Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (3 492)

plakát

Onoda (2021) 

Silný, absurdní a až tragický příběh o tom jak fascinující pastí může být vytrvalost a ideologická houževnatost jedince.

plakát

Stopmotion (2023) 

Nevím no.. Morgan Má zajímavou ideu, se symboly a náznaky pracuje zručně, výtvarný rukopis jeho animace je jedinečný.. Ale, plnotučný film prostě neumí udržet pohromadě. Snaží se říct něco rádoby dospělého, komplexního a celovečerního, ale je to bytostný krátkometrážňák a celé to tak vypráví jako krátkometráž a díky tomu je to k uzoufání rozplizlé. Divák už někde ve třetině pochopí kam to směřuje, zásadní překvápko se nekoná a na konci je rád, že je po všem.

plakát

Kdo přežije - Série 45 (2023) (série) 

Jestli měla předchozí série parádní casting, kdy všichni hráli tu hru osobitě a nějak vědomě a nikdo nebyl výrazně otravnej, tak tady máme hned několik charakterů co hrát nechtějí (!), neumí, nebo jsou nějak osobnostně protivní (sorry Sifu, byl jsi na pěst). Na druhou stranu je tu i pár charakterů které jsou docela zajímavé (což nemusí nutně znamenat sympatické). Jake jako smolařskej právník co věčně vypadá jako, že zrovna prodělal mrtvici a na dno potravního řetězce je jeho domovem. Emily, kterou jsem v prvních minutách nenáviděl abych sám sebe po chvíli zarazil, dal jí šanci a zjistil, že první dojem může klamat. Navrátivší se Bruce, který se ukázal jako překvapivý držák... Bohužel, poměrně dlouho trvá než se to proseje od těch úplně marných soutěžících a finiš byl za mě takovej nemastnej, neslanej, kdy mi bylo vlastně jedno, kdo to vyhraje, protože nikdo z nich mě neokouzlil. Ten prostředek je ale fajn a přináší minimálně dva survivorské "first time"

plakát

Šógun - Sluhové dvou mistrů (2024) (epizoda) 

OuKej.. K prvnímu dílu jsem měl pár kritických poznámek, ale tenhle už šlape o poznání lépe a jsem patřičně namotán.

plakát

Šógun - Andžin (2024) (epizoda) 

OK.. První dojem.. Dost z toho lezou jedničky a nuly. Zase to to japonsko prodává hrozně okatě, prvoplánově a na sílu (hned v prvním díle musí být přehlídka základní sady japanoklišé: Japonci co sedí a zahledění do blba povídají životní moudra jak z ezo tv, check. Useknutá hlava, check. Haiku, check. Seppuku, check. atd,atd). Fajn nejaponskej casting. Japonci zase obsazeni těma nejprovařenějšíma xichtama (klasika). Má to dynamiku. Drží to pohromadě. Ten známej příběh je prostě fajn... Výhrad mám dost, ale baví mě to.. Zatím.

plakát

Svědek obžaloby (1957) 

Velká paráda. Zábavné, vtipné, dynamické a poměrně překvapivé soudní drama s Dietrichovou, které bych nějaké to Tchibo taky daroval.

plakát

Zóna zájmu (2023) 

Parádní kamera, pár scén s až roztomile jemným humorem, zajímavej nápad, působivý zvuk.. ale tím to tak hasne a z kina jsem zase jednou odcházel otrávenej z toho jak jsem se chytil na lep toho (pravda, až podezřelého) hajpu. Možná jsem už fakt cynická zrůda, ale všechny ty psychologicko-stylistické fintičky, kterýma se to snaží diváka vmanipulovat do požadovaných emocí, jsou tak strašně okaté a blbě navlíknuté, že jsem chvílema oči protáčel až někde dozadu do lebky. Ta forma na které to celé stojí bohužel není všespásná a takto sama o sobě by utáhla nějakej geniální kraťas, možná i středometráž, ale celovečerák je na jeden takto prvoplánový nápad prostě moc. Je to jen takový upachtěný kalkul průměrnosti a artová póza co chce být hrozně závažnou výpovědí... Ne, fakt není povinnost kladně hodnotit všechno co se nějak otírá o holokaust. Klidně můžete zkusit fim hodnotit i podle toho jak na vás skutečně (ne)zapůsobil.

plakát

Hrůza na jevišti (1950) 

Má to pár vad na kráse v podobě několika scén co působí poněkud prapodivně, ale jako celek je to krásně fungující, nápaditá, vtipná(!) a napínavá noirovka s archetypální femme fatale v těle svůdné M. Dietrichové. Vedle ní je třeba vyzdvihnout i krásně lehký výkon Alstaira Sima.

plakát

Kdo přežije - Série 44 (2023) (série) 

Série s kvalitním castingem, kde všichni hráli poměrně dobře (což se nestává vždy) a kde není nějaký extra šmejd co by svou arogantně-agresivně-protivnou povahou nějak narušoval vibe celé show. Tentokrát to nebylo ani rušivě woke.. ani produkce nepřišla s nějakým destruktivně "inovačním zlepšovákem" .. Série ve které si každý hodně rychle najde svého favorita, ale jeho případný pád není tragédií, protože soupeři jsou taky fajn. Mě, ode dne jedna, královsky bavila cesta Carolyn.

plakát

Mr. & Mrs. Smith (2024) (seriál) 

Gloverovsky osobitá dekonstrukce špionážního subžánru. Je to svěží, neotřelé, stojící na specificky subtilním humoru. Kdo viděl třeba Gloverovu Atlantu, ten může tušit do čeho jde, kdo Glovera nezná (a nedejbože vyžaduje lobotomicky akční variaci filmu s Pittem a Jolie), ten může ve svých očekáváních narazit na masivní zeď rozčarování, zmatení a nepochopení. A podle hodnocení koukám, že přesně tohle se tady stalo. Do množiny mentálních kryplů se pak automaticky řadí každý kdo tady hlásí něco o rasových kvótách, woke, atd..