Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (429)

plakát

Spider-Man: Daleko od domova (2019) 

Další povedený kousek do Spider-Man série. Tom Holland si roli očividně užívá a nutno říct, že mu sedne naprosto skvěle. To samé bohužel nemůžu říct o Zendaye, která mi pomalu a jistě začíná lézt krkem. Naštěstí je tu však Jon Favreau a jeho Happy (jasný kandidát na samostatný film), který svým humorem vše zachraňuje. Zápletka s virtuální realitou/hologramy byla přinejmenším zajímavá a nechtěl bych být kůži člověka, který to zažívá. Hvězdu navíc musím dát i za české titulky, ve kterých autor vtipně přeložil Prahu jako Liberec. Finální hodnocení: Ideální oddechový film.

plakát

Captain Marvel (2019) 

Průměrný film od Marvelu, který ničím zásadním nešokuje, ale zároveň ani neurazí. Příběh celkem ujde, zvrat kdo je vlastně dobrý a kdo je zlý přinejmenším překvapil, takže co se týče děje, nemůžu nic vytknout. Herecké výkony jsou na dobré úrovni, ze začátku mi sice Brie Larson lezla krkem, ale postupem času se to zlepšilo. Omlazený Samuel L. Jackson spolu s kočičkou ji skvěle sekundovali i když bylo zvláštní vidět Nicka Furyho hrát spíše na vtipnou než drsnou notu.Menší zklamáním bylo pro mě přehnané CGI na hlavní představitelce v závěru snímku, ale asi se nedalo nic jiného dělat. Finální hodnocení: Další z řady MCU oddechovek.

plakát

Avengers: Endgame (2019) 

Završení jedné obří fáze MCU nemohlo dopadnout lépe. Avengers: Endgame má všechno, po čem může divák toužit. Napětí, akce, hraní na city - všeho je zde přehršel. Zápletka je celkem originální a ani minutu z tříhodinové stopáže nenudí. CGI je pravděpodobně na nejlepší úrovni ze všech předchozích filmů a dojemný konec tomu všemu nasadil pomyslnou korunu. Abych ale jen nechválil, musím subjektivně přiznat, že jsem se v některých částech příběhu ztrácel, jelikož v paměti nejsem schopen udržet události předchozích snímků což vzhledem k časovým posunům a desítkám postav není lehký úkol. Finální hodnocení: Povedené finále.

plakát

Nabarvené ptáče (2019) 

Václav Marhoul natočil dílo, které se minimálně českému trhu vymyká jak zpracováním, tak délkou a stylizací. Na téměř tříhodinový černobílý film absolutně bez hudby a pouze s pár větami mluveného slova (ještě navíc ve 4 jazycích) tu zkrátka není moc lidí zvyklých. Ale pěkně popořádku. Rozdělení příběhu do "kapitol" rozhodně pomohlo sledovat, jak a kam se přesně hlavní hrdina ubírá, na druhou stranu tím všechny ostatní postavy dostaly velmi malý prostor, jelikož žádná z nich neopustila hranice své kapitoly. Takový Stellan Skarsgård na plátně strávil všehovšudy minutu a nepromluvil ani slovo. Přesto si ho však, podobně jako postavy z ostatních kapitol, divák zapamatuje. Každá z kapitol je odlišná, každá obsahuje nějakou tu "šokující" scénu a každá taky jiným způsobem "donutí" hrdinu jít zas o dům dál. Lokace, kamera, střih a masky - to vše nemá chybu (Jitku Čvančarovou jsem identifikoval až podle závěrečných titulků). Mezery jsou však v postsynchronech. Chápu, že donutit cizí herce mluvit jinak než anglicky byl problém, ale proč je do slovanských jazyků (polština, ukrajinština,..) předábovávají Češi? To byl takový problém sehnat Ukrajince nebo Poláka (předpokládám že ne, když se v obou státech točilo). I přes tento "nedostatek", se jedná o dílo, které rozhodně stojí za to zhlédnout, protože podobné se v ČR objeví jednou za X desítek let.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Po perfektní dvojce menší sestup dolů, ale i tak se jedná o kvalitní béčkovou akčňárnu. Nutno však říci, že nejlepší kousky tvůrci vyflákali už na začátku. Za mě jednoznačně vede Keanu Reeves a zvířátka - přeci jenom, kdy ve filmu vidíte, že hrdina zkope záporáky pomocí koně, na kterém ani nesedí. Ostatní akční scény se nesou v podobném duchu jako předchozí díly, tj. žádná roztřesená kamera a rychlé střihy, jen čistá choreografie. Za to tvůrcům rozhodně palec nahoru. Palec dolů naopak za hromadu postav a bohužel Halle Berry, která mi do snímku prostě nesedla. To však nelze říct o jejich čtyřnohých kamarádech - ti si naopak moji pozornost plně zasloužili (a palec nahoru pro jejich trenéry). Finální hodnocení: Důstojné pokračování akční série, která se stále drží na špici Hollywoodu

plakát

Sága rodu Forsytů (2002) (seriál) 

Ze začátku trochu utrpení, ale s každým dalším dílem jsem této sáze přicházel více a více na chuť. Některé díly sice byly trochu utahané, ale celková myšlenka a zpracování bylo téměř bezchybné. Herecky se jednalo o koncert Damiana Lewise, jehož Soames mi od začátku lezl krkem, ale zhruba v polovině mi došlo, jak skvělý herec to je (zvláště poté, co jsem ho viděl v Tarantinově Once Upon a Time in Hollywood). Za uši by naopak zasloužili dostat maskéři, protože žádná z postav nevypadala, že během seriálu zestárla o desítky let. Tu a tam se sice vyměnil účes, ale to bohužel nestačí. Přesto se však ve výsledku jedná o dílo, které stojí za to zhlédnout. Už jenom ze zvědavosti, jak se tenkrát v dobách snobské Anglie žilo vyšší vrstvě.

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Obrovské očekávání, ještě větší hype a ve výsledku mám rozpačité pocity. Rozhodně se jedná o Tarantinův film, který nejvíce vybočuje ze standardu, na který jsme u něj zvyklí. Méně dialogů, žádný souvislý příběh (či příběhy) a přesto je to snímek, který si zaslouží pozornost. Ale vezměme to popořadě. Herecky se jedná o koncert extrémně vtipného Brada Pitta a alkoholického "idiota" s tváří Leonarda DiCapria. Ani jeden z nich, alespoň dle mých znalostí, nehrál nikdy nic podobného, ale oba své party zvládli s přehledem. Ostatních postav/cameo rolí byla hromada, ale většina z nich proběhla bez větších pozorností, jelikož se na plátně ohřáli třeba jen minutu. Hudebně se jednalo o totální mišmaš songů z let šedesátých a vzhledem ke konceptu scén a střihu, z každé písničky bylo slyšet maximálně 30 sekund. S klidným svědomím tedy můžu říct, že tento film si Tarantino. natočil hlavně pro sebe, jelikož je plný odkazů na starší filmy, které podle mě skoro nikdo nezná (v ČR možná jen postarší páreček, který seděl v kině vedle mě a který se při každém ukázaném plakátu či zmínce o nějakém filmu smál až do zemdlení). Navzdory mému filmovému handicapu jsem si snímek užil a to především kvůli humorným scénám Brada Pitta, především té závěrečné. Zároveň jsme byl koncem příjemně překvapen. Finální hodnocení: Pokud očekáváte film v podobném duchu jako předchozí Tarantinova díla, budete zklamáni. Pokud se od toho odprostíte užijete se téměř tři hodiny zajímavých scén.

plakát

Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw (2019) 

Přijde mi, že kdyby tvůrci z názvu vynechali "Fast & Furious Presents:", diváci by film přijali lépe. Srovnávání s F&F je totiž naprosto zbytečné. Tento snímek je totální Béčko plné testosteronu, plešatých hrdinů, over the top akce a pár vtipných dialogů. Herecky tedy není moc co hodnotit, oba hlavní hridinové mají charisma na rozdávání a dělají to, v čem jsou nejlepší, tj. pár hlášek a hromada soubojů. Děj je jednoduchý, závěr zbytečně přestřelený, ale to se asi dalo čekat. Finální hodnocení: oddechový průměr. Poznámka na závěr: pokud vám vaše práce připadá nudná a zbytečná, vězte, že může být i hůře. Např. být kadeřníkem Johnsona či Stathama (ano, každý z plešounů měl v tomto filmu svého vlastního).

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Hned na začátek musím říct, že si u mě tímto seriálem HBO po finále Game of Thrones spravilo reputaci. Dokázat totiž bez nejmenších problémů udržet divákovu pozornost po dobu 5 hodin, to vyžaduje opravdové umění. Když je však silná předloha, není problém asi nic. Navzdory faktu, že tvůrci jsou primárně z Ameriky, nejedná se o žádnou Hollywoodskou podívanou plnou pozlátek. Ne. Chernobyl je surový seriál, plný neuvěřitelných scén (např. uklízení trosek ze střechy formou jednoho záběru), nezapomenutelných postav a atmosféry, která by se dala krájet. Herecké výkony jsou zde na špičkové úrovni od představitele Gorbačova až po posledního herce ztvárňujícího horníka. Finální hodnocení: Rozhodně seriál roku, možná dekády.

plakát

Absolvent (1967) 

Jedním slovem mazec! Když pominu perfektní herecké výkony (Dustin Hoffman rulez!!!) a kvalitní humor, vypíchnul bych především jednoduchou zápletku, která však ani chvíli nenudila. Navzdory tomu, že se jedná o půl století starý film, byl jsem velmi překvapen kamerou a střihem, které mi v některých scénách přišly dost nadčasové. Finální hodnocení: není co vytknout.