Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Krimi

Zajímavosti k filmům (509)

V pravé poledne

V pravé poledne (1952)

Lee Van Cleef byl původně najat, aby hrál zástupce šerifa Harveyho Pella. Představení studia ale nakonec dospěli k názoru, že Cleefův zahnutý nos z něj podle pohledu dělá spíše záporáka. Doporučili mu, aby si ho nechal přeoperovat. On odmítl a tak roli zástupce šerifa dostal Lloyd Bridges, zatímco Cleef ztvárnil jednoho ze záporných pistolníků.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Většina závěru akční honičky z konce filmu, včetně srážky Humungusova (Kjell Nilsson) "hot rodu" s náklaďákem řízeným Maxem (Mel Gibson), se natáčela 24. července 1981. Stejný den se mělo natáčet i převrácení náklaďáku na bok a jeho sjezd ze silnice, ale srážka s "hot rodem" ho poškodila víc, než se očekávalo, takže se náklaďák musel nejprve opravit, aby ho další den mohli znovu vybourat před kamerou.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Ačkoliv to tak možná nevypadá, během natáčení bylo ve skutečnosti extrémně chladné počasí. Mel Gibson (Max) trávil čas mezi záběry zabalený v dekách, a to i přesto, že jeho postava měla poměrně masivní kožený kostým. Představitelé záporáků trpěli mnohem víc, protože mnoho z nich bylo díky kostýmům velmi odhalených, včetně zadnic a dalších citlivých míst.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Jedním z faktorů při vybírání lokací pro natáčení byla mapa srážek, podle které na zvolených místech nemělo po dobu produkce filmu vůbec pršet. Naneštěstí pro filmaře během natáčení samozřejmě pršet začalo - na daném místě to bylo poprvé za čtyři roky. Natáčení kvůli tomu bylo zastaveno na víc než týden.

Šílený Max: Bojovník silnic

Šílený Max: Bojovník silnic (1981)

Převalení cisterny v závěru honičky bylo považováno za natolik nebezpečné, že kaskadér, který ho řídil, měl přikázáno 12 hodin před natáčením nic nejíst, kdyby byl během natáčení zraněn a musel na operaci do nemocnice.

Zatmění

Zatmění (1962)

Režisér Michelangelo Antonioni později přiznal, že tento film nepatří k jeho oblíbeným dílům a že se přespříliš zamotal do jeho kontroverzního náznakového konce.

Zatmění

Zatmění (1962)

Pauline Kael, vlivná americká filmová kritička, filmu udělila přezdívku "Někdo to rád studené" (Some Like It Cold - v narážce na název filmu Někdo to rád horké z roku 1959) kvůli odstupu a chladu, který z režisérovy práce s herci a prostorem čiší.

Zatmění

Zatmění (1962)

Některé americké promítače zmátl nonverbální konec filmu natolik, že raději ustřihli posledních sedm minut filmu. Tento závěr je nyní filmovými vědci považován za jeden z hlavních vrcholů/přínosů celého Antonioniho díla.

Zatmění

Zatmění (1962)

Film nebyl nijak zvlášť komerčně úspěšný, kromě Japonska, kde se mu kasovně dařilo dobře.

Hitchcock

Hitchcock (2012)

Scény v Hitchcockově kanceláři v komplexu studia Paramount se natáčely ve skutečné kanceláři, ve které režisér osobně pracoval.

Hitchcock

Hitchcock (2012)

Fotografie, kterou si filmový Alfred prohlíží po hádce s Almou, je fotografie skutečného Hitchcocka s jeho ženou.

Hitchcock

Hitchcock (2012)

Helen Mirren, která hraje Hitchcockovu ženu Almu Reville, se také setkala se skutečným Alfredem Hitchcockem. Dostala nabídku zahrát si oběť vraždy v jeho slavném filmu Zběsilost (1972). Roli tehdy odmítla a později se vyjádřila, že toho velmi lituje.

Interview s upírem

Interview s upírem (1994)

V knižní předlože upíři pláčí krvavé slzy, protože všechny jejich tělesné tekutiny byly po přeměně na upíry nahrazeny krví. Ve filmu ale vidíme plačící upíry ronit normální lidské slzy.

Interview s upírem

Interview s upírem (1994)

Ve článku, který vyšel v září 2011, se Brad Pitt (Louis) vyjádřil, že pro něj celé natáčení bylo velmi nepříjemné. Jeho kostým, líčení i kontaktní čočky byly velmi nepohodlné a také se cítil velmi nesvůj kvůli tomu, že musel takzvaně "hrát druhé housle" Tomu Cruiseovi (Lestat), na plátně i mimo něj. Byl ze situace tak zoufalý, že prosil svého kamaráda (producenta), aby mu pomohl najít způsob, jak film opustit.

Reklama