Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (451)

plakát

Šofér (2014) 

Dal bych klidně i tři hvězdy, druhá půlka má totiž docela i švih. Ale někdo se z nějakýho důvodu rozhodl zaplácnout celou stopáž závěrečných titulků nepovedenými záběry, aby diváka ještě jakože dorazili. Jenže tyhle "bloopers" nejsou vůbec vtipný a jenom podtrhují bezradnost tvůrců diváka doopravdy rozesmát něčím, co už bylo předtím v samotnym filmu.

plakát

Narcos (2015) (seriál) 

Je to trochu hype, zas tak výborný to není. Je to prostě nadmíru dobrá filmová rekonstrukce neskutečně fascinující a strašidelný éry a člověka, který v ní hrál primární úlohu. Když se to ale porovná s vrcholy televizní tvorby jako je Breaking Bad anebo True Detective, tak je vidět, že ve vykreslení postav to trochu pokulhává, chvílemi má člověk skoro tendenci fandit Escobarovi (vynikající Moura), protože jeho oponent je takovej tuctovej blonďatej Američan s knírem. Navíc s přihlédnutí k okolnostem agresivní americký zahraniční politiky těch let je prostě těžký intuitivně fandit straně zákona. Ambivalenci týhle situace ten seriál ale bohužel příliš nezdůrazňuje. Prostě a jenom vidíme výbornou rekonstrukci jedinečného příběhu, nic víc, nic míň.

plakát

Můj otec můj bůh (2007) 

Většina stopáže filmu zabírá to, jak se konzervativní rabín, otec rodiny, modlí na různých místech anebo provádí jiné náboženské rituály. V anotaci filmu se píše o konfliktu mezí ním a jeho malým synem, k menší při mezi nimi ale dojde jenom dvakrát, aniž by to vyústilo mezi nějaké dlouhodobé napětí či opravdový konflikt. Avizované téma filmu (konflikt dětské zvídavosti s povinností nezpochybňovat písmo) tak působí spíš jako rozpitá kaňka než ucelená teze, a celý film tak ve výsledku vypadá jako nudný exkurz do mechaniky rituálu modlení rabína. A navrch má ještě film dost televizní zpracování.

plakát

Svatba (2004) 

Morální vyznění "Svatby" mi trochu připomíná staré italské komedie jako třeba "Rozvod po italsku", kdy je ve jménu tradiční (katolické) morálky pokrytecky pácháno mnohem větší zlo... V pití vodky by pak Poláci mohli bez ostychu konkurovat Rusům, možná by z toho mohla být i zlatá medaile na mistrovství světa v chlastání... Za zmínku stojí i skvělé jednozáběrové zakončení filmu.

plakát

Rozbitý svět (2012) 

V Británii v posledních letech začali reflektovat svojí "white trash" třídu. Jedno shnilé jablko udělá ze sousedství decentní peklo a indie film o dospívání se posouvá do roviny sociálního hororu. Může se to zdát dost přetažené za vlasy, ale je to svým způsobem unikátní žánrový hybrid.

plakát

Opojení (1991) 

Hrozně monotónní a epizodicky stavěné vyprávění. Film má několik tématických linek, ale na žádnou z nich není vyloženě kladen důraz, spíš se skáče sem a tam. Policejní pátrání je většinu času podružné drogové zkušenosti ústředního dua. Jenže ta zkušenost se skládá z drobných scén, po nich jsou v neznámém intervalu najednou oba závislí. Není jasné na jaké droze (alespoň u postavy Kristen). Ke konci vykrystalizuje politická rovina, kdy si velký policejní šéf "objedná" zfalšování důkazu, aby dostal jednoho domnělého dealera. A do toho asi od půlky filmu poletuje téma pocitu viny malého dealera, který začne práskat ostatní, aby si zachránil krk. Ve skutečnosti to asi má být film o lásce ústředního páru, tenhle motiv se ale topí v přehršli ostatních témat. Špatný výsledek pak navíc podtrhuje Claptonův kytarový soundtrack, který se k filmu moc nehodí.

plakát

Americký sniper (2014) 

Nepřesvědčivý skoro v každým ohledu. 1) Politicky - Cooper vidí v televizi útok z 11. září zosnovaný Bin Ladinem, toho času v Afghánistánu – Střih – Cooper jede bojovat do Iráku, aby chránil USA před teroristy z Afghánistnu? (hodně hloupá zkratka a žádný pochyby či ambivalence smyslu týhle války) 2) Psychologicky - Eastwood Eastwood totálně selhává ve vykreslení válečných traumat, zkuste to porovnat s "vietnamskou trilogií" Olivera Stonea (či Lovcem jelenů atp.), kdy si mladí kluci projdou bojovým peklem a pak se těžko zpětně asimilují do společnosti. Tady Cooper párkrát vystřelí z pušky, umřou mu dva kamarádi a pak kvůli tomu doma napadne psa. 3) Nahodilostmi - Cooper už nevydrží sedět ve svym sniperskym hnízdečku, a tak jde pomoc klukům do terénu, jakmile vejde do prvního domu, hned má stopu po velkým kápovi, v dalšim baráku za chvilku najde sklad zbraní. Kdyby armáda Coopera nechala prohledat všechny domy, tak má válku vyhranou za měsíc!

plakát

Skvělý plán (2012) 

Jako komedie málo vtipné, jako melodrama příliš unylé a na romantiku tomu úplně úplně chybí chemie mezi ústředním párem. Ale aspoň víme, že francouzským zubařům se žije nad míru dobře, protože si na svatbu můžou dovolit pozvat půlku masajského kmene a ruský taneční sbor.

plakát

Povídky z New Yorku (1989) 

Na Coppolově povídce je prostě vidět, že to je výtvor teenagerky. Tenhle otravnej příběh rozmazlený, zbohatlický dcerky vypadá spíše než film o New Yorku jako adaptace nějakýho brakovýho románu o buržoazii z 19. století (otec slavným a bohatým flétnistou / kamarád synovec šejka). Rozhodně je o dvě třídy slabší než ostatní dvě povídky.

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

Rozhodně zklamání aneb kterak se koncept příběhu temného mstitele utápí v melodramatu vzájemných vztahů na pracovišti. Update: Druhá série docela šlape, ubralo se na kecání a přidalo na akci.