Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Oblíbené filmy (10)

Klub rváčů

Klub rváčů (1999)

Absolutní nářez s fantasticky napsaným scénářem, perfektními hereckými výkony, geniální režií, dravým střihem, hravou kamerou, stylovou hudbou a hlavně myšlenkami, které ve mně ještě nějakou dobu po zhlédnutí silně rezonovaly. Zapomeňte přitom na oslavu násilí či anarchistických spolků, kdepak, Klub rváčů je o něčem úplně jiném. Především je o absolutním zanevření nad materiálně založenou společností a odpoutáním se od svazujícího života ve společnosti plné pravidel, jež nedávají smysl. Dodnes jsou přitom všechny tyto myšlenky aktuální a dodnes jsem se vlastně nesetkal s podobně podmanivým zpracováním podobného tématu. Kritika společnosti prostě nikdy nebyla tak přesná, dravá, dynamická, dechberoucí a geniální jako právě tady. Díky všem těmto aspektům se stal Klub rváčů permanentním členem mého žebříčků nejlepších filmů všech dob. Už tak extrémně silný filmový rok 1999 by byl bez něj sotva poloviční, a to jsme se v něm dočkali takových klasik jako je Matrix, Americká krása či Šestý smysl. Více zde.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Naprostá akční pecka právem označovaná za nejlepší akční film všech dob. Přelomové efekty a dechberoucí akce v tomto snímku v podstatě definovaly a hlavně už navždy změnily tento žánr. James Cameron spolu se všemi zúčastněnými dokázal vytvořit nestárnoucí film, který se může s klidným svědomím i dnes, tedy skoro 30 let od svého vydání, stále zcela nahlas a bez servítek vysmívat všem napodobeninám a zbytečným pokračováním, jejichž kvality se mu, ani za pomoci mnohem pokročilejší technologie, prostě a jednoduše nemohou rovnat. Pro mě je to jednoznačně Cameronův nejlepší snímek, jímž se navždy zapsal do dějin kinematografie jako akční bůh, průkopník a inovátor udávající trendy. Více zde.

Poslední samuraj

Poslední samuraj (2003)

Historický velkofilm plně si uvědomující v čem tkví jeho silné stránky, natočený s citem a láskou k dané tématice, po němž budete mít chuť obléct samurajskou zbroj a vyrazit po boku Kacumota do rozhodující bitvy. Poetické a krásně pomalé záběry střídající nekompromisní a perfektně natočenou akci vás zde spolu s dokonale vykresleným prostředím a ohromující atmosférou, naprosto pohltí. V každém záběru je navíc cítit něžnost a respekt s jakým tvůrci k tomuto filmu přistupovali. To vše pak už jen podtrhují herci předvádějící své životní výkony a nádherný soundtrack, který si po zhlédnutí tohoto vyjímečného snímku budete chtít poslechnout ještě několikrát. Naprostým právem je tak Poslední samuraj mým vůbec nejoblíbenějším historickým velkofilmem.

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pulp Fiction je film, jež se vymyká všem zažitým postupům a servíruje nálož tolika nápadů, hlášek a legendárních scén, že by to klidně vystačilo na dalších několik filmů. Ať už mluvím o odříkávání Bible, čištění auta od rozstřeleného mozku, masáži nohou, zlatých hodinkách na klokanovi či klidných skřítcích, všechny ty scény jsou pro mě už navždy legendárními a pořád nemůžu uvěřit tomu, že je jimi všemi napěchovaný pouze jeden film. O tomto filmu už toho bylo napsáno v podstatě všechno a já tak jen dodám to, že je to opravdu naprosto geniální film, který jsem schopen si pouštět klidně celý týden dokola a pokaždé mě přitom absolutně dostane. Nic podobného už prostě nikdy nikdo nenatočí a mě tak nezbývá nic jiného než se sklonit před Tarantinovou genialitou.

Sedm

Sedm (1995)

Fantastický scénář Adrew Kevina Walkera je zde skrze bezchybnou režii Davida Finchera převeden na filmové plátno tak dechberoucím způsobem, že jsem měl po jeho skončení vážné problémy s tím to všechno rozdýchat a zpracovat. Ten film vás naprosto pohltí svou pochmurnou a nekompromisní atmosférou, která vás po celou dobu nenechá se od něj odtrhnout, i když si to při některých scénách budete velice přát, jen aby vás nakonec vyplivla zpět do reality, zničené a úplně vyčerpané. Budete nadšení a zároveň znechuceni, nikdy více ten film nebudete chtít vidět a zároveň si ho budete chtít okamžitě pustit znovu. Walker i Fincher zde předvedli neskutečné věci. Hlavně druhý jmenovaný právě tímto snímkem ukázal, jaký talent se v něm skrývá a každým dalším filmem, který natočil to pak už jen potvrdil. Bezchybná hudba a přesné herecké výkony pak už jen podtrhují a dokreslují tento úchvatný a zároveň absolutně zdrcující filmový zážitek.