Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (269)

plakát

Kapitán Phillips (2013) 

Vynikající docudrama, co také jiného od Greengrasse čekat. Přesto, není to dokonalý učebnicový kousek, myslím, že vycukanost záběrů a stříhání v některých dramatických vrcholech už bylo za hranicí divácké stravitelnosti a také se dalo ubrat trochu ze stopáže. Úplný závěr ale díky promyšlenému budování příběhu dvou hlavních postav a gradování napětí funguje skvěle, Tom Hanks geniální, takže silné 4*.

plakát

Kandidát (2013) 

Kladně musím hodnotit dravost a drzost, s jakou se do toho tvůrci vrhli, a přitom v celku neselhali. Je to zábava, vizuálně místy okopírovaná od zámořských vzorů, ale přesto až strhující, s povedenými dialogovými výměnami. Humor je mnohem více absurdní než černý nebo ironizující, to taky beru. Bohužel pár věcí skřípalo, především zvuk (mluvené řeči místy fakt není rozumět a postsynchron se úplně netrefuje), postava biskupa (v rámci jinak nadupaného filmu vám stihne pronudit díru do hlavy) a některé úplně zbytečné režijní hříčky, které zaplácnou několik minut, v příběhu nemají co pohledávat a samy o sobě neobstojí. Celkově ale jsem za úspěch posratého Kandidáta rád.

plakát

Tahle země není pro starý (2007) 

Nevím, co jsem čekal, ale bylo to asi pořád málo McCarthyovské, což bude asi problém, jak mám tu knížku strašně rád. A další problém bude, že jsem to viděl až po Skyfallu, takže Bardemova postava mi tak nějak pořád expandovala příliš daleko přes rámec toho, jak byla napsaná. Je to snad až moc výrazný herec a ty role jsou si podobné. Výborný film, můj osobní dojem zhruba tak leze přes 70%, uvidím, jak to vyjde příště.

plakát

Pompeje (2014) 

Schematický, předvídatelný, z velké části odjinud převzatý a navíc hloupý scénář se směšnými dialogy a slabými postavami, které jsou ještě hůř zahrané než napsané. Průměrný vizuál, vzhledem k stomilionovému rozpočtu spíše zklamání co se CGI týče, zbytečné až otravné 3D navíc. Souboje bez nápadu, zabité zběsilým střihem a takřka chybějící choreografií. Technicky bez větších problémů, vyznění tedy nikoliv trapné, ale rozhodně nezajímavé. Stylově tragický film o antické katastrofě to také není, jen čistokrevné béčko bez zábavného potenciálu. Nechceš.

plakát

Iron Sky (2012) 

Prodat jen sotva dobrou hlášku je kumšt a tady se to daří jen tak v polovině případů. Hype byl přehnaný, dneska už si na nácky z Měsíce sotva někdo vzpomene, ale přesto je to pořád legrace. Více méně povedená legrace ve více méně fanouškovsky vydařeném sci-fi. Podstatné je, že z Iron sky sálá nadšení tvůrců každým filmovým políčkem. To nadšení mě docela chytlo a potěšilo, stejně jako úroveň těch větších vesmírných záběrů.

plakát

Hra na hraně (2013) 

Moralitka, která by chtěla být drsným krimithrillerem, ale nepřináší napětí, důvtipné postavy ani zajímavý příběh, natož férové rozuzlení. Aneb když hrany zůstávají oblé a hra neprůhledná, nahraně se cítí jen divák.

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Tak je to Středozemě, nebo není? Po prvním díle převládá očekávání, co ještě přijde, a jestli převáží Jacksonova bezuzdnost nebo Tolkien-Jacksonovská poetika předchozí trilogie. To natahování Neočekáváné cesty opravdu místy bolí, především ve scénách a příběhových liniích, které jsou vycucané z prstu. Radagasta prostě musím nenávidět, protože jeho hlášky jsou tak tupé, že mi bylo k pláči... Azog vypadá blbě. Vlastně všechno, co by se v Pánu prstenů řešilo maskami a tady se řeší CGI, vypadá blbě. Trpasličí banda je moc velká na to, aby bylo možné si ji oblíbit, ač na to máme tři hodiny. A její zábavné souboje příliš cirkusové, než aby udržely pozornost u dramatického oblouku. Na druhé straně nějaký oblouk tu je, ačkoliv všichni víme, že to je první díl ze tří, je tu jasný začátek i konec. Výhled do budoucna je lákavý, přesto je Neočekávaná cesta na nějaké úrovni uzavřeným dobrodružstvím, které něco v rámci samostatného filmu vyřeší. Dalšími pozitivy jsou Martin Freeman a opět Ian McKellen, pro roli zrození. A Jacksonova odvaha šlápnout do toho nejvelkolepějšího, co může dnes velké plátno nabídnout. Takže zatím nehudruju moc nahlas a doufám, že jako celek a rozšířeně to bude vlastně po premiéře třetího filmu působit dobře.

plakát

Zkrat (2011) 

Uvěřitelná akční hrdinka, se kterou byste se opravdu nechtěli dostat do křížku, bohužel v nepříliš akčním snímku bez chuti a zápachu. Vojanda Mallory je tvrďačka k pohledání, jako hlavní charakter však za srdce nechytne, protože po celou dobu udržuje jediný 'pokerface' herecký výraz. Kolem ní se to hemží hereckými hvězdami, které však jako by se nudily a odškrtávaly si spolupráci se Soderberghem. Ten navíc jako režisér, kameraman a profesionální experimentátor selhává v akčních scénách, které více nudí, než pumpují energii. Nekouká se na to zle, Soderbergh má svým způsobem jistě všechno geniálně zmáknuté, ale z divákovy strany nutně převládá nezájem.

plakát

G.I. Joe 2: Odveta (2013) 

Bezuzdný vodotrysk přepálených fanzazií podruhé, tentokrát o něco konvenčnější než v podání Sommerse, ale o nic míň příběhově vypatlaný. Na pořádný akčňák je to málo špinavé, v kontaktních soubojích se prostě víc tančí než mlátí. Těch 50% vlastně odtáhne na bedrech Dwayne Johnson, ostatní jsou jenom do škatulek, ačkoliv samozřejmě Adrianne Palicki se nebránim nikdy. Raye Stevensona málo. Bruce Willis úplně zbytečně. Celkově...jakoby proč ne, ale nikdy víc.

plakát

Enderova hra (2013) 

Další neuzavřený první díl kdovíčeho, co se možná pokračování ani nedočká, s osvěžujícím dominantním hlavním hrdinou, ale nevyužitým potenciálem. Rámec nabízí morální dilemata i prostor pro skutečné drama, příběh je tak nedotažený a potrhaný, že se nakonec nic napínavého nemůže ani odehrát. Jakkoliv všechny efektní obrázky vypadají docela slušně, Gavin Hood neodvyprávěl nic, co by stálo za větší či opakovanou pozornost.