Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Dokumentární
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka

Zajímavosti k filmům (57)

Poľana

Poľana (2018)

Biosférické chráněné území nemůže nepojednávat i o živočiších. Jedním z režisérů filmu je Ivan Kršiak, jehož příjmení „Kršiak“ ve slovenštině označuje dravého ptáka.

Viktorie - vášeň a moc

Viktorie - vášeň a moc (2019) (TV film)

Přibližně v 11. minutě paní vědkyně na dlani drží pracující Stirlingův motor, tepelný stroj s vnějším spalováním. To, že se točí, není trik – k práci mu stačí teplo dlaně.

Škoda lásky - Škoda lásky

Škoda lásky - Škoda lásky (2013) (epizoda)

V autobusácké špeluňce, kam byla fanynka Karla Gotta pozvaná, hraje kapela Zatrestband – swingový orchestr z Třeště. Urostlého řidiče autobusu si zahrál a zazpíval jejich kapelník Petr Píša.

Život brouka

Život brouka (1998)

Když hlavní hrdina v baru nedopatřením strčí do nasávajícího komára a řekne „promiň, kámo,“ měl by říct spíš „promiň, dámo“. Krev totiž, jak známo, sají toliko komářice.

Rudý baron

Rudý baron (2008)

„V roce 2005 bylo vyrobeno 11 kusů maket letadel Albatros D.V a Albatros D.III pro světoznámý film Rudý baron,“ uvádí na svých stránkách Fy. Pterodactyl Ltd., registrovaná v Anglii, s výrobními kapacitami v České republice, zaměřená primárně na produkci letadel z období WWI až WWII.

Pupendo

Pupendo (2003)

Neslyšící herec Lukáš Baborský alias kráska z Finska je opravdu od narození neslyšící. Přesto, že diagnózu zjistili až asi ve dvou letech, úspěšně odmaturoval. Pracuje jako ošetřovatel v jisté ZOO. Roli dostal víceméně omylem – kámoš onemocněl, a tak konkurz kontumačně vyhrál.

Pupendo

Pupendo (2003)

Bedřich Mára (Bolek Polívka) osadil svojí loď švédským dvoutaktním motorem firmy Monark-Crescent AB z Uppsaly, konkrétně typ MC3,9, MC4, anebo MC5 – stejné železo, liší se jen tryskou. Motory se již nesmí užívat, jelikož nesplňují podmínku maximálního stáří 25 let, ač mnohé dodnes fungují. Do ČSSR je dovážel MOTOKOV p.z.o.

Antonov 225 Mrija

Antonov 225 Mrija (2014) (TV film)

Mrija (Мрия nebo Мрія), ukrajinsky – sen, je nejdelším a zároveň nejtěžším letounem, jaký kdy byl k roku 2019 zkonstruován.

Pupendo

Pupendo (2003)

Jako předloha ke scénáři posloužila Petru Jarchovskému novela Petra Šabacha „Opilé banány“, ale jen jako inspirace – nadupaný děj byl úplně jiný a stal se námětem i několika dalších filmů.

Trosečník

Trosečník (2016) (TV film)

Taclíkova obytná loď kotvila v loděnici Slavoj Vyšehrad – pod skálou a kousek za tunelem stejného jména – vše v Praze.

Až přijde kocour

Až přijde kocour (1963)

Ve filmu si zahrál Valchovský mlýn poblíž Třeště na Vysočině. Dle map se na lokalitě nacházely budovy již v roce 1800, leč mlýn byl postaven v roce 1927. Rekonstruován byl v r. 2009. Nyní slouží k rekreačnímu bydlení.

Amadeus

Amadeus (1984)

Malého W. A. Mozarta, když otec předvádí jeho schopnosti hrou na klavír se zavázanýma očima, hrál český klavírista Miroslav Sekera (nar. 1975). Ten vzpomíná, jak chodili s hercem Karlem Fialou na jídlo do restaurace "U Kata". Často tam s nimi chodil i sám režisér Miloš Forman, který se k dětským hercům vždy choval velmi vstřícně.

Všichni moji blízcí

Všichni moji blízcí (1999)

Lucia Culková (Soša) k nakrúcaniu uviedla: „Film sa nakrúcal tri mesiace v Prahe, Třeboni a na ďalších miestach. Bolo to dosť náročné, pretože sme museli cestovať domov, keďže sa nefilmovalo stále. Na nakrúcanie chodili so mnou aj starý otec i teta, pretože oco s mamou to nemohli vždy stíhať."

Všichni moji blízcí

Všichni moji blízcí (1999)

Vtedy stále iba 14 ročný Braňo Holiček (Dávid) mal v dobe natáčania už s hraním skúsenosti. V Košiciach sa mu dva roky predtým podarilo získať a úspešne stvárniť hlavnú rolu v muzikáli Oliver Twist.

Všichni moji blízcí

Všichni moji blízcí (1999)

Sir Nicholas Winton po premiére povedal, že tento film je prvý, ktorý zachytáva normálny život Židov, naproti tým snímkom, ktoré ukazujú násilie, ukrutnosti a represie.

Pravý rytíř

Pravý rytíř (2016) (TV film)

V komparzu si zahráli členové divadelního souboru Karla Čapka z Třeště.

Po strništi bos

Po strništi bos (2017)

Exteriéry rodného města Zdeňka Svěráka filmový štáb nahradil jihočeskými Slavonicemi. Jelikož se zde zachovalo renesanční historické jádro města, připomínají Kopidlno z dob Svěrákova dětství.

Reklama