Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (1 391)

plakát

Roman Polanski: Pravdivý příběh (2008) 

Forma není vůbec objevná, ale obsahově dokument režisérovu soudní anabázi mapuje vskutku puntíčkářsky. Slovo dostává nejen tehdejší žalobce nebo Polanského obhájce, ale i spousta dalších lidí, které se v té době s Polanským setkali nebo mají k tématu co říct. Těžko říct, jak moc je Zanovich citově zainteresovaná, ale přišlo mi, že manippulaitní není, a pokud ano, tak šikovně. Slova žalobce ("Nedivím se že utekl") a popis soudních hrátek příslušného soudce tuhle domněnku podporují. PS P Polanského vydání žádaly Švýcary v roce 2010 a Poláky v roce 2016, neúspěšně. V roce 2017 se kvůli odporu feministek vzdal místa v porotě Cesarů. Žádost oběti Samanthy Gemeirové o zproštění (!) režiséra obžaloby kalifornský soud odmítl, v Evropě se naopak Geimerové podařilo o stažení obžaloby soudy přesvědčit. Každopádně Polanskiho život nebyl procházkou rájem..

plakát

Simpsonovi - Homer jde studovat (1993) (epizoda) 

Zloděj: "Kontrola peněženek". Nerdové : "Prosím, tady jsou, ale myslím, že jsou v pořádku." Zloděj (odchází). Homer (překvapeně) "To byl falešný kontrolor!"

plakát

Simpsonovi - Šáša Krusty je zrušen - Šáša Krusty má padáka (1993) (epizoda) 

Ve zlaté éře seriálu překvapivě nudný a utrápený díl, a to přesto, že se to v něm jen hemží přizvanými celebritami (Bette Midler, Luke Perry aj). Speciální poznámka pro překladatele: Uvádět Red Hot Chilli Peppers jako Papričky a nadto nadabovat jejich originálni Give It Away (navíc s raritně změněným textem) může jen totální ignorant

plakát

Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004) 

Pro mě jediný pětihvězdičkový Potter. Atmosféra je skvělá a po dětské Columbusově režii správně temná, Cuaron si ale přitom dovolí řadu skutečně vtipných okamžiků ("Výborně, Harry" u hipogryfa). Navíc je třetí díl originálnější než ostatní díly díky druhé polovině a příslušným časovým souvislostem. Všechno tu přesně sedí, Williamsova potterovská hudba, zlo je zlé, famfrpál je stále ještě zábavný, Ron, Hermiona (ta pěkně vyrostla!) i Harry najednou nejsou dětmi, ale teenagery a Cuaron dá téměř všem scénám osobitou pečet. Osobně dost lituju, že už nikdy nedostal příležitost ani v jednom dílu.

plakát

Simpsonovi - Ctěný pan Homer (1992) (epizoda) 

"Tady na tom místě se psali dějiny. V roce 58 přesně v tomhle rohu řekl Buddy Holly: V týhle díře točit nebudu"

plakát

Simpsonovi - Homer na pálce (1992) (epizoda) 

"Byla velká bouřka. Sebral jsem největší kus plechu a běžel se schovat pod nejvyšší strom na zahradě." Aniž bych se o baseball (zde přeložený jako softball, v rozdílech aby se prase vyznalo) jakkoli zajímal, celý děj jsem výtečně bavil. "Jste lepší než já? Já vás neznám, ale..jo."

plakát

Byl jednou jeden dům - Stěhovavá trafika (1974) (epizoda) 

Divák musí zalapat po dechu, jaká plejáda herců se mu představuje, takové obsazení se hned tak nevidí. První díl si pro sebe i při té ohromné konkurenci urve Miloš Nedbal, který svého radního Nerudného hraje jako z partesu. Výborný vstup do miniseriálu, jediné, co je trochu rušivé, je přílišná divadelnost pomalu deklamovaných dialogů a lehce knižní bonmoty, tak jak Patrokles Adamíra lidé opravdu nemluví (Ale přitom se na Adamíru krásně kouká). Ale to se dá u dvojice Otčenášek/Dudek očekávat a v době vzniku to nebylo neobvyklé.

plakát

Přátelé - Zásnubní fotografie (2000) (epizoda) 

Monika radí Chandlerovi s focením: Zkus třeba výraz vzdáleného překvapení...Takhle ne:..Chandlere, co je s tebou? Ta fotka má vyjadřovat "Monika a Chandler se vezmou", a ne ''Místní občanka zachránila tonoucího idiota"

plakát

Jan Žižka (1955) 

"Ted, děti, hrr na ně!" Ideologicky stojí Jan Žižka okatě na straně komunismu, ve filmu, podobně jako ve skutečnosti (i když srovnávání v časových návratech vždy zaručeně kulhá) Vtáhnutí do děje, emoce a neočekávaně drsný výklad jedné z nejzajímavějších časů našich dějin jde ovšem Vávrovi výborně. Vávra si leccos poupravil,s tím viditelně neměl problém přesto jde o historický film, se snahou aspon o nějakou tu přesnost (vsuvka se Zikmundem majícím na starosti obranu Evropy před vpádem Osmanské říše, třeba). Štěpánkův Žižka je bez diskuse osobnost, husité svou vírou až fanatismem až děsí, ale i dojímají proradní křižáci s katolickými oportunisty vzbuzují odpor, mistrně natočená bitva u Sudoměře stojí vždycky za nové shlédnutí. Je dobré si připomenout, že Žižkova taktika byla vskutku fenomenální, kališnická armáda ve své době téměř neporazitelná (husité plánovali spanilé jízdy po celé Evropě) a Žižka sám jako neporažený je rozhodně ikonickým vojevůdcem českých dějin. Vávrův film takový oslavný dojem po právu vyvolává.. Obdivuhodný patnáctiletý odboj, nejprve všelidový, později už vedený hlavně z pozice extremních sirotků, neskončil bitvou u Lipan, jak je všeobecně věřeno, naopak, Žižkova historická stopa byla časově výrazná. Díky Husitům se na téměř dvě stě let posunula atmosféra ve společnosti (dobrých padesát let před Lutherem!), ćeské stavy získaly víc prestiže a výhod v rámci císařství a zanechaly stopu, která pomohla v pozdějším nebezpečí rozpuštění češtiny v německém kulturním kotlíku. To všechno až do bitvy na Bílé hoře,kdy se časy změnily, včetně zákazu přijímání podobojí a vyznávání husitské víry. PS Škoda, že Vávra místo husitské trilogie nezpracoval české vojevůdce, místo pocitu ublíženectví jsme mohli mít hrdou sbírku sebevědomých portrétů (Radecký, Přemysl Otakar 1, 2, Kutlvašr, legionář Syrový, Píka) nebo ještě lépe hrdinů solitérů (Tři králové, yýsadkové jednotky včetně operace Anthropoid). Já vím,historicky blbý nápad..