Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (1 391)

plakát

Ví o tobě (2021) (seriál) 

První epizody jsou na hraně lehce tajemné vztahové limonády, kterou bych, pokud by takto byla míněna žánrově od počátku do konce, zcela jistě nedokoukal. Nicméně nahlodán příslibem dějových veletočů jsem vydržel a dočkal se tedy i překvapivého (bez ironie) finále, které sice není stoprocentně novátorské (vzpomněl jsem si na jeden starší thriller s podobnou koncovkou, jehož jméno kvůli spoilerování nebudu uvádět), ovšem i tak naplnilo očekávání. Kdyby byla miniserie o polovinu kratší a herecké výkony nebyly někdy tak směšně křečovité mohla to být svižná,zajímavá a zábavná podívaná. Takto ve výsledku nevyvažený dojmový průměr.

plakát

Ví o tobě - Náhodná setkání (2021) (epizoda) 

Serie začíná setkáním vyloženě sexy Simonou Brown a podivného Toma Batemana a pokračuje jako zvláštní soap opera včetně hereckých výkonů. Nicméně prokletí všudypřítomných recenzí a anotace u mě vzbudily očekávání, že kde ještě o něco jiného než o plochý milostný románek. Dobrá dám tomu šanci, lehce jiskřivá atmosféra by mohla být příslibem ojedinělého zvratu nebo prostě něčeho zajímavého, co by ospravedlnilo investovaný čas v křesle před TV.

plakát

Červený trpaslík - Série 13 (2020) (série) 

Trpaslík se dočkal už před lety avizovaného celovečeráku, který, pravda, je celovečerákem jen napůl, protože jako samostatný film bez serií by působil trochu televizně a neúplně. A jako doposud všechny přidané serie (s výjimkou deváté, která klesla i pod průměrnou sedmou) působí sympaticky a jsem za ní rád. Vlastně ani nevadí, že kluci z Trpaslíka točí pořád dokola stejné fory, že vypadají už dost sešle a že dějová zápletka není žádná sláva, protože kdo se před lety zasmál u prvního dialogu Listera s Rimmerem, zasměje se zase.

plakát

Dark - Adam a Eva (2020) (epizoda) 

Poprve v Darku jsem mel pocit, ze serii spadnul retez a ze chaos je prilis velky.

plakát

Dark - Ráj (2020) (epizoda) 

Poslední díl jsem si pustil po několika měsících po zbytku seriálu, takže jsem si musel připomenout, kdo a odkud je v záběru k vidění. Také moje nadšení trochu opadlo, nicméně musím přiznat, že finále, vlastně docela subtilní a navíc logické (aspon pokud mohu posoudit), bylo velmi důstojné a zanechalo ve mě pocit dobře promyšleného a dotaženého scénáře.Nevím, jestli se na seriál podívám někdy ještě jednou - spíš ne - ale věřím, že být fajnšmekrem, opakovaný pohled by mě se znalostí konce bavil. Rozuzlení za doprovodu What a Wonderful World od Soap&Skin ve stylu Nico bylo velmi stylové.

plakát

Chalífát (2020) (seriál) 

Nečekal bych, že zrovna seriál ze Švédska mi předloží syrovou, nepříjemně realistickou podívanou na dopady extrémních projevů islámu na liberální Evropu,ale stalo se. Nemůžu napsat, že mě situace ohledně neutuchajícího přílivu muslimů a možných souvislostí znepokojila, protože osobně jsem znepokojen už dlouho, nicméně pohled na poměrně velkou míru švédské bezbrannosti tváří v tvář promyšlenému prosazování jiné kultury mě naplnilo jistou formou letargické zádumčivosti. Neradostná podívaná.

plakát

Chalífát - Epizoda 1 (2020) (epizoda) 

Civilně, velmi působivě podaný rozjezd. Všechny tři hlavní linky (Pervin a manžel z IS v Sýrii, Fatima ze speciální jednotky, škola) jsou mimořádně zajímavé, atmosféra téměř dokumentární. Výborný začátek, jsem hodně zvědavý na pokračování.

plakát

Chalífát - Epizoda 8 (2020) (epizoda) 

Dobré zakončení, i když děj byl pro mě vzhledem k předchozímu ději na hraně uvěřitelného. Švédská tajná služba se ukázala jako ne úplně neschopná, nicméně po cestě zůstalo ležet pár osobních tragédií a závěrečné upozornění, že z dlouhodobého hlediska o žádný happyend rozhodně nejde.

plakát

Jako v bavlnce (2020) 

Pike, Dinklage i dvorní allenovská Dianne West jsou výbornými herci, údiv nad chováním jejich postav a nad nepatřičností jejich výrazů v různých situacích tedy přičítám scénáristovi a režisérovi s dodatkem, že na vině může být nepochopení nebo nepřijetí žánru - zvolené pojetí trochu ujetých, nepravděpodobných krimi mě přestalo bavit už před třiceti lety a jejich oprášení ve mě nevyvolalo žádné nadšení.S bídou jsem dokoukal (proč? stejně mi na žádné z postav nezáleželo) a litoval zbytečně nasazených hereckých kvalit. Další zaměnitelná netflixová podívaná.

plakát

KDO JINÉMU JÁMU Rudolf Slánský (2020) (TV film) 

Vadasem podané komunistické čistky (lépe řečeno justiční vraždy) mezi komunisty nepůsobí tak zvráceně jako dokument o Miladě Horákové, prostě z toho důvodu, že nad koncem Slánského asi většina diváků bez lítosti pokrčí rameny. Emočně má tohle sledování podobný dopad jako třeba konec Röhma - historický náhled na fungování zločninných organizací. Záběry ze soudní síně jsou samozřejmě zajímavé, uvítal bych ovšem větší ponor do Slánského minulosti, pro vnímání, tak řečeno, v hlubších souvislostech. Přesto, dobrý počin!