. A i díky skvělému Jasonovi Sudeikisovi, který si roli Teda naprosto užívá i ostatním hercům, se tak seriál hodně povedl. Budu se těšit na další řadu.

plakát

Ryba jménem Wanda (1988) 

Skvělá britská kriminální komedie. Když čtveřice zlodějů, šéf party Georges, koktavý Ken, přitažlivá Wanda a její domnělý bratr Otto, vykradou banku a získají diamanty, vypadá vše naprosto dokonale. Při útěku z místa činu však Georgese zahlédne postarší paní se psy, což značí velkou potíž. Ještě větší problém nastane, když právě Georges se rozhodne sám vypařit s ukradenou kořistí. Jenže na to mu dojdou Wanda a Otto a udají ho na policii. Ještě před tím ovšem Georges dokáže ukrýt diamanty na nové tajné místo a Kenovi svěří klíč od ukryté schránky. A jelikož se Wanda od Georgese nic nedozví, zaměří se na jeho právníka, Archieho, kterého chce svést a tím získat ukradený lup do svých rukou. A tím se odstartuje celý film, především řadu vtipných a zábavných scén. Ty obstarávají zejména výborná Jamie Lee Curtis v roli svůdné Wandy, která využívá všech ženských zbraní k tomu, aby využila advokáta Archieho, v podání John Cleese, ke svému cíli. Jejich milostné hrátky nestále vyrušuje Kevin Kline jako Otto, který není její bratr, ale milenec. A mezitím také sledujeme herce Michaele Paliniho, který hraje koktavého Kena, jenž se pokouší zabít náhodnou starou svědkyni, přičemž zjišťuje, že to není jen tak. Výtečná černá komedie z britských ostrovů, kterou si moc rád někdy zopakuji.

plakát

Město (2010) 

Celkem solidní akční krimi drama v režii Benna Afflecka, který zároveň hraje i hlavní roli. Čtveřice mužů se zaměřuje na vykrádání bank a obrněných transportérů. Po poslední loupeži banky berou raději také rukojmí, což není jejich obvyklý styl. Po bezpečném opuštění místa činu, unesenou pouštějí na svobodu. Záhy však zjišťují, že danou osobu znají a proto musí zajistit, aby samozřejmě nevypovídala a měli ji také pod kontrolou. Tohoto úkolu se nakonec ujímá Doug jeden z hlavních vůdců skupiny. Doug se tedy seznamuje s Claire, aby ochránil sebe i své přátele před jejím možným svědectvím u policie. Postupně se však s ní ještě více sbližuje, což ohrožuje fungování jejich zlodějské party. Druhý režisérský počin Benna Afflecka balancuje někde mezi milostným dramatem a kriminální zápletkou. A daří se mu to po celou dobu velmi dobře. Ve filmu nechybí další promyšlené přepadení, vyšetřování a sledování podezřelých od místní FBI ani honička a přestřelka s policií. K tomu schopné herecké obsazení, ve kterém se asi nejvíce projevuje Jeremy Renner jako tvrdohlavý James, druhý hlavní člen gangu. Snímek si drží slušné tempo, ve kterém je to správné místo na dialogy ale i samotnou akci. The Town mě příjemně překvapil a bavil vlastně od začátku až do konce.

plakát

Waynův svět (1992) 

Bláznivá komedie ještě s bláznivějšími hlavními postavami. Dva kamarádi, Wayne a Garth si jednoduše dělají srandu ze všeho a ze všech ve svém osobitém pořadu natáčeném ve sklepě jednoho z nich. Moc jsem nevěděl, co přesně mám od filmu očekávat, ale něco takového by mě nenapadlo. Bohužel humor jsem příliš nepochopil a těm dvěma šílencům jsem taky nepřišel na chuť. Dost otravné jsou také promluvy hlavních postav přímo do kamery. Aspoň, že snímek přehraje některé povedené songy a scény, které jsou tak bizarní, až jsou zajímavé a někdy i zábavné.