Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Dobrodružný

Recenze (166)

plakát

Telefon (2020) 

Všichni víme, že natočit film, který neprůstřelně zpracuje hrátky s časem je nemožné. Proto je nesprávné filmům jako Source Code, Butterfly Effect nebo právě Telefon vyčítat nějaký nedostatek v oblasti zpracování časových paradoxů. A když se od toho u sledování jihokorejského Telefonu odprostíme, je nám naservírován prvotřídní zážitek. Je pravdou, že v první desetiminutovce jsem se přistihl, že dřímám telefon v ruce, začátek je velmi vlažný. Jenže hned po čtvrthodině to začne gradovat. Není mnoho filmů, které gradaci akce, napětí, atmosféry dokáže držet až do konce. Telefon ale mezi takové patří. Čím více se blíží konec, tím je divácký zážitek silnější. To co tvůrci pro naši hlavní hrdinkou připravili je silné, ale taky velmi zvrácené. I díky tomu není těžké, k hlavní postavě přilnout a přeneseně cítit tu bolest, zmar a odevzdanost spolu s ní. Zpracování oné bezvýchodnosti je bezchybné. Závěrem bych ale chtěl vyjádřit velmi hluboký hate nad scénami mezi titulky. Fuu, tohle jsem si fakt nezasloužil. Ale i přes tuto bolest, pět hvězd je prostě zasloužených.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Tady asi nemá smysl se nějak více rozepisovat. Černobyl je mini-seriálový skvost, který tady dlouho nebyl a dlouho nebude. Herecké výkony, úplně neuvěřitelně vystavěná atmosféra, spád...vše fantazie. Dovolím si jen drobný poznatek, kdyby byl seriál veden v jazyku ruském, té už tak brilantní atmosféře, by to, troufám si říct, ještě přidalo.

plakát

Úsměv (2022) 

Trailer a povedený marketing mě navnadil tak, jak už dlouho žádný jiný film. A dalo by se říci, že očekávaní bylo do velké míry naplněno. Smile má poměrně originální zapletku, za kterou se jde v podstatě už od první minuty filmu. Na nic se zde opravdu nečeká - divák je vhozen do strastí zlého úsměvu. Vždy, když se daný "Smile" objevil, ovládl mě po těle velmi velmi nepříjemný až přímo zhoubný pocit, přesně takový pocit, který má dobrý horor vytvářet. Výborný herecký výkon předvádí Sosie Bacon, jíž druhou půlku snímku upřímně litujete a zároveň i fandíte. Mrzelo mě, že jsme se nedostali úplně do hloubky toho, kde se dané prokletí vzalo. Je to škoda, protože krátká detektivní práce Rose a jejího bývalého byla velmi dobře provedená. Její bývalý byla taky v podstatě jedina mužská relativně normální postava. Rosin přítel a švagr byli úplně mimo a scény s nimi film spíše sráželi. Co mě úplně odpálilo dekel, byla poslední desetiminutovka. To mělo grády! Silné čtyři hvězdy, k žánrovým legendám typu V zajetí démonu tomu sice neco scházelo, ale v rámci aktuálnější hororové tvorby, je to v podstatě to nejvíc, co jsme mohli vidět.

plakát

Narcos (2015) (seriál) 

Jak je u mě klasikou, ke skutečným seriálovým skvostům se dostávám se zpožděním v řádech několika let...Narcos není výjimkou. Skvěle budovaná atmosféra a perfektně vybraní herci s podporou opravdu neuvěřitelného pravdivého příběhu dávají divákům opravdu to nejlepší, co se na seriálové tvorbě v posledním desetiletí událo. To co předvádí Wagner Moura hraničí s absolutní dokonalostí, které se vyrovná maximálně Bryan Cranston aka Heisenberg. Pedro Pascal ale i další pánové si udržují také velmi nadprůměrně vysoce nastavenou laťku. Všechny tři série jsou úplně na té nejvyšší možné úrovni a pokud jsem si myslel, že po odchodu Escobara, už to nebude ono...nemohl jsem se více splést. Gentlemani z Cali přinesli sice něco jiného, ale něco stejně topového jako samotný Medellín. Jo a pojďme smeknout, před jedním pánem... Rulezzz Jorge Salcedo!

plakát

Resident Evil: Lék (2022) (seriál) 

Tohle byla naprostá tragédie. Od castingu, přes scénář až k akci. Opravdu nevím, jak mohl tento projekt někdo odklepnout. Čekal jsem, že postupem času se objeví aspoň jeden díl, který by za něco stál, ale opravdu ne. Absolutní ztráta času. Doteď lituji, že jsem se donutil to dokoukat celé a zároveň skáču radostí, že je pokračovaní uloženo k ledu. Jedna hvězdička za Alberta Weskera, který i přes odklon od herní předlohy, byl jedinou zajímavou postavou tohohle neskutečně nepovedeného univerza.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Pod vlivem poměrně negativních postřehů se kterými jsem se seznámil před projekcí, jsem od Žižky moc nečekal a poměrně kriticky jsem k němu přistupoval už od prvních minut. Nicméně nezbývá nic jiného než pochvalně pokývnout hlavou, že Petr Jákl natočil na české poměry opravdový masterpiece. Snímek má skvělé grády a především v první polovině dupe jak blázen. Souboje, atmosféra, vše jede jako hodinky. Je pravdou, že v druhé půlce dochází k lehkému zpomalení a tempo lehce uvadá. Nicméně stále nedokážu odhodit české brýle, které toho mnoho prominou. Vedle skvělých soubojů, které mě opravdu bavili a dobře budované atmosféry, mě naprosto uhranul hudební podkres a zvukové efekty, které tomu všemu dodávali správný říz. Ben Foster navíc jako Jan Žižka, pro mě docela překvapivě, odvádí velmi dobrou práci, to samé se dá říci i o slizkém Zikmundovi nebo Torakovi. Paráda. Pane Jákle, dobrá práce!

plakát

Klan Gucci (2021) 

Příběh rodiny Gucci je opravdu neuvěřitelný. Tvůrcům se povedlo pro jeho ztvárnění dát do kupy ansámbl hereckých es, kteří se předhánějí v bravurních výkonech. Al Pacino, Jared Leto, Adam Driver a na závěr nadpozemská Lady Gaga. Že tahleta italská diva opravdu umí hrát, přesvědčuje už poměrně dlouho a jako Patrizia Reggiani na to dala pěkně masité razítko. Bohužel mám pocit, že tomuhle příběhu by slušela spíše nějaká megalomanská minisérie, která by poskytla dostačující prostor pro vykreslení vztahů mezi všemi členy Gucci impéria. Přeci jen si je třeba uvědomit, že House of Gucci zpracovává 30 let intrik, špíny a obchodů v největším módním domě na planetě. A to nejde na 164minutovou stopu plně zachytit. Tak snad třeba někdy v budoucnu...

plakát

The Haunting - Dům na kopci (2018) (série) 

Absolutní porno! Hororový seriál má oproti filmům jednu obrovskou výhodu. Rozprostírá se mu opravdu velký prostor pro budování příběhu, vztahů, atmosféry a tísnivosti. Hill House všechen tenhleten prostor vytěžil do posledního milimetru. Naprosto fantastické herecké obsazení si opanuje opravdu každičkou vteřinu na plátně. Tia, Luke a samozřejmě ten nejlepší otec in the fucking world předvádějí naprostou exhibici. Ale tady to opravdu není jen o hereckých výkonech. Scénář, režie, kamera...vše zde funguje na jedničku. Můžete lehce zapomenout na laciné a prvoplánové lekačky. V Hill Housu sázejí na opravdu dusnou a tísnivou atmosféru, která je pečlivě prostoupena každým jednotlivým dílem. Vše má správnou hlavu a patu. To dopomáhá k tomu, že si jednotlivé postavy opravdu oblíbíte. Finální díl nám doma poměrně zvýšil potřebu po kapesníkách a to jsem opravdu nečekal. Je pravdou, že ne všechny otázky byli na konci zodpovězeny, ale to je opravdu jen malá kaňka na tomhle gigantickém masterpiecu.

plakát

Hra na oliheň (2021) (seriál) 

Korejci filmovému světu poslední roky ukazují, že opravdu umí. Je však hype ohledně Olihně opravdu oprávněný? Ano i ne. Od nejsledovanějšího seriálu na Netflixu vůbec bych čekal, že mě asi více odpálí na Mars. Přesto je to však bezpochyby velmi nadprůměrná podívaná. Skvělý koncept, skvělé obsazení, skvěle budovaná atmosféra, ne tak skvělé rozuzlení. Ač to zpočátku vypadalo, že bude diváka zajímat v podstatě jen postava člověka, který selhává jak v roli otce, tak snad ještě více v roli syna, postupem času si sympatie získávají i ostatní členové velké hry, kteří z velké části přišli o život v neuvěřitelné hře s kuličkami. Klobouk dolů autoři, to byla fantazie. Bohužel jak děj postupoval dál a dál, kulervoucí rozuzlení a vysvětlení ne a ne přijít. Jakto, že tahle hra může žít tak dlouho? To je na tom Jižní Korea tak špatně, že se nikdo nepodivuje nad tím, že každý rok beze stopy zmizí na 500 lidí? A sakra chlape, proč si nenastoupil do toho letadla?

plakát

Yes Day (2021) 

O krapet horší než Yes Man s Jimem Carreyem, ale přesto příjemné překvapení. Ne moc trapné, ne moc infantilní...Rodina Torresových je až na některé členy (sorry Jennifer) velmi sympatická a jejich eskapády dokážou na požadovaných 90 minut pobavit. Musím souhlasit s kolegy níže, že dobře si vedou také vedlejších charaktery - Arturo Castro jako policista nebo tělocvikář. Pokud hledáte na nedělní odpoledne pohodovou rodinnou komedii, tímto výběrem neprohloupíte.