Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (139)

plakát

Počátek (2010) 

Novej Matrix? Kdeže...spíš tak ještě jeho projekce. Hodně sterilní, dost neoriginální a vlastně i celkem amorální finalista soutěže o nejblbější český název. Film, po kterém navzdory zdejšímu hodnocení (momentálně č.6 žebříčku!?), neštěkne za pár let pes. Doufám...Celkem by mě zajímalo, jestli se Nolanovi zdají sny.

plakát

Antikrist (2009) 

"Na světě působí dva principy, jin a jang, které však nejsou v protikladu, ale naopak se vzájemně doplňují a stanovují si míru." Cheche! Prejžerejže!

plakát

Auto*Mat (2009) 

"Situace je už tak dost vážná a vy tady do toho eště jezdíte na kole. To snad nemyslíte vážně!" Nepamatuju si to úplně doslova, ale ta fízlanda přesně vystihla názory zdejších fajnově vytůněných hlav. Ve filmu zazní i snad nejoblíbenější věta konzumních demagogů a uctívačů "dopravní obslužnosti" a stoprocentního pokrytí signálem (telefonních vysílačů na každým kopci): "dobřééé, tak se vrátíme na stromýýý, vole!" Auto*Mat není žádnej zázrak, ale je dobře, že běží v kinech. Přesně to tu vystihuje Marigold. P.S.: Příznivcům "města pro lidi", jak ho buduje Pavel Bém, doporučuju projížďku po cyklopruhu na Štefánikově mostě. Myslím na kole.

plakát

Avatar (2009) 

Krvelačně jsem čekal totální propadák, ale ne: Avatar je solidní indiánka o prolamování limitů a obraně proti němu. Litvínov a okolí asi nebudou mít takový štěstí na zviřátka jako Pandora. Patosu mnoho, děj předvídatelnej, ale to k žánru tak nějak patří. Co se 3D týče...kdo si všiml, že ho má zcela běžně v životě, ten ho ve filmu klidně oželí.

plakát

Bílá stuha (2009) 

2 nejmenší chlapečci jsou roztomilí až to dojímá, ostatní postavy čím jsou starší, tím jsou odpudivější. Přesně ...ne... trochu jako v životě. Bergmanovského faráře bych nejraději pověsil na kandelábr na bílé stuze, doktor je zlým snem všech feministek a i ostatních slušných lidí, v umrlčí komoře otravně bzučí mouchy, ve tmě není vidět. Dospělí i děti (hlavně děti!) odehráli tenhle kus parádně, mluvit o vizuální stránce, která upomene na sto let staré fotografie, je asi zbytečné. Mám pocit, že Bílá stuha na smetišti dějin hned tak neskončí. V žádném případě to není tuctový film.

plakát

Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009) 

Není to taková slabota, jako obvykle třetí výluhy bývají, ale stejně už by autoři měli uložit veverku a Sida k ledu, protože příště už nejspíš nebude z čeho brát a technologie to nezachrání.

plakát

Expozitura (2009) (seriál) 

Scéna, ve který chodí Bydžovská s hovnem v pytlíku a mudruje ostopéro, to je bizárek i na český poměry. To musím poctivě uznat.

plakát

Hanebný pancharti (2009) 

Tarantino je zpátky v plný síle a vytírá si dějinami zadek zcela bez předsudků, což po všech těch rekonstrukcích pravdivých a jinak skutečných příběhů vážně potěší. Je snad první, kdo se dovede na 2.s.v. podívat z odstupu, jako jiní na dobu Ludvíka XIV.. Film jede jak namydlený blesk od začátku do konce a je dlouhý přesně jak má být. Krásně si pohrává s národnostními stereotypy, má napětí a při tom baví. Cenu za herecký výkon v hlavní nebo vedlejší roli si tu zaslouží kdekdo. Hezky se na to kouká a to se tam nesvlíkají žádný krasavice donaha (a snad nikde u Tarantina!). Kdo tohle dokáže? A navic je Tarantino snad jediný v Americe, kdo zná mayovky.

plakát

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009) 

Kámen mudrců je hodně povedená knížka pro lidi od 6 let. JR napsala roztomilou pohádku i napínavou detektivku v tradičním anglickém střihu, navíc tak, že je pochopitelná i pro malé děti (to není zdaleka samozřejmé ani u čistokrevných pohádek). Příběh, včetně kompletního úvodu do kouzelnického světa, se jí vešel do útlé knížky. Všechny další knihy byly o to tlustší, oč méně byly ivenční a o to méně invenční, oč byl humbuk okolo větší. Někdy v půlce se do věci vložili zlatokopové z Továrny na sny, protože nešlo přehlédnout, že se dolary jen pohrnou. Protože ale 6.díl nedává smysl bez předchozích pěti, musí se jednat v podstatě o seriál. Protože se jedná o seriál, musí v něm hrát titíž herci a protože nemohou filmařům příliš zestárnout pod rukama, musí se točit ostošest. A jelikož v Hollywoodu (nebo kde) chtěli prachy rychle, začali točit v době, kdy některé knihy nebyly ještě napsány. To jistě zpětně tlačilo na JR, která musela psát ve dne v noci a na škrtání nebylo kdy. Knihy jsou čím dál tlustší, času čím dál míň, herci pod psa (něco tak prkenýho a necharizmatickýho, jako Radcliffe, se jen tak nevidí, ale kdo to měl před 10 lety tušit?)...a tohle je výsledek.