Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Drama
  • Akční
  • Mysteriózní
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Upír Nosferatu

Upír Nosferatu (1922)

HODNOCENÍ: Nosferatu je zaručeně jeden z nejlepších hororů všech dob, ne příběhem, ne triky, ale svou filmovou hrůzou, děsivostí, ale především kvůli nejděsivějšímu ztvárnění upíra vůbec, díky monstróznímu Maxi Schreckovi, který se svým ztvárněním upíra zapsal do historie filmového hororu. Jedná se vlastně o průkopníka a praotce všech upířích filmů, který udává jasně pravidla žánru. Film je naprosto úchvatná podívaná pro každého správného hororového fanouška, ne ovšem pro ty pro které je nejdůležitější hodně hnusné digitální krve, či hnusné digitální triky. Tohle je prostě kus filmové historie, začátek hororu, legenda mezi legendami. Krása pohledět.Kdybych měl Nosferatu ohodnotit několika slovy tak musím napsat: excelentní, dokonalý horor, který divákovy spolehlivě nažene husí kůži i bez hektolitrů krve a triků. Jednoznačně povinnost. Každý hororový fanda by měl mít tento film zlatě zarámován na zdi nad postelí.

Halloween

Halloween (1978)

Jednoznačně se jedná o jeden z nejlepších hororů vůbec, diváci při jeho premiéře museli v kinech nadskakovat ze sedaček jelikož obsahuje několik opravdu strašidelných scén. Halloween patří mezi moje nejoblíbenější filmy a tohle místo si jednoznačně zaslouží. Má geniální hudbu, dokonalého záporáka v bílé masce. Divák má příležitost vidět zrod slasheru a i když se film neutápí v potocích krve tak dokáže i přesto pořádně vyděsit. Je prostě vidět, že Carpenter své práci rozumí, a že ho baví. Dokonalost sama o sobě která stála za zrodem jedné dlouhé série, ale tohle je prostě klasika.

Vymítač ďábla

Vymítač ďábla (1973)

Neexistuje lepší vymítačskej horor než tento klenot. Geniální v každém ohledu od začátku do konce. Pokaždé když na něj koukám tak se nestačím divit jakou dokonalost tehdy dokázali natočit a nyní na to nestačej. Nesmrtelnej film, kterej nikdy nikdo nepřekoná.

Přichází Satan!

Přichází Satan! (1976)

Jeden z nejzásadnějších satanských hororů s dokonalou atmosférou a výborným hudebním doprovodem, který dělá z tohoto filmu opravdový zážitek. Jeden z těch hororů který funguje na 100 % i v dnešní době.

Vládce temnot

Vládce temnot (1987)

Z tohoto hororu se stal zcela zaslouženě kult a to zcela oprávněně. Taková děsivá atmosféra se jen tak nevidí, navíc podtrhnutá geniální, temnou, depresivní hudbou. Celým filmem prostupuje děsivá atmosféra a divák neví co má od dalších vteřin očekávat. Film může nabídnout opravdu plno děsivých scén na které divák jen tak nezapomene a které způsobí opravdové mrazení v zádech. Od prvního ovládnutí studenta zlem, přes zombie snažící se dostat do skříně, kde se ukrývá jejich potencionální oběť, až po deprimující a temné vyvrcholení, kdy se chystá příchod vůbec toho největšího zla (mimochodem skvěle ztvárněného) na Zemi. Úplný závěr je potom naprosto odzbrojující a depresivní. V každém zanechá nepříjemně mrazivý pocit naprosté úzkosti.

Mlha

Mlha (1980)

Mlha je naprosto úchvatný atmosferický horror , kterému se opravdu jen tak něco nevyrovná. Tak hustá atmosféra se opravdu jen tak nevidí. Atmosféra je úchvatná zvláště ve chvíli kdy se městem valý mlha ve které se pohybují mrtví námořníci hledající své oběti. To se zase Mistrovi povedl kousek před kterým se dnešní filmaři se svými filmy mohou jen vzteky rudnout, jelikož se s ním nemohou v žádném případě rovnat. O remaku ani nemluvím ten se šeredně topí v odpadních vodách.

Pátek třináctého

Pátek třináctého (1980)

Jednoznačně jde o jeden z nejlepších slasherů vůbec a nic na tom nezmění ani jeho stáří, dalo by se říci, že spíše naopak. Mnoho nových slasherů se nemůže s tímto hororovým klenotem vůbec srovnávat , nesahají mu ani po kotníky. Takže jednoznačně se jedná o jedinečný, dokonalý slasher který hororové fandy potěší a žádnému fandovy by rozhodně neměl chybět v jeho sbírce

Noční můra v Elm Street

Noční můra v Elm Street (1984)

Už při počátečních titulkách musí být každému jasné, že se mu do rukou dostalo něco zcela vyjimečného a také tomu tak je. Dostal se mu totiž do rukou film, který navždy změnil tvář horroru. První díl horrorové série Nightmare on Elm Street je rozhodně nejlepší a nejděsivější z celé série. Na rozdíl od svých pokračování je tento čistokrevným horrorem. Poprvé se tu setkáváme s budoucí ikonou horrorového světa s Freddym Krugerem. Jen co se objeví, tak divákovi naskočí husí kůže. Co teprve potom když při pronásledování svých prvních obětí předvede něco ze svého arzenálu děsu a vynalézavosti. Jako příklad uvedu třeba odříznutí svých prstů břity své rukavice, stažení kůže z obličeje, či vylejzání červů z poraněného (proříznutého) hrudníku. Ovšem co mě dostalo ze všeho nejvíc a na co nikdy nezapomenu tak byla první Freddyho vražda- Freddy vleče svou oběť po stěnách a stropu ložnice, to je prostě mazec. Kdo chtěl vždy vědět proč Freddy vypadá tak jak vypadá a proč nosí na ruce rukavici s břitvami tak ten se to vše dozví, právě v tomto úvodním díle. No prostě první noční můra je pecka, která nic na své děsivosti a výjimečnosti neztratila ani dnes.

Hellraiser

Hellraiser (1987)

Hellraiser jako film je skvělý, ale jako horor to je dokonalý dílo. Je to brilantně natočený děsivý horor s atmosférou tak hustou, že by se dala krájet. Je vidět, že Angličani prostě umějí horory točit, zvláště když k tomu mají dokonalou předlohu a Cliveho Barkera na režisérské stoličce. Clive Barker měl hlavně šťastnou ruku při obsazení hlavní (záporné) postavy skvělím Dougem Bradleym. Jeho zahrání hlavního záporáka bylo opravdu brilantní, geniální no prostě nejlepší jaký mohlo být. Málokdy se stává, že by film překonal svou kvalitou knižní předlohu, ale v tomto případě se to opravdu podařilo. Ne zrovna malou vinu na tom nesou skvěle ztvárnění démoni, ty jsou prostě přímo dokonalý a každý je musí milovat od prvního okamžiku co je spatří. Hlavní zásluhu samozřejmě má Clive Barker, který se ničeho nebál a šel do zfilmování své literární předlohy na plný koule.

Brána do záhrobí

Brána do záhrobí (1981)

Diváci kteří si potrpí na pořádném příběhu a na scénáři a slabší povahy tak pro ty tenhle film opravdu není. Může se stát, že ho ani nedokoukají do konce, jedná se totiž o klasický italský film což je vše ne jen pořádný scénář. Fulci se totiž soustředil na mnohem důležitější věci než je scénář a to hlavně na gore, hudbu a atmošku. Nic jiného se ani nedalo čekat jelikož Fulci to jsou střeva, rozmáčknuté hlavy, vypichování očí a hlavně velké množství gore a atmosféra. A právě atmosféra je to hlavní o co v tomto filmu jde. Atmosféra je vážně geniálně hustá, temná a hrozivá. Je to právě atmosféra když nepočítám nechutně brutální scény díky čemu se z the Beyond stal takový kult.