Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Horor
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Onibaba

Onibaba (1964)

Film jsem viděl více méně náhodou, před mnoha lety, kdy končil tzv. "Promítací monopol." Po sametové revoluci se mi to poštěstilo znovu, protože byl promítán v rámci nějakého festivalu v "hotelu Pyramida" v Praze 6, Břevnově. Nyní jsem naprosto klidný, protože ho mám na CD, takže se k němu mohu vrátit kdykoli se mi zamane. Nehodlám popisovat jeho děj, který je poměrně jednoduchý. Mám-li však říci co mě na něm fascinuje, tak je to především atmosféra, kterou umocňuje černobílé provedení a práce se zvukem (viz šustot trávy na začátku). V barvě by to nebylo ono. Je to úžasně vypointovaná pohádka (byť jako ve středověkých kulisách) pro dospělé, v němž nakonec vítězí láska a touha, neřkuli chtíč. Mladá hrdinka filmu prostřednictvím těchto emocí překoná strach z tchyně, přírodních živlů i strašidelné masky. V době, kdy se snímek v našich kinech promítal, jsme se setkávali s vcelku sterilními příběhy, takže syrovost hororového příběhu a odhalená ženská ňadra dodávala filmu punc nezvyklé opravdovosti. S něčím takovým jsme se tehdy totiž běžně nesetkávali. V tomto směru je signifikantní, že když jsem na "domáci kino" pozval dospělé děti, tak moje nadšení zdaleka nesdílely.

U pokladny stál...

U pokladny stál... (1939)

Korupce byla vždycky a bude! Když se to vezme ze správného konce, tak se udělá úžasná sranda a korupce nevadí! Burian excelentní!

Osvícení

Osvícení (1980)

Většina Kingových románů ve filmovém zpracování nevyznívá příliš dobře. Převést styl jeho psaní na plátno je prakticky nemožné. To neplatí o „šajningu.“K tomu nepochybně přispěl genius režiséra Stanley Kubricka a vynikající výkon Jacka Nicholsona. Nechci se rouhat, ale zdá se mi, že film je minimálně tak dobrý jako sama předloha. Scénáristé si z románu vzali to, co potřebovali, nezabývali se méně podstatným či nepřevoditelným a příběh dotáhli k dokonalosti. Kdo knihu četl, nebude zklamán. Kdo ji nezná, musí být i tak spokojen. Že sám autor předlohy nebyl se zpracováním nadšen je věc, v tomto případě, podružná a zároveň příznačná.

Milenec

Milenec (1992)

Poněkud přeslazená romantika, ale nemohu si pomoct.

Mrtvá zóna

Mrtvá zóna (1983)

King a Poe s Havranem je pro mě úžasná kombinace. Tahle kingovka vyhmátla to podstatné, až netuším jestli se líbila samotnému Stephenovi (jako se mu nelíbilo Osvícení). To ale nevadí, byl to inteligentně zpracovaný námět, střízlivě, bez zbytečných efektů, důvěryhodně. Jeden z nejlepších, pokud jde o mistrovy předlohy. V třiaosmdesátém mohl v Česku (ČSSR :-) těžko někdo tušit jak pravdivé jsou ty politické maškarády a co se za nimi může všechno skrývat. Pod "moudrým" vedením KSČ s národofrontovními volbami něco takového nebylo k uvěření a chudák autor si u nás ostatně ani neškrtl. Jen mně trochu rozladil ten dojácký závěr. Proto 90 %. Na druhé straně ale mohl divák divák odcházet s pocitem, že všechno je vyřešeno a dobro zvítězilo.

Crash

Crash (2004)

Dalo by se říct: "Příliš mnoho náhod," ale na nich byl ten snímek postaven. Samozřejmě nejen na nich, protože ta globální frustrace je tak dusná, že mně nezbylo nic jiného, než dát 5*.