Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (956)

plakát

Wonder Woman (2017) 

Rád bych pobyl víc času na Themyskiře. Naivita Diany, která byla neustále sestřelovaná Stevem, pro mě už nebyla plnohodnotnou náhradou, i když mezi sebou měli potřebnou chemii. Arés svůj potenciál zahodil brzy lacinými výkřiky. Kvalita akce byla kolísavá, škoda že ta nejhorší část připadla na konec. Z filmu bylo cítit retro, stylizace byla zdařilá, ale z období Velké války šlo vytěžit o něco víc. A ani kvůli Wonder Woman jsem DCEU nepropadl.

plakát

Švýcarák (2016) 

Musím zde zmínit jeden bolestivý filmový zážitek: Absurdistán. Zde je totiž ukázán zoufalý film o prdění, který vyhraje Oscara. Švýcarák však dokazuje, že jde s citem a kvalitně zfilmovat cokoliv, a pokud by mu vyšly vstříc úplně všechny okolnosti, tak Oscara nebo nominaci mohl získat. Ano, film je bizarní a rozhodně není pro každého. Já ho navíc podezírám, jestli se mě nesnaží obalamutit a přinutit k tomu, aby se mi líbilo něco, co je vytvořeno k přetvářce a vydávání za umění něco, co si to nezaslouží. Zatím jsem však k tomu nenašel jediný důkaz a ten jeden, který mám, říká, že snímek je upřímný a má velké srdce. (Netflix)

plakát

Vražda v Orient expresu (2017) 

Těší mě, že se stále do kin dostanou filmy, které na mě působí staromilsky. Sice se Poirot trochu přibližuje pojetí jiného detektiva, ale pořád jde v první řadě o tradiční zpracování. Velkých invencí ani riskování se tak nedočkáme, ale jako novodobá aktualizace je to dostačující a ospravedlňující. Za zmínku stojí i práce s kamerou ve vlaku, záběry krajiny a hudba. A konec byl silnější, než jsem čekal, jelikož jsem už znal vyústění. I napětí však bylo na dosah už před finálem, například v dialozích. (Třebíč, kino Pasáž)

plakát

Thor: Ragnarok (2017) 

Z nezájmu se se podařilo Thorovi probojovat na špičku mého nejočekávanějšího marvelovského počinu tohohle roku. A býval bych odcházel z kina i spokojený. Je hodně znát, že každý díl byl uchopen jiným způsobem a dohromady vytvářejí nesourodou trilogii. Dozvěděli jsme se minimum informací o Asgardu, jeho obyvatelích, technologií i prostředí a rodinné vztahy nakonec tolik netáhnou. Komediální prvky zde však fungují, postavy baví, ale o to zbytečněji a nepatřičněji působí temnější nebo emociálnější chvíle, kterých kupodivu není málo. Holt to ne vždy vyjde, nakonec je ale dobře, že má film svou tvář. A Stephen Strange mě potěšil a při divadelní scéně jsem mimoděk zatleskal. 3,5* (Brno, Velký Špalíček)

plakát

matka! (2017) 

Můžu si připsat další ojedinělý filmový zážitek. A chápu oba vyhraněné přístupy k filmu. S přibývajícím časem řve alegorie na všechny strany víc a víc, ale stejně je nemožné pochytit každou jemnou nuanci. Naštěstí se nabízí více možností, jak snímek vnímat, a není proto nutné jet podle návodu. Dusno, rozpad vztahu a postupné uzurpování prostoru pomáhají budovat chvilkovou komornost, ale nemají sílu na to být hlavní doménou. Co ale nelze zpochybňovat, je jasná režisérská vize, která se nerozpadá a dokazuje nemalou zručnost. A podle mě by matku! mělo vidět co nejvíc lidí, i když předem nedokáži zaručit, jak na ně bude působit. (Brno, Velký Špalíček)

plakát

Stranger Things - Season 2 (2017) (série) 

Takhle rychle jsem ještě žádnou sérii nezhlédl, a kdyby neexistoval spánek, tak by to bylo dokonce ještě dřív. Dořeší se události z jedničky, na které se prve nedostalo a které mě zajímaly. Nabídnutá různorodost, více perspektiv a příběhové linky na mě tentokrát zafungovaly bez výjimky, záhady nepřerůstají tvůrcům přes hlavu, ukázal se pravý potenciál a nové postavy lehce zapadnou mezi ty známé. Snad si i budoucí série udrží kvalitu a budou nadále úspěšné. (Netflix)

plakát

Maverick (1994) 

Mám oblíbenější odlehčené westerny, ale to mi ani v nejmenším nezabránilo užít si tento. K postavám jsem přilnul okamžitě i přes jejich zrádnost a se zájmem jsem sledoval jejich eskapády a vzájemné manipulace. Ohledně oblíbených scén nepřinesu nic nového, protože se asi většina z nás shodne na přepadení banky a indiánech. A překombinovaný konec v lázních byl správnou trefou, která mi spravila chuť po nepříliš výrazném turnaji.

plakát

Velká nádhera (2013) 

Koukal jsem a čekal, kdy se mi na snímek podaří ideálně naladit. Pro jistotu se vše zopakovalo dvakrát, jenže já jsem nadále tápal a nevěděl, co si mám z filmu odnést. Naštěstí děj nebyl chaotický, takže orientace v něm nebyla složitá a některé jednotlivé úseky byly skvělé. Aspoň jsem dokázal ocenit opojnou a nádhernou audiovizuální stránku a strávený čas nepovažuji za ztracený. (Brno, kino Scala)

plakát

Gattaca (1997) 

Už od začátku to vypadalo, že film přinese nějaké zásadní odhalení. To se objevilo záhy, jenže potom naštěstí nepřišla únava a dál ve mně rostlo očekávání. Skloubení příběhu z prostředí Gattacy s vyšetřováním kvituji s povděkem. Kdybych už neviděl pár jiných komorních scif-fi s jednoduchou a krásnou pointou, tak by to se mnou pohnulo víc. A budoucnost byla až příliš snadno uvěřitelná.

plakát

Blade Runner: Black Out 2022 (2017) 

Věřím, že by mě to zaujalo, i kdybych nevěděl, o co se jedná. Anime už mi není úplně cizí, takže mi tahle podoba nedělala problém, dokonce jsem se podivil, že nebylo se světem Blade Runnera spojeno dřív. Z konce šlo vyždímat ještě víc, ale aspoň jsem si takhle mohl domýšlet všechny důsledky, které měly velký dopad a byly ukázány v náznacích, sám. Tyhle předfilmy měly smysl, podařilo se jim rozvinout svět, zvýšit očekávání a připravit půdu pro hlavní chod.