Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (101)

plakát

BANGER. (2022) 

Neskutečný nářez. Totální zjev. Film bez jediného hluchého místa. Perfektně vystavěný příběh a neotřelá syrová stylizace. Počin, který doufám nezůstane osamocen a podnítí naše krajany k dalším autorským experimentům.

plakát

Městečko Twin Peaks (1990) (seriál) 

Fenomén Twin Peaks mne zastihl snad v nejlepší možný čas, díky čemuž mi bylo po zhlédnutí původního seriálu a doprovodných filmů umožněn plynulý přechod k sérii třetí. Dosáhnuv samotného závěru Lynchova mistrovského opusu, jsem nucen konstatovat, že ačkoli mám za sebou spoustu audiovizuálních zážitků na vysoké kvalitativní úrovni, mysteriózní klenot ze státu Washington je hned o několik dimenzí převyšuje. Nepoznal jsem dosud jiného seriálu, jenž by byl schopen tak plynule měnit atmosféru a kombinovat žánry jako krimi, drama, thriller, komedie, romance a horor, aniž by pozbýval přirozenosti či atraktivity. Nelze vynachválit precizní herecké obsazení, jelikož snad všechny postavy představují nesmírně osobitý charakter, přičemž každý z herců dokázal tento charakter dokonale vystihnout. Veškeré prvky daly ve spojení s kultovním soundtrackem vzniknout dílu neskutečně originálnímu, záhadnému a těžce uchopitelnému. Člověk si na konci uvědomí, že si vůbec nemůže být jist tím, co viděl - nelze rozeznat pravdu a skutečnost od pouhého snu...

plakát

Zmizelá (2014) 

Jsem přísný muž. Málokterý film splňuje má kritéria natolik, abych mohl říci, že mě nadchnul. Nepodařilo se to ani tak vyzdvihovaným snímkům jako Birdman, Shawshank nebo Psycho. Zmizelá je však z mého pohledu unikátní film. Do dokonalosti jí sice něco schází, ale i přesto dokáže ohromit a překvapit. Někteří zdejší uživatelé si stěžují, že to je nejhorší Fincher, nadávají na předvídatelný děj či některé herce. Pro mě osobně jde zatím o nejpovedenější Davidův počin. Uznávám, že první hodina filmu mohla chvílemi působit zdlouhavě či dokonce pro někoho nudně, ale následující události rozdmýchaly dílo v neskutečně napínavé a pohlcující, leč absurdní drama. Dozvíme se odpověď na odvěkou otázku lidstva: Co je to manželství? Je to stav, kdy se partneři jen urážejí a kontrolují jeden druhého, přičemž si vzájemně způsobují bolest? Ano! Už se těším. Na závěr zbývá jen litovat, že jsem na to nešel do kina.

plakát

Whiplash (2014) 

Po dvou letech přichází film, jejž se nebojím poctít nejvyšším hodnocením. Damien Chazelle dokázal přípravit dílo skvělé snad po všech stránkách, především co se režie a střihu týče. Tak hluboké drama ve mně vskutku dokázalo probudit patřičné emoce, přestože je poněkud useknutý konec dokázal na chvilku zchladit. Tragikomicky exaltovaná postava usurpátorského dirigenta Fletchera tvoří v konfrontaci s ambiciózním mladým Adrewem nezanedbatelnou symbiózu. Když k nadšení z perfektních herců a scénáře, který se i přes občasné nedokonalosti zdatně vyhýbá obávaným klišé, přičtu svou lásku k jazzu, nezbývá než zpívat, jásat, jásat a zpívat a doufat, že Akademie neopomene přidělit zlatého naháče® právě i tomuto snímku.

plakát

Honest Trailers (2012) (seriál) 

"In a world full of movies and television, only one channel is keeping them honest." Chlápci ze Screen Junkies si před pár lety všimli, že některé filmové trailery jsou dosti zavádějící, tak se rozhodli to udělat po svém. Proto umístili na YouTube 13.2.2012 první Upřímný trailer, pojednávající o 3D verzi prvního prequelu k sérii Star Wars s podtitulem Phantom Menace. Pokud srovnáte tento díl s některými současnými, zjistíte, že jsou nesmírně odlišné. Tento první je dosti stručný (má jen minutu a půl) a jako voicecover posloužil Ptolemy Slocum. Druhý díl následoval 22. března, kde si vzali na paškál první díl populární filmové s(r)ágy Twilight prostřednictvím mrazivého hlasu Gannona Nickella. Později dostali nápad, že by mohli přibývající fanoušky poprosit, aby jim v komentářích napsali, co by chtěli slyšet Gannona říci. Tak vznikl legendární a dodnes používaný model dovětku Honest Trailers; poprvé se objevil v traileru na Temného rytíře. Nickell byl posléze povolán k plnění vojenské povinnosti, proto jej od trilogie Pán prstenů (11.12.2012) nahradil poněkud korpulentnější, ale neméně geniální Jon Bailey, jenž prokázal svou hlasovou rozmanitost především v trailerech na Grown Ups s Adamem Sandlerem a animované filmy (zum Beispiel Frozen). Překvapením bylo, když díl o oktalogii Harry Potter místo Baileyho namluvil záměrně muž, jenž měl na svědomí i původní potterovské upoutávky. Screen Junkies se již pustili i do televizních seriálů, prvním byl Breaking Bad (6.8.2013). Ke 20.9.2014 bylo stvořeno 73 dílů Honest Film Trailers a (téměř) každé úterý přibývají další. A já osobně se na každý vždy napjatě těším.

plakát

Teorie velkého třesku (2007) (seriál) 

"Pro tvoji sestru bych přerazil rabína vepřovou kýtou." The Big Bang Theory se již několik let drží na pozici mého nejoblíbenějšího sitcomu a jednoho z nejoblíbenějších seriálů vůbec. Poslední série sice s těmi prvními nemají příliš společného, ale dle mého veskrze skromného názoru jsou stále kvalitní a já se dobře bavím. Těžko bych hledal v Americe seriál s trefnějšími hláškami.

plakát

Bowling for Columbine (2002) 

Ostře satirický pohled na (severo)americkou mentalitu. Stručná historie USA podaná třeskutě zábavnou formou promítaná paralelně s děsivými záběry masakru na škole v Columbine. Předpojatost a relativní nepoučitelnost amerického obyvatelstva je zde ukázána v kontrastu s klidnou a racionální sousední Kanadou. Michael Moore je možná levičák a manipulátor, jak zde mnozí poukazují, ale na poselství tohoto filmu něco bude. Ostatně, případ Columbine se již párkrát opakoval...

plakát

Pink Floyd: The Wall (1982) 

Vizuálně dokonalý artový snímek doprovázený bezchybnou hudbou z jednoho nejznámějších alb skvělého art rockového kvarteta. Depresivně pohlcující atmosféra temně zrežírovaného filmu je umocněna charismatem hlavní postavy, úžasně ztvárněné Bobem Geldofem. Promyšleně zpracované dílo, v němž se prolínají mnohdy abstraktní hrané pasáže s dechberoucí animací, jejímž autorem je Gerald Scarfe. Pro někoho filmová extáze, pro jiné nesnesitelná magořina.

plakát

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994) 

"My name's Butch." - "What does it mean?" - "I'm an American, our names mean shit." Poprvé jsem to sledoval před pár lety v televizi, a jelikož to dávali dost pozdě večer, během reklamního bloku jsem nedopatřením usnul. Naštěstí jsem si časem opatřil DVD a příběh poznal v originále. Film obsahuje neskutečný počet legendárních momentů, namátkou Say what again, Jack Rabbit Slim's Twist Contest, zlatý hodinky, Comanche, Bonnie situation, fešný prase a v neposlední řadě geniální Jacksonovu paruku. Zpřeházení dějové linie navíc dodává snímku zcela nový rozměr. Proto ho máme všichni tak rádi.

plakát

Hodný, zlý a ošklivý (1966) 

Pro charakteristiku mého dosud nejoblíbenějšího filmu stačí dvě slova: dokonalý western. Skvělý scénář, typická Leoneho režie, úchvatná Morriconeho hudba, ďábelský záporák a napínavý příběh jsou důvodem, proč tento film dalece převyšuje taktéž geniální Tenkrát na Západě. A není tam žádná romantika, takže u mě rozhodně 100%.