Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (15)

plakát

Jan Palach (2018) 

Ten film oplývá vynikajícím zvukem a solidním, nepatetickým vyprávěním. IMHO se tu naposledy takhle povedl Protektor.

plakát

Obávaný (2017) 

Jako Annie Hallová, ale smutnější. Protagonista je smutný intelektuál snažící se komickými způsoby o autenticitu, zatímco Hazanavicius, historie, ani jeho mladá žena nestojí na jeho straně. Není to hluboký film a IMHO se kritika dá vést ve smyslu "povrchní napodobování vnějškových znaků Godardových filmů není opatřená žádným hlubším smyslem, ani další inovací", ale jako další příspěvek k subžánru "impotentní intelektuál prohrává v souboji s mocí/životem" za mě dobrý. Co bych si odpustil je závěrečné velmi explicitní odsouzení Godardovy pozdější tvorby jako ústupu umění před politikou. To rozdělení je moc povrchní.

plakát

Příběh filmu: Odysea (2011) (seriál) 

Filmoví vědci by se měli smířit s popularizací filmové vědy stejně, jako se fyzici smířili s popularizací fyziky – základní otázkou je tu „jak zaujmout čtenáře/diváka k dalšímu studiu?“ V tom je se svým vybíráním pikošek tenhle dokument skvělý a svou povahou a úrovní detailu se dobře hodí na Letní filmovou školu, kde se v roce 2012 promítal.

plakát

Síla lásky (2009) 

Nejsem na podobně herecky založené filmy moc zvyklý, ale mám vztah k tématu evoluční biologie a tak jsem se na něj dost těšil. Hlavní postavou je bezesporu Darwin, význam jeho ženy není zdaleka tak silný – srovnatelný s osobou kněze, dřívějšího Darwinova přítele. Oba dva slouží jako protiklad ke ztrácející se hrdinově víře. Skutečně hlavní postavu tvoří dcera Annie, která ve věku deseti let umírá a kolem této skutečnosti se staví příběh utvářený střídajícími se obrazy z Darwinova života před smrtí jeho oblíbeného potomka, které jsou zachyceny v jasných, sytých barvách a po smrti, které… nejsou. ___ Právě díky tomuto vyprávěcímu postupu tak divákovi není prezentován příběh (který je od začátku všem jasný), ale hrdinův duševní stav, který je každou další scénou nasvětlován z nového úhlu. Až ve dvou třetinách snímku si byli tvůrci dostatečně jisti, že mu rozumíme a nechali do doposavaď „nehybné“ situace přijít Wallaceův dopis, jenž odstartuje rozřešení. ___ U mě to fungovalo. :-)

plakát

Vernosť intěnacionalismu (1968) 

Pokud se nepletu, tak tento film obsahoval kouzelnou sekvenci bratrského přátelství dvou vojáků, kteří si jak vystřižení s Monty Pythonů vyměňují své adresy. Jinak platí totéž co u Kontrarevoluce neprojde.

plakát

Kontrevolucija ně projdět (1968) 

Jako propaganda je to… prostě funkční. Třeba záběry diskusí studentů se okupujícími jsou vybrány tak dobře, že to skoro opravdu vypadá, jako by informovali Sověti Čechy a ne naopak. :-) Velkou část filmu zabírá vyprávění o krizovém vývoji před okupací, ta je pak popsána jako nevyhnutelný důsledek a ospravedlňována nalezením skladů zbraní, které si tu měli „kontrarevolucionáři“ připravovat. To mi přišlo zajímavé, čekal jsem větší roli „zvacího dopisu“.

plakát

Svatá Klára (1996) 

Správně ujetá a veskrze vtipná komedie, klenot izraelského filmu.

plakát

Oko bere (2008) 

Silné ***. Problém je v tom, že je film zoufale neoriginální, kamera televizní, zápletka prokouknutelná, postavy stereotypní. Dobré je, že je tam hodně matiky.

plakát

Prosíme přetočte (2008) 

Nezažil jsem, že bych kdy nějakému filmu tolik fandil, aby tolik nedrhnul. :-) Je těžké ho hodnotit. Na jednu stranu Gondrymu rozumím a souhlasím, na stranu druhou mi přijde, že to často není úplně dobře napsané. Nedivím se lidem, kteří s filmem kontakt ztratí a pak se nudí.