Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (190)

plakát

Mžitky (2016) 

Nesmírně působivý film jako mrazivě klidná obžaloba stalinské totality. Příběh pronásledovaného umělce, který se nedal zlomit a který bojoval za důstojnost a přežití. Z úžasných atmosférických scén a obrazů, zkombinovaných s hudbou Andrzeje Panufnika, mně opravdu naskakovala husí kůže. Smekám před brilantním výkonem charismatického Bogusława Lindy v hlavní roli. Poslední snímek A.Wajdy je vskutku mrazivě tichým mementem šílené doby, tyranského režimu, který ničil lidské osudy, zlovolně zasahoval do života lidí a tvorby svobodomyslných umělců.

plakát

Nechte zpívat Mišíka (2017) 

Od první minuty mě dokument zaujal a moc bavil. Dokázal mě rozradostnit, překvapit i dojmout. A není to jen tím, že trezorové elpíčko Kuře v hodinkách zůstalo pro mě navždy klenotem. Strávila jsem hodinu a půl v dobré společnosti:-).

plakát

Milenci z Montparnassu (1958) 

Letos nám domov zdobí Amedeo Modigliani. Zatím ovšem jenom prostřednictvím kalendáře s jeho reprodukcemi 12ti portrétů posmutnělých ženských tváří s labutími šíjemi. Daleko dříve mi přiblížil tragický životní osud italského malíře film Montparnasse19 s nezapomenutelným Gérardem Philipem v roli Modiho, který patřil k pařížské umělecké bohémě a celou svojí osobností, bouřlivým životem i svými díly dráždil a pobuřoval úzkoprské šosáky a moralisty své doby. Atmosféru filmu, který asi poněkud romantizuje tehdejší umělecké prostředí (což mě osobně vůbec nevadí), umocňuje působivá hudba, kterou zkomponoval Paul Misraki. Nesmrtelní filmoví Milenci z Montparnassu odpočívají spolu bok po boku na hřbitově Père Lachaise v Paříži.

plakát

Paterson (2016) 

V osobních prožitcích, pocitech a snech o těch nejobyčejnějších drobnostech je největší půvab a poetika každodennosti lidského života. Ještě dlouho po odchodu z kina ve mně rezonoval tichý pohled na svět punk rockera JJ. Další hvězdička ode mne patří sladké fence anglického buldoka za hvězdný výkon v roli Marvina.

plakát

Roma Spirit 2016 (2016) (pořad) 

Udělala mi radost píseň "Baroro" v podání Mária Biháriho a Báry Hrzánové & Bachtale Apsa a zejména cena pro Evangelickou akademii, kterou si v Pražské křižovatce převzala její paní ředitelka:-).

plakát

V nebi, pod zemí (2011) 

Sofistikovaný dokument o historii města mrtvých, o nekropoli omotané břečťanem, kde se na náhrobky místo květin kladou kamínky (ovšem ne všichni tak činí). Nacisté zničili téměř všechny židovské hřbitovy, berlínské Weißensee však před zničením ochránila lidská pověrčivost. Magický příběh tajemného ducha minulosti zachránil téměř 120 tisíc lidských příběhů a osudů. Prostřednictvím poutavého vyprávění nejen pozůstalých, potomků z různých koutů světa, přibližuje film zajímavou historii hřbitova i jeho atmosféru až do dnešních dnů.

plakát

Ayham Ahmad: Klavírista z Jarmúku (2016) (TV film) 

Nevšední svědectví o síle hudby jako univerzálního jazyka lidstva, příběh o síle a nezlomnosti lidského ducha uprostřed válečného pekla. Osud palestinsko-syrského hudebníka zasáhl moji krajinu srdeční a vykřesal jiskřičku naděje. Působivý příběh klavíristy z Jarmúku natočili Günter Atteln a Carmen Belaschk. (Německý dokument AYHAM AHMAD: KLAVÍRISTA Z JARMÚKU získal hlavní cenu Mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha - Grand Prix Golden Prague 2016)

plakát

Zlateh the Goat (1973) 

Film adaptuje jeden z kouzelných příběhů pro děti, který napsal světový židovský prozaik Isaac Bashevis Singer. Osobité vypravěčství bytostného povídkáře s hlubokou láskou k člověku a pochopením pro lidské duše (se všemi jejich slabostmi a temnými zákoutími) má pro svou soucitnou lásku ke zvířatům pochopení i pro duše zvířecí. Krátký snímek nepostrádá poetiku, sugestivní obraznost ani napětí (sněhová bouře) i díky výborně zvolené Janáčkově hudbě (Leoš Janáček: Smyčcový kvartet č.1 "Z podnětu Tolstého Kreutzerovy sonáty" Adagio - Con moto). Koza Zlatka na YouTube? Hú-ha:-)! https://www.youtube.com/watch?v=kwXCHebQ_mE

plakát

The Small Miracle (1951) 

Jednoduchý, ale silný a dojemný příběh malého italského kluka a jeho osla, kteří spolu žijí ve vesnici Assisi. Desetiletému válečnému sirotkovi Pepínovi onemocní jeho věrný osel Violetta, která je pro něj vším. V zoufalství chce najít pomoc u svatého Františka a odvést Violettu do jeho krypty. Místní klerikové chlapcovo přání odmítnou s tím, že to není možné bez zvláštního papežova povolení. A tak se malý Pepíno vydá do Říma, napíše Jeho Svátosti dopis a ... Pár vad na kráse by se asi na tomto 65 let starém černobílém filmu našlo, ale pro jeho hloubku a univerzální přesah ho hodnotím nejvyšším počtem hvězdiček. Pepíno s Violettou jsou okouzlující! Je to příběh o síle lásky, soucitu a odvaze, o víře v zázraky, ale především o víře v sebe sama, o tom, že nikdy nic nesmíme vzdát. Děkuji,Sire Bene Kingsley za tip:-), byla jsem zvědavá na film, který byl v dětství pro Vás tak zásadní a inspirující. https://www.youtube.com/watch?v=vx8ufvozvwc&feature=youtu.be

plakát

Legenda o ztraceném (1957) 

Dobrodružný pohádkový příběh plný tajemství, zrádných i sladkých mystérií lásky a písečných dun. Atraktivním ho pro mě stále dělá představitelka padlého anděla Sophia Loren, ale zejména úžasně nasnímané exteriéry, působivé záběry britského kameramana Jacka Cardiffema v libyjském Zlitánu, ale především v nejzachovalejších a nejúchvatnějších ruinách římské architektury a epikurejského životního stylu, v antickém městě Leptis Magna, které patří k nejimpozantnějším archeologickým nalezištím na světě. Tvůrci filmů zaangažovali i domorodé obyvatelstvo, ve snímku si zahráli hrdí Tuaregové, zástupci starobylého pouštního kmene z libyjského Ghodamesu. Rozmýšlím mezi 3 - 4*, přeci jen, zub času pracuje. Nejen na filmech. S věkem u mě přibývá i sentimentu a nostalgie. Snad všechnu tu krásu nezavane písek a nezničí čiré lidské zlo.