Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Recenze (385)

plakát

Ad Astra (2019) 

Ad Astra je audio-vizuálně mistrovské dílo. Už jen úvodní scéna je dechberoucí a takovýchto scén ve filmu ještě několik přibude. Trailer lákal na poměrně blockbusterové sci-fi, reálně se však jedná o filozoficko-meditační film, který z 99% stojí herecky na Bradu Pittovi. Jestli se tomu dá něco vytknout, tak jedině finále, kterému chybí větší zvrat a překvapení, mám-li to srovnat třeba s Sunshine nebo Interstellar. Člověk přeci jenom od finále čeká něco extra a tady je finále velice přízemní, což mě osobně sedlo, protože to krásně podporuje celého ducha snímku.

plakát

Aftersun (2022) 

Klidná a melancholická dovolená, která pomalu ale jistě plyne. Nic neříká napřímo, jen tiše a klidně naznačuje. Nedá se říct, že by Aftersun při sledování nabízelo nějaký strhující zážitek, pod kůži se dostává velmi pomalu a s rozvahou. Závěrečné Under Pressure je pěkným zakončením, ale pravým finále jsou až nejisté pocity, které se dostavily až po konci závěrečných titulků.

plakát

Ahsoka (2023) (seriál) 

Nakonec je to celé plusmínus na úrovní Mandaloriana. Je to málo? Je to dost? Toť otázka. Za sebe říkám, že Dave Filoni bohužel spasitelem předaleké galaxie není. Je to pouze takový snaživý resuscitátor. Věřím, že kdyby Kennedy konečně vyrazili a dosadili místo ní právě Davea, tak by se fanouškům SW mohlo blýskat na zlaté časy, protože stejně jako jeho mistr George Lucas, tak i FIloni je spíše schopný plánovač a pomyslný duchovní otec než realizátor koncových projektů. Pozice, kdy by celému universu udával směr, ale to koncovku by nechal zručnějším lidem, by mu sedla lépe, stejně jako seděla Lucasovi. Ruku na srdce. Nejlepší věci ve Star Wars napříč médii nám Filoni nenaservíroval, stejně tak to nebyl Lucas a už vůbec ne Disney. Nene, nejlepší SW nám dali Irvin Kershner (Epizoda V), Tony Gilroy (seriál Andor), Drew Karpyshyn (KOTOR) či Timothy Zahn (všechny knížky o Thrawnovi). Právě poslední pán by Ahsoce jako hlavní tvůrce děje určitě slušel více. Filoni dokáže dodat zajímavé pointy - Thrawn, nová galaxie, Nightsisters, dark jediové hledající tajemné cosi a navíc k tomu všemu dohodí oblíbené originální postavy. Jako celek to však nefunguje, stejně jako nefungoval Boba Fett. Ahsoka trpí otřesnými plot armory, spoustou nelogičností a ztrácením času, které občas není ani kompenzováno fanservisem a zůstává jen vata, kdy se mohl děj posunout mnohem dál. Vypadá to jako ty velké Star Wars, charisma Raye Stevensona skrze obrazovku naplní celý dům, Huyang je okamžitým miláčkem diváků a tak dále. Spoustu věcí tam je super, ale stejně tak není super, že je to rozfrcaný do osmi epizod, když to nakonec neuzavře prakticky nic a odpovědí dodá jen velmi velmi poskrovnu. Těším se na Skeleton Crew, těším se na Acolyte, těším se i na pokračování "filoniversa", jen se prostě člověk nezbaví toho hlásku v hlavě, který mu připomíná, že tohle Star Wars je od svého stropu dost daleko.

plakát

Ahsoka - Část 8: Jedi, čarodějnice a vojevůdce (2023) (epizoda) 

Finále je fajn, možná jen ok. Plot armor, nelogičnosti i fakt, že je to celé jen vata k tomu, co je každému jasné, že se stane. A kde je Baylan a Shin? Opravdu jen cameo cliffhanger? Nedá se to považovat za uspokojivé ukončení, když jsme nedostali žádné odpovědi a celé to byl vlastně jen prolog k tomu, co bylo každému jasné.

plakát

Alenka v říši divů: Za zrcadlem (2016) 

Jelikož jsem první Alenku viděl ve 3D, tak jsme u druhého dílu přešel o level víc, a proto jsem na film zašel ve 4DX. Byl to skutečně výborný zážitek, který mohu doporučit. Jinak k samotnému filmu. Je na něm vidět, že se s dvojkou tak nějak nepočítalo, a tak základní pohnutky postav někdy trochu skřípou. Ovšem musím uznat, že tempo má film opravdu dobré a celkový vizuál je neodolatelný. Postav jsou stejně jako v minulém díle fajn a celkem baví. Efekty zvládnuty na výbornou, takže člověka nudit nebudou, i když zobrazují někdy trošku skřípající scénář. Slušné pokračování. 9/10

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

O level lepší než jednička, ale pořád ne ten Spider-Man, kterého by člověk chtěl. Velké plus za romantickou linku, ta se velmi povedla.

plakát

Andor - Oko (2022) (epizoda) 

Druhé minifinále drží trend, takže se jedná opět o chytře napsanou a strhující záležitost. Celé to vypadá nádherně, drží to napětí a opět to ve mně vyvolává radost, že jsem fanouškem Star Wars. Je ostudné, že se o tom nemluví víc jen pro to, že tam není prvoplánový fanservis a merchandisingové blbůstky, přitom takhle mělo SW vypadat už od roku 2015.

plakát

Andor - Season 1 (2022) (série) 

Vyhráli jsme a konečně tu máme úžasné Star Wars, které tu mělo být už dávno. Z Rogue One se vyklubal nejlepší film Disney éry. Z Andora je naopak nejlepší seriál. U obou projektů se moc nečekalo a kladla se spíše otázka, jestli nejsou lepší témata k prozkoumání. Ony asi i jsou, jen se jich většinou ujmou úplný břídilové a dopadá to všelijak. Tady máme Dana Gilroye, který sice asi není největší Star Wars fanboy, ale je to setsakramensky dobrý scenárista, který navíc dostal dost volnou ruku, takže tu nemáme ani kompromisy. Perfektní Luna, Skarsgård a Serkis ukazují, že předaleká galaxie může být zcela pohlcující i bez světelných mečů. Všechno tady neuvěřitelně funguje, vypadá to krásně a narozdíl od Obi-Wana to má i skvělou režii. Jestli se druhá série posune ještě víš, tak zas budou Star Wars skvělé.

plakát

Andor - Teď jdem ven (2022) (epizoda) 

Tohle už snad ani není od Disneyho. Andor nemá právo být takhle nářezový a brutálně masakrovat jakoukoliv SW tvorbu od Epizody III. Nové věci měly světlé momenty, nejlepší byl právě Rogue One, ale tohle je někde jinde. Konečně zase áčkový filmaři dělají v předaleké galaxii. Vizuál, režie a konečně i herci dávají naprosté maximum a vyplácí se. Žádný vrtání se v minulosti, žádná prvoplánový camea, žádné zostuzování odkazu. Fanoušci se konečně dostali, co si zasloužili, a je to nádhera!

plakát

Andor - Zúčtování (2022) (epizoda) 

Finally, some good fucking Star Wars! Po dokumentu o tuskenech s dvěma epizodami Manda a fanfikci o Obiwanovi tu konečně máme pořádnou dávku předaleké galaxie. Andor se vykašlal na věčnou nostalgii, na sílu tlačený humor i na roztahaný koncept odněkudnikam a místo toho servíruje originální špionážní thriller v parádním hávu. Nápad s minifilmy vypadá velmi slibně, nové postavy, jednotky i planety jsou svěžím větrem, který SW potřebovalo. Celé to strašně šlape a je to stylový. Jestli to takhle půjde dál, tak ono se to Disney fakt možná z toho srabu aspoň trochu vyhrabe.