Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (508)

plakát

Aleluja (2014) 

Prkený pokus o navození atmosféry šílenství ala Antikrist a Posedlost, která zmíněným nešahá ani po kotníky. Nějak se mi tam ta nadsázka ne a ne vynořit a někde v pozadí lehounce podřimovala. Jakoby ta "kontroverze", která má za cíl šokovat/pobavit byla naprosto umělá a bez sdílné hodnoty. Scéna s první obětí, kdy se Gloria "cituplnou" řečí loučí se svým Michelem, která následně přejde v melodickou písničku a po ní uřízne mrtvole nohu, vyzněla jak totální fraška a tak to šlo až do konce. A páreček Myšák a Glo-glo-glo-glo-glo-glo-Glóóória žili šťastně až do smrti!

plakát

Alicia (1994) 

První kousek ve filmografii od Jaume Balagueró, který má na svědomí kultovní a velmi vydařené found footage horory REC a REC 2. Alicia je experimentální kraťas s těžkotonážní atmosférou, která mi trochu evokovala Lynchovu Mazací hlavu svoji industriálností, nechutností a bizarností.

plakát

Amélie z Montmartru (2001) 

Amélie chytne za srdce a nepustí. Křehký příběh s působivou a především roztomilou Audrey Tautou. Sympatické vyprávění plné lidskosti, empatie a romantiky. Má to své specifické kouzlo a nádech, který mě pokaždé učaruje a humor, co zahřeje na duši.

plakát

Amer (2009) 

Jsem vskutku ohromen! Popravdě se moc zdejšímu hodnocení nedivím. Film je spíše určen pro náročnější diváky, kterým nedělá problém víceméně absence mluveného slova a vyžaduje otevřenější přístup. Narativní složka je zde prakticky nulová, neřkuli příběhová. Experimentální snímek Amer je vystaven hlavně na okouzlujícím obraze s retro stylizací (opravdu obrovské množství detailních záběrů) a velmi působivé zvukové složce. Při sledování se cítíte jako by jste byli v kůži hlavní hrdinky Anny, koukali jejíma očima a sdíleli s ní veškeré pocity. Do toho je i zakomponovaná její představivost. Něco tak intimního jsem asi zatím neviděl. Nepočítejte s promyšleným dějem a dialogy, co vás budou po celou dobu doprovázet. Je to marné, buď to přijmete anebo toto dílo s nechutí vypnete. Při konci je i jedna scéna, ze které se trochu zvedne kýbl a při tom detailním zpracování je o to víc výsledek umocněný než by normálně byl. Tenhle moment opravdu moc příjemný nebyl, ale nemůžu jinak než dát plný počet, protože Amer jako experiment a filmový zážitek za to vážně stojí! Takhle si představuji ryzí filmové umění!

plakát

Americké psycho (2000) 

Christian Bale je MAGOR!!! Takhle vyhrocenou roli prostě nemohl jen tak "zahrát" a jestli jste ho viděli v Mechanikovi a víte, kam daleko je kvůli postavě ochoten zajít, tak se není čemu divit. Jen pro informaci, v Mechanikovi zhubl z původních 80 kg na 55 kg a to prý dokonce chtěl být na 45 kg! Ufff... Prostě pan Herec a magor v jednom! Americké psycho je takovým temným pohledem do života povrchního zazobance, kterému zkrátka chybí v životě pořádná dávka vzrušení a vezme to za ten brutálnější konec. Příběh se odehrává kolem roku 1987 a na základě toho je film podbarven specifickou osmdesátkovou hudbou, která svým způsobem satiricky směřuje veškeré dění kolem. Ono to vlastně celé působí jako taková satira pro tyto extrémní případy lidí a luxus, ve kterém si Patrick Bateman (Christian Bale) žije se zrcadlí i ve zpracování. Je to taková hodně morbidní nadsázka, která zároveň poukazuje na onu prázdnotu v životech těchto lidí. A prázdno je třeba vyplnit - extrém střídá extrém.

plakát

Americký cyborg (1993) 

Céčka, sbírá céčka, v tom je ta léčka. A já jsem o tom neměl ani zdání. Céčka, že sbírá céčka, tak co mi brání. Jen abych sehnal je a běžel za ní. No jo, proč se koukat na béčko, když můžete vidět pořádný céčko! Americký cyborg s úderným podtitulem Ocelový bojovník vůbec nekopíruje Terminátora svým námětem a ani tím fešným obalem se "sajborgem". Hlavní záporák je jakýsi vysoký kyber-dědek, kterého prostě nezastaví ani utržení ruky, vytečení bílé androidí tekutiny a hlavně pořádně nakvašený mohykán, který brání jednu rajdu za každou cenu. A to ještě neví o jedné "krypto" bejkárně, která vyplyne po té utržené ručičce. Nebudu spoilerovat holoto, abych vás na tuhle srajdu aspoň trochu nalákal! Proč jsem se na to kouknul? Protože jsem si vzpomněl, že za klukovských let jsem to viděl a chtěl jsem zamáčknout nostalgickou slzu. Pro maximálně průjmový zážitek to chce vidět jen dabovanou verzi, která svoji špatností nemálokrát vyčaruje úsměv na tváři. Jo a masky a efekty jsou kupodivu na svoji dobu celkem v rychtyku (teda až na ten srandovní plod v té praktické/přenosné/nezničitelné skleněné nádobě).

plakát

Angel Heart (1987) 

Silné sousto a není to film pro každého. Dávám plný počet za perfektní zpracování počínaje sofistikovanou práci s kamerou, střih, budování atmosféry a špičkové herecké výkony. Dočkáte se příběhu zasazeného do 50. let v Americe, který svoji detektivní zápletkou neztrácí napětí a dokáže vás i místy pěkně vyděsit. Do toho velmi charismatický Mickey Rourke, démonický (a to doslova) Robert De Niro, tajemné propletené vztahy, šamanství a voodoo rituály, jazz a blues a vraždy, co mají podivný motiv. Dost mě film překvapil.

plakát

Angst (1983) 

Ve své době zřejmě znepokojující snímek, ale do jisté míry i dnes. Film o tom, jak se vyloženě psychicky narušený jedinec dostane na svobodu a začne tam, kde při zadržení skončil. Ano, příběh je založen na skutečném případu jednoho masového vraha a jedná se o hodně syrově reflektovaný počin. Prakticky bez dialogů jen slyšíme maniakovi myšlenky v jeho hlavě, jeho pocity a s hrůzou se stáváme přímými pozorovateli. Krom několika nepříjemných scén později po půlce se ale nejedná o nic vyloženě "nekoukatelného", jak tu někteří prezentují. Snímek jednoduše líčí vrahovo počínání, jeho psychiku, jeho dětství a neklade si nároky něco dokazovat nebo vysvětlovat. Víc čekat ani nelze. Mně ale Angst zas tak silný nepřipadal, abych mu dal více než trojhvězdu a kecnul si z něj na zadek. Ale chladnými vás určitě nenechá.