Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Pacifik

Pacifik (2010)

Srovnání s Bratrstvem neohrožených se nabízí, ale řekl bych, že Pacific jej válcuje. Tahle série má samozřejmě smůlu, že přišla až po prve zmiňované, kdy prvotní nadšení z toho, že HBO dokáže vytvořit realistický a kvalitně natočený válečný seriál již trochu vyčpělo. Dle mého názoru však Pacific překonává Bratrstvo přesně tím, čím drtí Tenká červená linie Zachraňte vojína Ryana. A tím je snaha jít pod povrch, dostat se co nejhlouběji do nitra vojáka. Oceňuji, že tu chybí jednoduchá nacionalistická poselství, že hrdinové nepronášejí patetické proslovy o tom, jak je třeba bojovat za vlast... Místo toho je jen násilí, hrůza, zoufalství, ztráta lidskosti, snaha přežít. Možná se to všechno zdá již omšelé a klišovité, ale proč by to také nemohlo být pravdivé? Velké plus si rovněž zaslouží smysl pro historický detail, precizně použité dobové vybavení a zbraně. Jednoznačně nejlepší válečný seriál...

Profesionálové

Profesionálové (1977)

Když jsem byl malý, dělali jsme si s kamarády průkazky CI5 a hráli si na Bodieho a Doyla. Vždycky jsem fandil spíš Bodiemu. Když jsme poprvé přiletěl do Londýna, byl jsem nadšený, že architektura předměstí je přesně taková, jaká byla v Profesionálech. Dětství holt člověka formuje. Snad proto mám tenhle seriál tak rád a myslím, že v akčním žánru pořád patří k absolutní špičce.

Byli jednou dva písaři

Byli jednou dva písaři (1972)

Jednoznačně jeden z nejlepších komediálních seriálů všech dob. Herecké mistrovství pánů Sováka a Horníčka, z jejichž výkonu přímo srší, jak je natáčení bavilo (i přes tragické skutečnosti úmrtí Horníčkova syna) a jak si svůj improvizační prostor dokonale osvojili. S knihou tak nemá filmové zpracování prakticky skoro nic společného a dovolil bych si říct, že to samé asi platí i o Dietlově scénáři. Z jednotlivých scén přímo čiší duch improvizace, herci si vzájemně nahrávají a zdařile chytají nahrávky toho druhého. Úplně vidím štáb, jak se při natáčení válí smíchy po zemi...

Pustina

Pustina (2016)

"Tady to končí, v díře v severních Čechách, tady to končí, chci žít v tehdejší současnosti. " zpívala kdysi česká hardcore kapela GNU a přesně tak se dá shrnout i nálada a vyznění seriálu Pustina. Ta na místní poměry nebývale hustá atmosféra, přesně vystižené lidské charaktery a příběh rozehraný do nejmenších podrobností je přístup, který mi sedí. Pustina se vám zavrtá dost hluboko pod kůži. Jak je něco u nás vyzdvihováno do nebes, stavím se k tomu většinou obezřetně, ale v případě Pustiny se opravdu jedná o seriálovou špičku. V podstatě tu není slabých herců a i z hlediska dalších filmových profesí marně hledat, co by šlo vytknout. Moc se mi líbilo i zpracování úvodní znělky a titulků, dobré bylo i to, že v každém díle se objevil jeden z předrevolučních hudebních hitů, jimž vládne Bláznova ukolébavka od Petra Nováka. Vedle Pout nějak nevidím v posledních letech žádnou tuzemskou konkurenci.

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Tenhle seriál mě dlouho míjel. Občas nějaký díl, hlavně někdy kolem 6 série, ale okouzlení se nedostavovalo. Pak jsem ale takhle jednou - ani nevím proč - začal sledovat TVT od prvního dílu a byl jsem nadšen. On totiž ten začátek, kdy se s celým mimoňsko-vědeckým světem seznamujete, je naprosto nejlepší. Pozdější díly, kdy jde spíš o vztahy - taková modernější verze Přátel - již nejsou ono, i když i jim jsem po několika slabších kusech přišel na chuť. Ono se ostatně pak již nedá odolat a chcete vědět, jak se to celé bude dál rozvíjet - inu klasický seriál. Nakonec tedy super, mix inteligentního humoru a teenagerovské sprosťačinky.

Most

Most (2011)

Tak zatím jsem viděl pouze III. sérii a spadla mi čelist. Tak dobrý kriminalistický seriál jsem už dlouho neviděl. Napětí, bizarnost, vtip (hlavně u Sagy), propracovanost postav a prostředí Kodaně a Malmö je naprosto neodolatelné spojení. Jdu dohánět, co jsem zameškal a sehnat si předcházející série. UPDATE: Tak u první série rovněž jízda světelnou rychlostí. Propracovaný příběh, šokující vraždy a strhující finále. Víc týmová práce než u třetí řady, Saga malinko méně asociální než později ...UPDATE II: druhá série asi dosud nejlepší. Konec má rozměry antické tragédie. Nemám slov a musím na to pořád myslet. UPDATE III: čtvrtá série ze začátku dost temná, případ zamotaný až hrůza. Pachatel se dá sice tipnout, ale pozadí případu rozhodně ne. Vedle toho výrazné linky osudů Henrika a Ságy. Opět super, ale přišlo mi to takové smutné ... Každopádně celá série vynikající, zachovávající si vysoký standard a každým dílem potvrzující svou výjimečnost.

Temný případ

Temný případ (2014)

SÉRIE 1: napadá mě příměr ke knize, do které se nemůžete začíst a cca od jedné třetiny ji naopak nemůžete odložit. Temný případ se rozjíždí fakt pomalu, spousta existenciálních keců, přeskakování v čase a veskrze nesympatičtí hrdinové. Pak ale začnete chápat, ponoříte se do světa detektivů Rusta a Martyho a posadí vás to na zadek. Zvlášť když Mathew McConaughey i Woody Harrelson herecky válí doslova božsky. Depresivní záležitost o krutosti života se spoustou opravdu podmětných úvah, kde vyšetřovaný případ je spíš jen kulisou příběhu, kde fakt jen málokdo má štěstí. Zůstane vám to dlouho trčet v hlavě. A ta hudba, to je prostě bomba! SÉRIE 2: Tak tohle jsem opravdu nečekal. Druhá série je jiná než úvodní, ale stejně dobrá. Temnota prostupuje kalifornským maloměstem až do duší všech zúčastněných. Ani jeden z hrdinů není černobílý a každý má ruce trochu od sraček a krapet od krve ... Ústřední čtyřka Farell, McAdams, Vaugh a Kitsch válí a směle konkurují Harrelsonovi s McConaugheym z jedničky. Opět super hudba a skvělý vizuál. Dokonalost sama ... SÉRIE 3: Ačkoliv jsem měl být připraven dvojkou, tak jsem zase překvapen o vzrůstající kvalitě tohoto seriálu. Opět velice kvalitní práce, trochu návrat ke stylu vyprávění a poetice jedničky, ale ne úplně ... Už mi došly superlativy, takže se spokojte pouze konstatováním, že jsou na světě díla, která si udržují své kvality, navzdory ubíhajícím letům a měnícím se autorům.

Ovládací panel
6 bodů