Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Drama
  • Fantasy

Recenze (167)

plakát

Cimrmani zblízka (2024) (TV film) 

Ne, není to klasický dokument, jaký jsem očekávala, rozhodně v tom není žádná výpravná dokonalost, za to je v tom srdce. A to takovým způsobem, že ač jsem o pár generací "mimo", dojalo mě to. Možná právě v té nedokonalosti. Jsou některé věci, kde si i člověk s pokorou a přijetím smrtelnosti přeje, aby trvaly věčně. Nebo aspoň ještě o trošku déle.

plakát

Mezi živly (2023) 

A mně to opravdu sedlo. Neskutečně milý a hravý film, přesně tak, jak jsem očekávala. A tahle romantická linka měla luxusní jiskru. Nebo chemii? :) Za mě se tohle povedlo. Sice toho posledního Kocoura v botách řadím ještě o kus výš, ale tohle je poutavé pro malé i velké. A to je přesně to, za co jsem u Pixaru ráda. Je jedno, jestli je vám 6 nebo 60, vždycky tam najdete něco, co vás chytí za srdce.

plakát

Baelin's Route: An Epic NPC Man Adventure (2021) 

Nikdy v životě jsem neviděla poutavější short, který by mě takhle dostal - nápadem, hudbou, atmosférou, hereckými výkony, bojovou choreografií, výběrem lokací (i když filmovat na Novém Zélandě je výhra sama o sobě :). Nutno podotknout, že tuhle partičku "Viva La Dirt League" sleduji už nějaký čas a jejich humor je mi velmi blízký, tenhle jejich film se ke mně dostal až nyní a já jen zírala, s jakou pečlivostí byl vyšperkován. Jako by to bylo něco živého, co člověk automaticky bere do dlaně něžně, s citem, a prostě si tu krásu musí užít. A to je prostě i ta výhoda, když je něco natočeno bandou lidí, kteří bezmezně milují to, co dělají.

plakát

Rakeťák (2022) 

Proč má tahle skvělá Pixarovka o přátelství, o vyrovnání se s pocitem viny (s krásnou alegorií na niterný boj sám se sebou) v kabátku bezchybně animovaného sci-fi prostředí tak nízké hodnocení? Tedy, ne, že bych vůbec netušila proč... Ale tím spíš mám chuť si vzteky dupnout. Možná to taky vidím jinak, protože neporovnávám s Toy Story, neporovnávám s ničím, co jsem dosud viděla. Možná by to lidé měli dělat častěji.

plakát

The Butterfly Circus (2009) 

"Kdybys jen dokázal vidět, jaká krása může povstat z popela." Jeden z nejoblíbenějších kraťasů, ke kterým se i po víc jak 10 letech moc ráda vracím. V jednoduchosti je krása.

plakát

Jirka vysvětluje věci (2022) (pořad) 

Skvělá témata, videa vyšperkovaná do nejmenších detailů, kvalitně zpracováno včetně vizuální stránky, u Jirky fakt není co vytknout. Na českém YT asi nejlepší, co se dá vidět. :)

plakát

Ztraceni - Maják (2010) (epizoda) 

"Někdy stačí, když k někomu nastoupíš do taxíku a povíš mu, co má dělat. Jindy ho musíš nechat hledět chvíli na oceán." <3

plakát

Jeho temné esence (2019) (seriál) 

Jsou knihy jako Harry Potter, které mají potenciál uchvátit celý svět. Pak jsou knihy jako His Dark Materials, kde jste buď uchvácení nebo zmatení, a nebo (a to je dost časté) naprosto pobouření. Jako fakt, vidět poslední sérii jako nečtenář, asi bych si myslela, že si tvůrci něco šlehli. :) Divím se, že je to na ČSFD vůbec v červených číslech. Ale oni se jen drží předlohy, která je pro mě až dosud nejgeniálnějším literárním počinem, se kterým jsem měla tu čest. Když máte oblíbenou knižní sérii (spíš řekněme, že jí žijete) a čekáte půl života na její pořádnou filmovou či televizní adaptaci, šance, že se dočkáte, často nebývá velká. A když to náhodou přijde, většinou to bývá jen snůška nesmyslů hrací na notu sexu či násilí, které s původním příběhem mají jen pramálo společného. Ale tohle. TOHLE! Dámy a pánové, přesně takhle se to má dělat! Je to svěží vítr, a to nejen celková pointa, která zůstala zachována, ale také - a teď se podržte - když drobné odchylky od předlohy neničí esenci příběhu, naopak jí lichotí. Když se režie i scénáře chopí lidé, kteří ty knihy skutečně milují. Když se hudebně angažuje chráněnec Hanse Zimmera (genius move!). Když dostanete trochu peněz, je to taky fajn, ale jak víme, nakonec s nimi dost lidí neumí v tvorbě zacházet - budget Esencí za první dvě série je menší než mají např. Rings of Power za jedinou epizodu! A stejně to prý stojí za prd. Kouzlo?   Kdepak! Když dostanete příležitost tu sérii fakt vystřelit na vrchol, aniž by jakákoliv církevní instituce vyhrožovala distributorovi, aby ten film pár týdnů před premiérou okamžitě cenzuroval a prostříhal, to taky dost pomůže - mávám Zlatému Kompasu z roku 2007 a vzkazuji: Tehdy ještě nebyl ten správný čas. Ten správný čas je teď. Nebeskou Republiku si musíme nakonec vybojovat každý sám, že? :) A tady to prostě funguje. Děkuju.

plakát

Ztraceni - Výprava (2004) (epizoda) 

"It's my destiny!" - Tenhle díl mě tehdy zaháčkoval. Pak už nebylo cesty zpět... :)

plakát

Daleko od stromu (2021) 

Precizně vysvětlené transgenerační trauma v 7 minutách, beze slov. I love Disney.